Ο εθνικισμός των εμβολίων απειλεί να παρατείνει την πανδημία

18:09 9/2/2021 - Πηγή: Fortune

του David Meyer

Σε έναν άνισο κόσμο, δεν προκαλεί έκπληξη που τα εμβόλια κατά του Covid-19 διανέμονται με άνισο τρόπο.

Οι πλούσιες χώρες προχωράνε με τον εμβολιασμό ενός μεγάλου μέρους του πληθυσμού τους, ενώ οι φτωχότερες είναι μόλις στην αρχή. Για παράδειγμα, η Γερμανία σκοπεύει να έχει εμβολιάσει όλους τους πολίτες της μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, αλλά χώρες όπως το Μαλί και το Σουδάν θα επιτύχουν σημαντική εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού τους μόλις το 2024.

Κάποιοι, πάντως, λένε ότι αυτή η κατάσταση δεν είναι αναπόφευκτη

και μπορεί να αποτραπεί. Αλλιώς, προειδοποιούν, οι συνέπειές της θα γίνουν αισθητές και στις πλούσιες χώρες που αυτή τη στιγμή παίρνουν τη μερίδα του λέοντος από τα εμβόλια.

Η προειδοποίηση είναι σαφής: αν ο «Παγκόσμιος Νότος» δεν εμβολιασθεί σύντομα, η πανδημία θα παραταθεί για όλους. Και το μήνυμα αυτό δεν προέρχεται μόνο από ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και από τον κόσμο των επιχειρήσεων.

«Πρέπει να υπάρξει μια άνευ προηγουμένου παγκόσμια προσπάθεια καταπολέμησης του Covid-19. Αν οι ανεπτυγμένες αγορές εμβολιασθούν αλλά οι μη ανεπτυγμένες δεν κάνουν το ίδιο, το πρόβλημα δεν θα έχει επιλυθεί» λέει ο Ralph Mupita, CEO της MTN Group, του νοτιοαφρικανικού κολοσσού με έδρα στο Γιοχάνεσμπουργκ. «Σε έναν ενοποιημένο κόσμο, οι άνθρωποι μετακινούνται εδώ κι εκεί».

Πριν από μια εβδομάδα, η MTN ανακοίνωσε τη δωρεά 25 εκατομμυρίων δολαρίων στην Αφρικανική Ένωση για την ενίσχυση του προγράμματος εμβολιασμού που επιβλέπει, στόχος του οποίου είναι να εμβολιασθεί το 60% της αφρικανικής ηπείρου μέσα στα επόμενα δύο με τρία χρόνια.

Ένα τέτοιο ποσοστό μπορεί να επιτρέψει την επίτευξη ανοσίας της αγέλης. Αν απαιτηθεί περισσότερος χρόνος, τότε τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Επιδημιών της Αφρικής (CDC) προειδοποιούν ότι ο Covid-19 ίσως αποκτήσει ενδημικά χαρακτηριστικά.

Η MTN ήδη συνεργάζεται με τα CDC για να προωθήσει το μήνυμα – κυριολεκτικά, μέσω ομαδικών sms – υπέρ της χρήσης μάσκας και της λήψης βασικών μέτρων ατομικής υγιεινής. Παράλληλα, βοηθάει με την ανάπτυξη ψηφιακών πιστοποιητικών εμβολιασμού.

Αλλά για την ώρα, τα 25 εκατομμύρια δολάρια της MTN θα καταβληθούν για την επείγουσα παραλαβή 7 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου της AstraZeneca, που θα διατεθούν μέσω της Αφρικανικής Ένωσης στις χώρες της Αφρικής μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Συνολικά, η Αφρικανική Ένωση έχει εξασφαλίσει περίπου 670 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα