Ο CEO της Boeing μετάνιωσε που έκανε έκπτωση στο αεροσκάφος Air Force One για τον Τραμπ

11:03 2/5/2022 - Πηγή: Fortune

Από τότε που ο George H.W. Bush πέταξε με το πρώτο μετασκευασμένο 747-200B το 1990, η Boeing απολαμβάνει τη διάκριση να έχει την έγκριση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών για το αεροσκάφος-ναυαρχίδα της.

Το κατά πόσον αυτή η τιμή έχει αποδώσει για τον αεροδιαστημικό όμιλο με έδρα το Σικάγο είναι ένα άλλο θέμα.

Στην τριμηνιαία έκθεσή της, η Boeing δήλωσε ότι το κόστος που σχετίζεται

με τη μηχανική και την ανάπτυξη του προγράμματος VC-25B, το οποίο αντικαθιστά τα δύο υπάρχοντα προεδρικά αεροσκάφη με τροποποιημένες εκδόσεις του 747-8, έχει ήδη υπερβεί τον προϋπολογισμό κατά 1,15 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των υπερβάσεων, περίπου 660 εκατομμύρια δολάρια, καταγράφηκαν μόνο το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Ο διευθύνων σύμβουλος David Calhoun προσπάθησε να ρίξει την ευθύνη γι’ αυτό στον προκάτοχό του, Dennis Muilenberg, παρόλο που ήταν ήδη μέλος του διοικητικού συμβουλίου εκείνη την εποχή.

«Θα αναφερθώ απλώς σε μια πολύ μοναδική στιγμή, μια πολύ μοναδική διαπραγμάτευση, ένα πολύ μοναδικό σύνολο κινδύνων που η Boeing μάλλον δεν έπρεπε να είχε αναλάβει», δήλωσε στους αναλυτές. «Αλλά βρισκόμαστε εδώ που βρισκόμαστε».

Αναφερόταν στις πιέσεις που προέκυψαν από μια εύθραυστη διαπραγμάτευση με τον Ντόναλντ Τραμπ πριν από τέσσερα χρόνια, κατά τη διάρκεια της οποίας η Boeing αποδέχθηκε άκαμπτους όρους που τελικά αποδείχθηκαν δυσμενείς για τους μετόχους.

Εβδομάδες πριν καν ο Τραμπ ορκιστεί, ο εκλεγμένος πρόεδρος παραπονέθηκε τον Δεκέμβριο του 2016 ότι το κόστος για το νέο Air Force One είχε ξεφύγει από κάθε έλεγχο και – σύμφωνα με τον ίδιο – υπολογιζόταν ήδη σε πάνω από 4 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Ακυρώστε την παραγγελία!» έγραψε στο Twitter.

Η συμφωνία των δύο πλευρών

Έπειτα από μήνες συνομιλιών μεταξύ της κυβέρνησής του και της διοίκησης της Boeing, οι δύο πλευρές συμφώνησαν συμβατικά τον Ιούλιο του 2018 για ένα σταθερό τίμημα ύψους 3,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων με αντάλλαγμα την παράδοση το 2024 δύο νέων αεροσκαφών που αναμένεται να είναι σε υπηρεσία για άλλα 30 χρόνια.

Παρόλο που ο Τραμπ καταψηφίστηκε δύο χρόνια αργότερα, η Boeing εξακολουθεί να είναι υπόχρεη για τα προεδρικά αεροπλάνα και από την αρχική συμφωνία, το υψηλότερο κόστος των προμηθευτών καθώς και η αύξηση των δαπανών για την οριστικοποίηση «ορισμένων τεχνικών απαιτήσεων» κατηγορήθηκαν για τις υπερβάσεις του προϋπολογισμού.

Ο λόγος είναι ότι το πρόγραμμα Air Force One δεν αναπροσαρμόζεται με τον πληθωρισμό – η Boeing αναγκάζεται να υπόκειται στις αυξήσεις του κόστους που έχουν συσσωρευτεί και δεν ήταν απολύτως προβλέψιμες εκείνη τη στιγμή. Οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, έφτασαν σε υψηλό 40 ετών τον Μάρτιο.

Και δεν είναι αυτό το τέλος: «Ο κίνδυνος παραμένει ότι μπορεί να μας ζητηθεί να καταγράψουμε πρόσθετες ζημίες σε μελλοντικές περιόδους», δήλωσε η Boeing.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η συμφωνία κατέληξε να είναι κακή για την Boeing. Ήδη το προηγούμενο πρόγραμμα του Air Force One με την ονομασία VC-25a κατέληξε με υπερβάσεις κόστους, εν μέρει λόγω των υψηλών τεχνικών απαιτήσεων.

Το υπάρχον ζεύγος μετασκευασμένων 747-200B που παραδόθηκαν στον πρόεδρο Μπους τον πρεσβύτερο το 1990 έχουν σχεδιαστεί για να έχουν απεριόριστη εμβέλεια, αφού μπορούν να ανεφοδιάζονται στον αέρα. Μεταξύ διαφόρων καινοτομιών που το μετατρέπουν σε ένα πλωτό Οβάλ Γραφείο, τα δύο αεροσκάφη είναι μονωμένα για να προστατεύονται από ηλεκτρομαγνητικό παλμό (EMP), όπως αυτός που εκπέμπεται από μια πυρηνική έκρηξη, ο οποίος μπορεί να καταρρίψει άλλα αεροσκάφη, καίγοντας τα ηλεκτρονικά τους μέσα στο αεροσκάφος.

Ενώ η εταιρεία έλαβε ένα σταθερό ποσό 280 εκατομμυρίων δολαρίων από την Πολεμική Αεροπορία, φέρεται να κόστισε τελικά 660 εκατομμύρια δολάρια το να τα παραδώσει όπως είχε υποσχεθεί.

Η πτώση της μετοχής

Την Τετάρτη, οι επενδυτές εγκατέλειψαν σωρηδόν την Boeing, καθώς η μετοχή της άρχισε να κατρακυλάει. Μέρος της μεγάλης ενδοσυνεδριακής πτώσης κατά 12,5% προήλθε επίσης από την είδηση της καθυστέρησης του προγράμματος επιβατικών αεροσκαφών 777-9 λόγω της αυστηρής διαδικασίας πιστοποίησης. Εν τέλει, η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με πτώση 7,5% για να κλείσει στα 154,46 δολάρια ανά μετοχή.

Τώρα που οι πρώτες παραδόσεις του 777-9 έχουν προγραμματιστεί για το 2025, δύο χρόνια αργότερα από το προγραμματισμένο, η Boeing δήλωσε ότι η εταιρεία θα επιβαρυνθεί με απρόβλεπτες δαπάνες ύψους περίπου 1,5 δισ. δολαρίων.

Απογοητευμένη από την είδηση, αλλά με την ελπίδα ότι η διοίκηση επιτέλους στράφηκε προς τη σωστή κατεύθυνση, η UBS μείωσε την τιμή-στόχο για τη μετοχή της εταιρείας στα 263 δολάρια από τα προηγούμενα 290 δολάρια, αλλά διατήρησε την αξιολόγηση buy.

Η πτώση της Τετάρτης «επισφράγισε τη σχεδόν αέναη αδυναμία των μετοχών, καθώς η εκτέλεση του προγράμματος παραμένει ασαφής, χωρίς να υπάρχει ξεκάθαρη προοπτική πότε μπορεί να αποκατασταθεί η δυναμική», δήλωσαν οι αναλυτές της τράπεζας στους επενδυτές.

To άρθρο Ο CEO της Boeing μετάνιωσε που έκανε έκπτωση στο αεροσκάφος Air Force One για τον Τραμπ δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα