Με μάσκα και απόσταση τα πρώτα βήματα της εξόδου από την καραντίνα

20:44 20/4/2020 - Πηγή: Fortune

Δεν αποκλείονται ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό μέχρι το τέλος της εβδομάδας, καθώς τυπικά η απαγόρευση τελειώνει στις 27 Απριλίου.

Η αντίστροφη μέτρηση για τη χαλάρωση των μέτρων έχει ξεκινήσει στην Ελλάδα, με τον πρωθυπουργό αύριο να έχει κρίσιμη σύσκεψη που θα καθορίσει τα επόμενα βήματα. Μια πρώτη ιδέα έδωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας στη σημερινή συνέντευξη τύπου για το πως θα προχωρήσουμε αρχικά στη «νέα κανονικότητα».

Η μαγική λέξη για την επόμενη περίοδο είναι η «απόσταση».

«Καταστήματα θα ανοίξουν, και

μπορεί σε αυτήν την περίπτωση να χρησιμοποιηθεί μάσκα από τους εργαζόμενους στους κλειστούς χώρους και όταν μας επιτρέψουν οι αριθμοί, να προχωρήσουμε σε μέτρα που ακούτε ότι λαμβάνονται στην Ευρώπη». Ο κ. Τσιόδρας εξήγησε ότι είναι πολύ σημαντικό ότι μαθαίνουμε και από τις άλλες χώρες και προσπαθούμε να προσαρμόσουμε οποιοιδήποτε σχέδιο υπάρχει, προσαρμοσμένο όμως στα δικά μας δεδομένα.

«Πάμε βήμα-βήμα στο άνοιγμα, όπως πήγαμε και στο κλείσιμο», τόνισε ο καθηγητής, συμπληρώνοντας ότι είναι δεδομένο ότι τα μέτρα έχουν φέρει αποτέλεσμα και όλοι βλέπουμε ότι μειώνονται τα νέα περιστατικά. Ωστόσο, τα μέτρα εξαρτώνται όχι μόνο από τους αριθμούς, αλλά και από το πόσο αντέχει το Σύστημα Υγείας της κάθε χώρας και είναι σύνθετη η λήψη απόφασης, αλλά και ο καθορισμός των ακριβών μέτρων, ώστε να είμαστε όλοι ασφαλείς».

Ο ίδιος, για μία ακόμη φορά τόνισε ότι στη χώρα μας έχει περιοριστεί σημαντικά η διασπορά του κορονοϊού, καθώς «οι δείκτες R0 παραμένουν ιδιαίτερα χαμηλοί. Είναι από 0,6 και κάτω η διασπορά».

Όσον αφορά τα τεστ και τη χρήση που θα έχουν την επόμενη μέρα, για να βοηθήσουν πολλούς από εμάς να επιστρέψουμε στις δουλειές μας, ο κος Τσιόδρας επισήμανε για μία ακόμη φορά ότι τα τεστ που γίνονται «καταγράφουν πολύ καλά την πορεία της νόσου στη χώρα». Μάλιστα, εξήγησε με ποιο τρόπο, θα χρησιμοποιηθεί στο εξής το μοριακό τεστ ανίχνευσης του ιού αλλά και τα τεστ αντισωμάτων. Όπως είπε, «το μοριακό τεστ χρησιμοποιείται για όσους έχουν συμπτώματα. Είναι σημαντικό να τους γνωρίζουμε αυτούς για να μπορεί να γίνει ιχνηλάτηση των επαφών τους» εξήγησε.

Στο τραπέζι η 4η Μαΐου – Ποια καταστήματα θα ανοίξουν

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή τη στιγμή το πιο πιθανό σενάριο να γίνει το πρώτο «άνοιγμα» στις 4 Μαΐου. Η χαλάρωση θα αφορά μικρά εμπορικά καταστήματα, όπως ρουχισμού και υποδημάτων, και επίσης τα κουρεία και τα κομμωτήρια.

Φυσικά, όλα με αυστηρά πρωτόκολλα και με τήρηση αποστάσεων. Σε δεύτερο χρόνο αναμένεται να ανοίξουν και τα καφέ και τα εστιατόρια, αλλά πιθανόν μόνο όσα έχουν εξωτερικό χώρο.

Όσον αφορά την άρση στους περιορισμούς στην κυκλοφορία, δεν αναμένεται να γίνει για όλους. Η άρση των περιορισμών θα γίνει αρχικά για τις παραγωγικές ομάδες και θα αφορά τις μετακινήσεις εντός του νομού όπου ζουν και εργάζονται. Οι ευάλωτες ομάδες θα προστατευτούν και θα είναι οι τελευταίες που θα βγουν τελευταίες από την καραντίνα.

Όσον αφορά τα σχολεία, αυτή τη στιγμή εξετάζεται το σενάριο να ανοίξουν προς τα μέσα Μαΐου, αλλά σε πρώτη φάση μόνο η Γ’ Λυκείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα