Κατατέθηκαν στη βουλή οι τροπολογίες για «13η σύνταξη» και μειωμένο ΦΠΑ

18:01 13/5/2019 - Πηγή: Fortune

Κατατέθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας οι δύο τροπολογίες με τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν από τον πρωθυπουργό, για μείωση του ΦΠΑ και το ποσό που χαρακτηρίστηκε από την κυβέρνηση ως «13η σύνταξη».

Η συζήτησή τους αρχίζει σήμερα στη Βουλή και θα τεθούν προς ψήφιση αύριο Τρίτη ή το αργότερο την Τετάρτη, στο πλαίσιο της έγκρισης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας για τις 120 δόσεις.

Στη διαδικασία που προηγήθηκε για το νομοσχέδιο των 120 δόσεων

στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, η κυβέρνηση εισηγήθηκε και η πλειοψηφία αποδέχθηκε το νομοσχέδιο να συζητηθεί με τη διαδικασία του επείγοντος και έτσι θα διατεθούν δύο συνεδριάσεις στην Ολομέλεια, σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη οπότε θα ολοκληρωθεί η συζήτηση και επεξεργασία και θα ακολουθήσει ψηφοφορία.

Επί του νομοσχεδίου, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΣΥ και Ποτάμι έχουν δηλώσει «υπέρ», το ΚΚΕ έχει δηλώσει «παρών» ενώ η ΝΔ, η Χρυσή Αυγή και η Ένωση Κεντρώων έχουν επιφυλαχθεί για την τελική τους τοποθέτηση, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου στην Ολομέλεια.

Τι προβλέπει η τροπολογία για τη 13η σύνταξη

Σύμφωνα με την τροπολογία που υπογράφεται από τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Εργασίας Έφης Αχτσιούγλου, η ετήσια δαπάνη η οποία προκαλείται στον προσπορισμό υπολογίζεται σε 830 εκατ. ευρώ σε καθαρά βάση μετά την αφαίρεση των κρατήσεων υπέρ ΑΚΑΓΕ υπέρ υγείας και φόρου.

Η 13η σύνταξη σύμφωνα με τις διατάξεις της προτεινόμενης ρύθμισης δεν κατάσχεται στα χέρια του δημοσίου ή τρίτων , δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς την φορολογική διοίκηση, το δημόσιο, του ΟΤΑ και τα Νομικά Πρόσωπα αυτών, τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τα πιστωτικά ιδρύματα, υπόκειται στους κατά νόμου προβλεπόμενες κρατήσεις και καταβάλλεται εντός του μηνός Μαΐου κάθε έτους.

Η 13η σύνταξη δικαιούνται όσοι λαμβάνουν σύνταξη την 1η Μάιου του έτους χορήγησής της καθώς και όσοι δικαιούνται την καταβολή κύρια σύνταξης εφόσον το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα ανατρέχει στην ίδια ημερομηνία.

Keywords
Τυχαία Θέματα