Καλά αποτελέσματα σε ηλικιωμένους δείχνει το υποψήφιο εμβόλιο της Moderna κατά του κορωνοϊού

16:44 1/10/2020 - Πηγή: Fortune

Τα αποτελέσματα μιας πρώιμης μελέτης ασφαλείας του υποψηφίου εμβολίου MRNA της φαρμακοβιομηχανίας Moderna σε ηλικιωμένους ανθρώπους, έδειξαν ότι παρήγαγε ανοσο-αποκρίσεις σε επίπεδα παρόμοια με αυτά που παρατηρήθηκαν σε νεότερους ενήλικες, με παρενέργειες σχεδόν ισοδύναμες με τις υψηλές δόσεις για τον ιό της γρίπης, σύμφωνα με ερευνητές στο «The New England Journal of Medicine».

Τα ευρήματα είναι καθησυχαστικά, διότι η ανοσία τείνει να εξασθενεί με

την πάροδο του χρόνου, δήλωσε ο Δρ. Αντερσον του Πανεπιστημίου Emory της Ατλάντα. Στη μελέτη συμμετείχαν είκοσι ενήλικες ηλικίας 56 έως 70 ετών και άλλοι είκοσι ηλικίας 71 ετών και άνω. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες περιλάμβαναν πονοκέφαλο, κόπωση, πόνους στο σώμα, ρίγος και πόνο στο σημείο της ένεσης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα συμπτώματα ήταν ήπια έως μέτρια. «Αυτό είναι παρόμοιο με αυτό που πολλοί ηλικιωμένοι ενήλικες πρόκειται να βιώσουν με ένα εμβόλιο υψηλής δόσης για τον ιό της γρίπης», δήλωσε ο Άντερσον. Σημειώνεται ότι η Moderna βρίσκεται ήδη στη Φάσης III δοκιμών, στο τελικό στάδιο προτού ζητήσει έγκριση ή έγκριση έκτακτης ανάγκης.

H υδροξυχλωροκίνη δεν αποτελεί πρόληψη κατά του κορωνοϊού

Την ίδια στιγμή, η υδροξυχλωροκίνη, το φάρμακο για την ελονοσία που δοκίμασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την πρόληψη του COVID-19, δεν βοήθησε στην πρόληψη λοιμώξεων κορωνοϊού σε εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης σε μια τυχαία ελεγχόμενη έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Η νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στο «JAMA Internal Medicine», δείχνει ότι η συνήθης χρήση του φαρμάκου, υδροξυχλωροκίνη, δεν μπορεί να συνιστάται σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας για την πρόληψη της COVID-19,. Η μελέτη επιβεβαιώνει σε μεγάλο βαθμό τα αποτελέσματα μιας παρόμοιας δοκιμής που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, κατά την οποία η υδροξυχλωροκίνη απέτυχε να αποτρέψει τη μόλυνση μεταξύ των ατόμων που εκτέθηκαν στον νέο κορωνοϊό.

Το σύνδρομο MIS-C που αναπτύσουν κάποια παιδιά

Επίσης μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε την Κυριακή στο medRxiv, καταδεικνύει τον λόγο που μερικά παιδιά αναπτύσσουν το σπάνιο και επικίνδυνο φλεγμονώδες σύνδρομο πολλαπλών συστημάτων (MIS-C) μετά την ανάρρωση από τον COVID-19, ενώ άλλα δεν το παρουσιάζουν. Το σύνδρομο μπορεί να προκαλέσει σοβαρή φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων, της καρδιάς, των πνευμόνων, των νεφρών και άλλων οργάνων. «Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιο έντονα ενεργοποιημένο σε παιδιά με MIS-C από ότι σε εκείνα με COVID-19», δήλωσε στο Reuters ο συγγραφέας της μελέτης Δρ. John Wherry του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανία. Ωστόσο, σε ασθενείς με MIS-C, το ενεργοποιημένο ανοσοποιητικό σύστημα σταδιακά σταθεροποιείται και τα συμπτώματα βελτιώνονται, συχνά ταχύτερα από ότι κατά τη διάρκεια του COVID-19.

Παράλληλα, ο Wherry σημείωσε μια πιθανή σύνδεση μεταξύ ενός συγκεκριμένου τύπου ενεργοποιημένου ανοσο-κυττάρου σε παιδιά με MIS-C και μερικές από τις αγγειακές επιπλοκές που παρατηρήθηκαν σε αυτήν την κατάσταση καθώς και στον COVID-19. «Η αναγνώριση ενός τύπου ανοσο-κυττάρου που συνδέεται με αγγειακά συμπτώματα μπορεί να καταλήξει στην εύρεση θεραπείας, σε περίπτωση που είναι δυνατό να αναπτυχθούν προσεγγίσεις για τη στόχευση τέτοιων κυττάρων», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα