Και όμως: Η Νότια Αυστραλία απαγορεύει μέχρι και την εξωτερική άσκηση και τη βόλτα με τον σκύλο

Η Νότια Αυστραλία ξεκίνησε ένα από τα πιο σκληρά lockdown στον κόσμο την Πέμπτη, απαγορεύοντας ακόμη και την άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και το περπάτημα με σκύλους, καθώς το κράτος προσπαθεί να περιορίσει ένα σύμπλεγμα κρουσμάτων COVID-19.

Για έξι ημέρες, μόνο ένα άτομο από κάθε νοικοκυριό θα επιτρέπεται να εγκαταλείπει το σπίτι κάθε μέρα και μόνο για βασικούς λόγους, ανέφεραν οι αρχές. Σχολεία, πανεπιστήμια, καφετέριες και εστιατόρια

είναι κλειστά, οι γάμοι και οι κηδείες απαγορεύονται, και η μάσκα είναι υποχρεωτική παντού.

«Θέλουμε να υιοθετήσουμε μια σκληρή προσέγγιση, αλλά και να βγούμε από όλο αυτό το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο πρωθυπουργός Steven Marshall για τα μέτρα.

Είκοσι τρία άτομα στην πρωτεύουσα της πολιτείας, Αδελαΐδα, μολύνθηκαν αφότου ένας υπάλληλος καθαρισμού σε ένα ξενοδοχείο που χρησιμοποιείται για την απομόνωση ατόμων που έφτασαν από το εξωτερικό εκτέθηκε στον ιό. Οι υγειονομικές αρχές λένε ότι τα μέτρα «διακοπής του κυκλώματος» είναι απαραίτητα για να αποφευχθεί η δημιουργία μιας ευρύτερης εστίας.

Ο Marshall είπε ότι το στέλεχος του ιού που κυκλοφορεί είναι «άσχημο» καθώς πολλοί από αυτούς που έχουν μολυνθεί δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Επεσήμανε, επίσης, ότι ήταν πολύ πιθανό να μεταδοθεί από επιφάνειες και ότι η περίοδος επώασης ήταν πολύ μικρή – ακόμα και μόλις 24 ώρες.

«Είναι μια πραγματική ανησυχία, ειδικά επειδή οι άνθρωποι που μολύνονται δεν εκδηλώνουν τα τυπικά συμπτώματα που έχουμε συνηθίσει», είπε.

Η πολιτεία των 1,7 εκατομμυρίων ανθρώπων, που ζουν σε μια περιοχή πέντε φορές το μέγεθος του Ηνωμένου Βασιλείου, είχε σε μεγάλο βαθμό εξαλείψει τη μετάδοση του ιού εντός της κοινότητας μετά από ένα εθνικό lockdown νωρίτερα φέτος.

Το cluster κρουσμάτων εκεί και ένα ακόμη πιο σοβαρό ξέσπασμα στη γειτονική πολιτεία της Βικτώρια που προκάλεσε ένα lockdown τριών μηνών στην πόλη της Μελβούρνης δείχνουν ότι απαιτείται συνεχής επαγρύπνηση για τον έλεγχο του ιού – ακόμη και σε ένα έθνος που έχει αποφύγει την κλίμακα των λοιμώξεων και των θανάτων στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Η Βικτώρια είναι απόδειξη ότι τα σκληρά lockdown λειτουργούν. Η πολιτεία, η οποία ήρθε αντιμέτωπη με ένα ρεκόρ 700 μολύνσεων τον Αύγουστο, έχει πλέον κλείσει 20 ημέρες χωρίς νέα κρούσματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα