Η Τουρκία αποφασίζει για την Αγία Σοφία

09:00 2/7/2020 - Πηγή: Fortune

Εν μέσω πολυμέτωπων αντιδράσεων, αλλά και προειδοποιήσεων, το Συμβούλιο Επικρατείας της Τουρκίας αποφασίζει σήμερα αν θα αλλάξει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τέμενος.

Σημειώνεται ότι η εισήγηση του τουρκικού δικαστηρίου, είτε αυτή ληφθεί σήμερα, είτε λίγο αργότερα, δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα μπορούσε να την παρακάμψει.

Ο φιλοκυβερνητικός Τύπος τονίζει, πάντως, ότι σε περίπτωση θετικής εισήγησης, εικάζεται ότι στις 15 Ιουλίου, κατά την επέτειο τεσσάρων ετών από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, θα μπορεί να πραγματοποιηθεί η

πρώτη προσευχή.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ζήτημα με σαφώς ευρύτερες πολιτικές προεκτάσεις σε ελληνοτουρκικό επίπεδο, καθώς θεωρείται το πρώτο καθοριστικό τεστ για τις σχέσεις Αθήνας- Αγκυρας μετά την πρόσφατη επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα ετέθη στη συνομιλία των δύο ηγετών. Η Αγκυρα, πάντως, φέρεται να παραπέμπει στην επικείμενη γνωμοδότηση του δικαστηρίου, όπως προκύπτει και από τις σχετικές κρούσεις που έγιναν και από Ουάσιγκτον και Βερολίνο, σύμφωνα με αμερικανικές και γερμανικές πηγές.

Πομπέο: Η Αγία Σοφία να παραμείνει μουσείο

Να σεβαστεί το υπάρχον μουσειακό καθεστώς της Αγίας Σοφίας, το οποίο είναι επίσημα αναγνωρισμένο από την UNESCO, καλεί την κυβέρνηση της Τουρκίας ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. «Προτρέπουμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να συνεχίσει να διατηρεί την Αγία Σοφία ως μουσείο, ως ένα παράδειγμα της δέσμευσής της να σέβεται τις θρησκευτικές παραδόσεις και τη διαφορετική ιστορία που συνέβαλε στην Τουρκική Δημοκρατία και να διασφαλίσει ότι θα παραμένει προσβάσιμη σε όλους», επισημαίνει ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε δήλωση του που δημοσίευσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Συνεχίζοντας, ο κ. Πομπέο αναφέρει ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίζουν να συνεργάζονται με την κυβέρνηση της Τουρκίας για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης των θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι μια αλλαγή στο καθεστώς της Αγίας Σοφίας θα υπονομεύσει την κληρονομιά αυτού του αξιοσημείωτου κτηρίου και της αξεπέραστης ικανότητάς του – τόσο σπάνια στον σύγχρονο κόσμο – να προσφέρει στην ανθρωπότητα μια πολύ απαραίτητη γέφυρα μεταξύ των διαφορετικών θρησκευτικών παραδόσεων και πολιτισμών. Επιδιώκουμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την κυβέρνηση της Τουρκίας για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης των θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι η Αγία Σοφία αποτελεί παράδειγμα θρησκευτικής έκφρασης και καλλιτεχνικής και τεχνικής ιδιοφυΐας, που αντικατοπτρίζεται στην πλούσια και σύνθετη ιστορία 1,500 χρόνων. Για αυτόν τον λόγο, σημειώνει ότι «το καθεστώς του μνημείου ως μουσείου έχει επιτρέψει σε άτομα από όλο τον κόσμο να έχουν πρόσβαση και να αναλογιστούν για αυτό το υπέροχο επίτευγμα».

Statement by @SecPompeo on the status of Hagia Sophia. pic.twitter.com/x8q9rxO0FZ

— Geoffrey Pyatt (@USAmbPyatt) July 1, 2020

Απαντώντας, πάντως, η Αγκυρα εξέφρασε την έκπληξή της για τη δήλωση του Αμερικανού ΥΠΕΞ,  τονίζοντας πως η Αγία Σοφία είναι ιδιοκτησία της Τουρκίας, όπως όλα τα πολιτιστικά περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται στη χώρα, κάνοντας λόγο για εσωτερικό ζήτημα, στο πλαίσιο των κυριαρχικών δικαιωμάτων της.

Υπενθυμίζεται ότι, μεταξύ εκείνων που είχαν τοποθετηθεί τις τελευταίες ημέρες για το ζήτημα, ήταν και ο Οικουμενικός Πατριάρχης, τονίζοντας ότι μία τέτοια απόφαση «θα στρέψει εκατομμύρια χριστιανούς σε όλο τον κόσμο εναντίον του Ισλάμ».

Keywords
Τυχαία Θέματα