Η συνέντευξη Τύπου Χ.Σταϊκούρα, Α.Γεωργιάδη και Γ.Βρούτση για τα έκτακτα μέτρα κατά του κορωνοϊού

16:49 24/3/2020 - Πηγή: Fortune

Διευκρινήσεις για τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί απο την κυβέρνηση, για την αντιμετώπιση των συνεπειών που είναι αποτελεσμα της εξάπλωσης του κορωνοϊού στην χώρα, έδωσαν οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Γιάννης Βρούτσης ανακοίνωσε τα έκτακτα μέτρα για εργαζόμενους, άνεργους, επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό.

Advertisement

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση τα μέτρα αφορούν ελεύθερους επαγγελματίες / αυτοαπασχολούμενους και έχουν ως εξής:

Αποζημίωση 800 ευρώ αν απασχολούν λίγα άτομα / το ίδιο και για τους εργαζόμενους τους.Αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών Ιανουαρίου, Μαρτίου, ρυθμίσεων που λήγουν Μάριο -Μάϊο.Για εργαζόμενους που έχει γίνει αναστολή σύμβαση εργασίας, προβλέπεται αποζημίωση 800 ευρώ, αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων και δόσεων ρυθμίσεων, έκπτωση 25% επί φορολογικών οφειλών (αν καταβληθούν στην ώρα τους).Για επιχειρήσεις που πλήττονται, αναστολή καταβολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και δόσεων.Έκπτωση 25% επί των βεβαιωμένων οφειλών αν δεν γίνει αξιοποίηση της αναστολής.Ειδικές πλατφόρμες αποζημίωσης για μισθώματα κλπ.

Ακόμη πρόσθεσε πως σήμερα δημοσιεύτηκε το σχετικό ΦΕΚ και συμπλήρωσε ότι μέχρι τα μεσάνυχτα ανοίγει η πλατφόρμα για εργοδότες. Επιπλέον ο υπουργός Εργασίας είπε ότι την επόμενη εβδομάδα ανοίγει η πλατφόρμα για εργαζόμενους.

Σταϊκούρας: Από την επόμενη εβδομάδα θα διευρυνθεί το πλαίσιο προστασίας

Παράλληλα, προανήγγειλε επίσημα την υφεσιακή πορεία της οικονομίας για το 2020 διαβεβαιώνοντας πως τα μέτρα στήριξης της οικονομίας στη μάχη κατά του κορονοϊού θα συνεχιστούν.

«Εξασφαλίζουμε την μεγαλύτερη κάλυψη των αναγκών της κάθε κοινωνικής ομάδας. Καλύπτουμε έτσι για τον Μάρτιο ένα σημαντικό κομμάτι του ενεργού πληθυσμού της χώρας που πλήττεται. Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο ίδιος επεσήμανε πως «από την επόμενη εβδομάδα θα διευρυνθεί το πλαίσιο προστασίας».

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι απαιτείται σωφροσύνη και ρεαλισμός μακριά από δημαγωγικές εξάρσεις. Η κρίση είναι βαθιά, θα γίνει βαθύτερη και θα οδηγήσει σε ύφεση το 2020, αλλά θα ξεπεραστεί.

«Με τις εξαγγελίες που εξειδικεύουμε σήμερα καλύπτουμε 600.000 επιχειρήσεις και 500.000 ελεύθερους επαγγελματίες. Καλύπτουμε για τον Μάρτιο ένα σημαντικό κομμάτι του εργατικού δυναμικού της χώρας που πλήττεται, με τα μέτρα που ανακοινώσαμε», είπε ο κ. Σταϊκούρας.

«Η οικονομία εξακολουθεί να επιδεινώνεται. Από την επόμενη εβδομάδα θα διευρυνθεί το πλαίσιο προστασίας. Με τις κατάλληλες πολιτικές θα περιορίσουμε τις συνέπειες της κρίσης. Απαιτείται σωφροσύνη. Η κρίση είναι βαθιά. Η οικονομία θα γυρίσει σε ύφεση. Το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων αντιστοιχεί στο 2,5% του ΑΕΠ. Απαιτείται σωφροσύνη και ρεαλισμός μακριά από δημαγωγικές εξάρσεις» τόνισε.

Γεωργιάδης: Fake news τα περί capital controls

Στόχος της κυβέρνησης είναι ένα σοκ ρευστότητας, προκειμένου να πραγματοποιηθεί εκκίνηση των επιχειρήσεων, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, όπου ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ανακοίνωσε ότι διευρύνεται το πλαίσιο προστασίας, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, τόνισε: «Θα συνεχίσουμε να ανακοινώνουμε μέτρα. Το σχέδιό μας προχωράει. Δεν θα ήθελα καν να σκεφτώ αν στην παρούσα κρίση ήμασταν χωρίς την Ευρώπη», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης και επισήμανε: «Επιταχύνουμε τις διαδικασίες για το Ταμείο Εγγυοδοσίας. Ίσως και από αρχές Μαΐου οι δανειοδοτήσεις επιχειρήσεων. Στόχος, ένα σοκ ρευστότητας να ξαναβάλει μπρος τις ελληνικές επιχειρήσεις».

Παράλληλα, ο υπουργός Ανάπτυξης διέψευσε τις όποιες φήμες περί capital controls. «Ανεύθυνες φήμες για capital controls έχουν στόχο να πλήξουν τη χώρα. Κανένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν είναι πραγματικό», υπογράμμισε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Keywords
Τυχαία Θέματα