Η πανδημία του κορωνοϊού θα μπορούσε να έχει απρόσμενες περιβαλλοντικές επιδράσεις

16:32 5/5/2020 - Πηγή: Fortune

του David Meyer

Καθημερινά, εμφανίζονται διάφορες προβλέψεις ως προς τους τρόπους που η πανδημία του Covid-19 μπορεί να αλλάξει τη μία ή την άλλη πτυχή της ύπαρξής μας.

Και ένα μεγάλο μέρος αυτών των προβλέψεων αφορά το περιβάλλον και βασίζεται σε έρευνες που αφορούν τη μόλυνση της ατμόσφαιρας. Όπως ανέφερε το ίδιο το Fortune την περασμένη εβδομάδα, παρατηρείται μια μεγάλη πτώση στην κίνηση στους δρόμους

και στους αιθέρες, καθώς και στη βιομηχανική δραστηριότητα. Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει σε μια δραματική – αλλά ίσως και προσωρινή – βελτίωση στην ποιότητα του αέρα.

Σύμφωνα με μια μελέτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα, η βελτίωση αυτή έχει μια άμεση επίδραση στις ζωές των Ευρωπαίων πολιτών. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι το lockdown από τον κορωνοϊό έχει ήδη οδηγήσει σε 11.000 λιγότερους θανάτους από τη μόλυνση της ατμόσφαιρας καθώς και σε 6.000 λιγότερα κρούσματα παιδικού άσθματος, 1.900 λιγότερες επισκέψεις σε τμήματα επειγόντων περιστατικών σε νοσοκομεία που σχετίζονται με το άσθμα και 1,3 εκατομμύρια λιγότερες μέρες απουσίας από τη δουλειά.

Φυσικά, αυτή η τάση πρέπει να ειδωθεί σε ένα ευρύτερο πλαίσιο – την επίδραση στην υγεία από το ίδιο το lockdown αναφορικά με το άγχος, την έλλειψη άσκησης και το μειωμένο εισόδημα των πολιτών.

Εντωμεταξύ, παρατηρείται και το εξής ανησυχητικό φαινόμενο: σε χώρες που επλήγησαν σκληρά από τον κορωνοϊό, όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιταλία, αξιωματούχοι και ερευνητές σημειώνουν ότι τα ποσοστά θνησιμότητας του Covid-19 είναι υψηλότερα σε μέρη όπου προ κρίσης παρατηρούνταν υψηλά επίπεδα συγκέντρωσης επικίνδυνων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα.

Το συμπέρασμα είναι ότι η μόλυνση του αέρα εξασθενεί τις άμυνές μας έναντι ενός ιού όπως ο Covid-19. Ήδη γνωρίζαμε ότι η μόλυνση συνδέεται με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, καρκίνο, καρδιοπάθειες κλπ. Φαίνεται ότι άνθρωποι που έχουν τέτοιες παθήσεις είναι πιο τρωτοί έναντι του κορωνοϊού.

Η σχετική έρευνα βρίσκεται σε ένα πρώιμο ακόμη στάδιο και πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί. Αλλά αν υπάρχει πράγματι κάποια αιτιακή σύνδεση, τότε θα έχει δίκιο η διευθύντρια δημόσιας υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Maria Neira, που είπε στους Financial Times: «Την ημέρα που θα βγάλουμε τις μάσκες, θα πρέπει να αναπνεύσουμε καθαρό αέρα. Δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθούμε τα επίπεδα μόλυνσης που είχαμε πριν».

Και κατέληξε η αξιωματούχος: «Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την πανδημία για να δημιουργήσουμε μια πιο υγιή κοινωνία, η οποία θα είναι καλύτερα προετοιμασμένη για έκτακτες καταστάσεις».

Keywords
Τυχαία Θέματα