Η κυβέρνηση απειλεί τους θεσμούς με μονομερή ενέργεια για την πρώτη κατοικία

15:43 20/3/2019 - Πηγή: Fortune

Στην κατάθεση του νομοσχεδίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας πριν επέλθει τελική συμφωνία με τους θεσμούς, προσανατολίζεται η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με διαρροές από κυβερνητικές πηγές, το Μαξίμου προσανατολίζεται στο να φέρει την Παρασκευή το σχέδιο νόμου για τον διάδοχο του νόμου Κατσέλη στη βουλή, πριν περάσει από τους τεχνοκράτες του Euroworking Group και τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης στο Eurogroup.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι επαφές της κυβέρνησης

με τους θεσμούς θα είναι συνεχείς ως και την Παρασκευή, ούτως ώστε να αποσαφηνιστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες που «κόλλησαν» μια συμφωνία για τα κόκκινα δάνεια και την πρώτη κατοικία στη μαραθώνια τηλεδιάσκεψη της Τρίτης.

Σύμφωνα με όσα έχουν ήδη γίνει γνωστά, οι θεσμοί αντιδρούν με τη λεγόμενη «περίμετρο» του νέου σχήματος, την οποία θεωρούν πολύ ευρεία και δεν περιορίζεται μόνο σε δανειολήπτες που βρίσκονται σε μεγάλη αδυναμία πληρωμής των δανείων τους. Κάτι που, όπως υποστηρίζουν, καταστρέφει την ήδη αδύναμη κουλτούρα πληρωμών στην Ελλάδα και δεν αποκλείει οριστικά τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Ιδιαίτερα έντονες αντιρρήσεις έχουν οι θεσμοί για την ένταξη των επιχειρηματικών δανείων που έχουν ληφθεί με προσημείωση στην πρώτη κατοικία του δανειολήπτη.

Επιπλέον, είναι αντίθετοι και με το υψηλό, όπως το θεωρούν, όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας που προτείνει η κυβέρνηση, δηλαδή τις 250.000 ευρώ, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να μειωθεί στις 150.000 ευρώ, αν όχι στις 100.000 ευρώ. Ακόμη θεωρούν υψηλά τα προτεινόμενα όρια επιπλέον ακίνητης περιουσίας (260.000 ευρώ με βάση την αρχική κυβερνητική πρόταση), αντιπροτείνοντας όριο 100.000 ευρώ, και καταθέσεων (65.000 ευρώ), αντιπροτείνοντας 5.000 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα