Η Κίνα κατάφερε να αναδειχθεί σε ηγέτιδα δύναμη στη χορήγηση των εμβολίων κατά του κορωνοϊού

16:07 29/5/2021 - Πηγή: Fortune

του Grady McGregor

Η Κίνα εντείνει την προσπάθεια εμβολιασμού του πληθυσμού της. Μέχρι και πριν από μόλις έναν μήνα, το πολυπληθέστερο έθνος του κόσμου θεωρείτο παγκόσμιος ουραγός στη χορήγηση και διανομή δόσεων του COVID-19. Η εξαιρετική επιτυχία της Κίνας στον περιορισμό του ιού σήμαινε ότι οι πολίτες της είχαν ελάχιστο κίνητρο για να κάνουν το εμβόλιο.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο, οι ηγέτες της Κίνας χρησιμοποίησαν μια ευρεία σειρά από…καρότα και μαστίγια για να πείσουν τον πληθυσμό να συμμετάσχει σε μια εθνική προσπάθεια για την επίτευξη ανοσίας αγέλης.

Τη

Δευτέρα, η Κίνα ανακοίνωσε ότι είχε χορηγήσει 546 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου COVID-19 – αρκετές για να εμβολιάσει το 19,5% του πληθυσμού της. Η Κίνα έχει πλέον χορηγήσει σχεδόν διπλάσιες δόσεις από τις ΗΠΑ, οι οποίες κατέχουν τη δεύτερη θέση παγκοσμίως με 289 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου COVID-19 που έχουν χορηγηθεί σε Αμερικανούς πολίτες.

Σε όρους κατά κεφαλήν χορήγησης, η εκστρατεία εμβολιασμού της Κίνας εξακολουθεί να υπολείπεται από χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες έχουν χορηγήσει αρκετές δόσεις για να καλύψουν το 45,1% και το 25,8% των πολιτών τους, αντίστοιχα.

Αλλά με τον τρέχοντα ρυθμό της, η Κίνα θα καλύψει σύντομα και αυτό το χάσμα. Η Κίνα χορηγεί τώρα πάνω από 15 εκατομμύρια εμβόλια την ημέρα στους πολίτες της- αριθμός τριπλάσιος σε σχέση με ένα μήνα πριν. Τα εμβόλια που διανέμει η Κίνα αντιστοιχούν στο ήμισυ του παγκόσμιου ημερήσιου συνόλου. Συγκριτικά, η ΕΕ, η Ινδία και οι ΗΠΑ χορηγούν 3,2 εκατομμύρια, 2,2 εκατομμύρια και 1,7 εκατομμύρια εμβόλια την ημέρα, αντίστοιχα.

Η Κίνα θα εμβολιάσει το 70% του πληθυσμού της – το όριο που θεωρείται ότι συνιστά «ανοσία αγέλης» – σε 90 ημέρες, με τον τρέχοντα ρυθμό. Εάν οι ΗΠΑ συνεχίσουν την τρέχουσα πορεία τους, θα φτάσουν σε αυτό το σημείο σε 102 ημέρες.

Όμως στις ΗΠΑ, ο ημερήσιος ρυθμός εμβολιασμού έχει επιβραδυνθεί από το ιστορικό υψηλό επίπεδο των 3,4 εκατομμυρίων δόσεων στα μέσα Απριλίου και οι ειδικοί της δημόσιας υγείας αμφισβητούν τώρα το κατά πόσο η Αμερική θα επιτύχει ποτέ ανοσία αγέλης, εν μέρει λόγω ενός μεγάλου ποσοστού Αμερικανών – έως και 25%, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις – που λένε ότι δεν θα κάνουν ποτέ το εμβόλιο.

Η ταχέως επιταχυνόμενη εκστρατεία εμβολιασμού της Κίνας υπογραμμίζει το πλεονέκτημα του αυταρχικού καθεστώτος του Πεκίνου: την ευχέρειά του να περιφρονεί τις πεποιθήσεις – προσωπική ελευθερία, θρησκευτική ελευθερία – που υποδαυλίζουν τον δισταγμό για τα εμβόλια στις ΗΠΑ. Εάν διατηρηθεί ή ακόμη και ενταθεί η τακτική αυτή, θα μπορούσε το ποσοστό εμβολιασμού της Κίνας να ξεπεράσει κατά πολύ εκείνο των ΗΠΑ.

Ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα υπονόμευε την τρέχουσα αμερικανική αφήγηση ότι μια ταχεία εκστρατεία εμβολιασμού μπορεί να αντισταθμίσει τα πρώτα λάθη της πανδημίας και να εδραιώσει τις ΗΠΑ ως πρωταθλήτρια στην καταπολέμηση της πανδημίας.

Αυτό που κρύβεται πίσω από το επίτευγμα της Κίνας είναι η αύξηση της παραγωγής, μαζί με τη χρήση κινήτρων και την άσκηση πίεσης στη δημόσια και την ιδιωτική σφαίρα για να ενισχυθεί η προθυμία του κοινού να εμβολιασθεί.

Μία από τις κύριες προκλήσεις της Κίνας ενώ έμπαινε στο 2021 ήταν η κλιμάκωση της εγχώριας παραγωγικής ικανότητας του εμβολίου κατά του COVID-19 για τον εμβολιασμό 1,4 δισεκατομμυρίων πολιτών, του μεγαλύτερου πληθυσμού στον κόσμο. Και από νωρίς, υπήρχαν ανησυχητικές ενδείξεις.

«Τα εμβόλια βρίσκονται σε οξεία έλλειψη στην Κίνα», δήλωσε ο Yin Weidong, διευθύνων σύμβουλος της κινεζικής εταιρείας παραγωγής εμβολίων Sinovac, στο Boao Forum στην Κίνα στα τέλη Απριλίου. Εκείνη την εποχή, οι πόλεις στην Κίνα καθυστερούσαν τη χορήγηση της δεύτερης δόσης εμβολίων και ξένες χώρες προειδοποιούσαν για καθυστερήσεις στις αποστολές κινεζικών εμβολίων.

Από τότε, όμως, οι κινεζικές εταιρείες παραγωγής εμβολίων Sinovac και Sinopharm ανακοίνωσαν το άνοιγμα νέων εγκαταστάσεων παραγωγής στην Κίνα και στο εξωτερικό, γεγονός που ενίσχυσε την προσφορά.

To άρθρο Η Κίνα κατάφερε να αναδειχθεί σε ηγέτιδα δύναμη στη χορήγηση των εμβολίων κατά του κορωνοϊού δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.

Keywords
Τυχαία Θέματα