Η Ευρώπη αγοράζει περισσότερο αμερικανικό φυσικό αέριο από ποτέ

15:39 5/5/2019 - Πηγή: Fortune

Η Ευρώπη φαίνεται να κάνει πράξη την υπόσχεσή της για αγορά περισσότερου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια εξομάλυνσης των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού και ελάττωσης της εξάρτησης της Ευρ. Ένωσης (ΕΕ) από ενέργεια που προέρχεται απ’ τη Ρωσία.

Από τον Ιούλιο του 2018, η ΕΕ έχει εισάγει σχεδόν 8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα υγρού φυσικού αερίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο όγκος αυτός είναι υπερ-τριπλάσιος του

αντίστοιχου όγκου που αγοράστηκε τα προηγούμενα δύο χρόνια.

Και η σύνοδος των επικεφαλής υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα επιβεβαίωσε την πρόθεση της ΕΕ να αυξήσει την αγορά αμερικανικού φυσικού αερίου από μέρους της, εφόσον παραμείνει ανταγωνιστική η τιμή.

Η δέσμευση αυτή φαίνεται ότι στόχο έχει να κατευνασθεί ο πρόεδρος Donald Trump, ο οποίος έχει επιβάλλει δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο που παράγεται στην ΕΕ και έχει απειλήσει με την επιβολή περαιτέρω δασμών στα αυτοκίνητα που κατασκευάζει η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία.

Το φυσικό αέριο είναι ένας τομέας όπου η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν βρει κοινό έδαφος για την ανάπτυξη των εμπορικών τους δεσμών.

Τον Ιούλιο του 2018, ο Trump και ο Jean-Claude Juncker, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανέφεραν σε κοινή τους δήλωση ότι η ΕΕ θα επεδίωκε την επέκταση της αγοράς αμερικανικού φυσικού αερίου από την πλευρά της. Η ανακοίνωση βοήθησε ώστε η ΕΕ να αποφύγει να βρεθεί αντιμέτωπη με την επιβολή περαιτέρω δασμών από τον Trump, όπως απειλούσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΕ, οι συνολικές εισαγωγές αερίου από τις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί από 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα – την περίοδο της κοινής δήλωσης Trump-Juncker – σε σχεδόν 11 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα τον Απρίλιο του 2019. Πρόκειται για μια κατακόρυφη αύξηση 272%.

Από την κρίση στην Ουκρανία το 2014, η ΕΕ προσπαθεί να ελαττώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο, και αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος που η Ένωση έχει στραφεί στην εισαγωγή φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα