Η Amazon άνοιξε δικαστικό πόλεμο με τον Τραμπ για κρατική σύμβαση 10 δισ. δολαρίων

19:30 12/2/2020 - Πηγή: Fortune

Πηγή: CNN Business

Η Amazon ζήτησε από ομοσπονδιακό δικαστήριο την άδεια να εξασφαλίσει καταθέσεις από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τον Υπουργό Άμυνας Mark Esper, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης δικαστικής διαμάχης σχετικά με μια σύμβαση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που σύναψε το Υπουργείο Άμυνας και αφορά την υπολογιστική cloud.

Στο

σχετικό έγγραφο που δημοσιοποιήθηκε την Δευτέρα η εταιρεία ζητά την άδεια να καλέσει για κατάθεση τον πρώην Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ James Mattis, ώστε να αναφέρει τι γνωρίζει σχετικά με τη στάση του Trump έναντι της σύμβασης, η οποία είναι γνωστή με την επωνυμία Joint Enterprise Defense Infrastructure.

Η απόφαση για την κλήση ή μη σε κατάθεση αναμένεται να εκδοθεί μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες.

Είναι εξαιρετικά σπάνιο – ή μάλλον, για την ακρίβεια, άνευ προηγουμένου – το να καλείται εν ενεργεία Πρόεδρος των ΗΠΑ να καταθέσει σε μια δικαστική αμφισβήτηση ανάθεσης σύμβασης. Σε μια υποσημείωση στο έγγραφο που υπέβαλε στο δικαστήριο, η Amazon σημειώνει ότι «η κλήση σε κατάθεση ενός εν ενεργεία Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών συνιστά μια μοναδική συνθήκη».

Η Amazon ισχυρίζεται στο έγγραφο ότι το σκεπτικό της απόφασης του Πενταγώνου να αναθέσει τη σύμβαση στη Microsoft παραλείπει να αναφερθεί σε «κρίσιμες πληροφορίες και λεπτομέρειες που οδήγησαν σε αυτή την εσφαλμένη και δυνητικά επιζήμια απόφαση σχετικά με τις μελλοντικές υποδομές cloud του Υπουργείου Άμυνας».

Σε ανακοίνωσή της, η Amazon αναφέρει: «Ο Πρόεδρος Τραμπ έχει επανειλημμένα επιδείξει την προθυμία του να χρησιμοποιεί τη θέση του ως Πρόεδρος και Επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων για να επεμβαίνει σε κυβερνητικές λειτουργίες – συμπεριλαμβανομένων των ομοσπονδιακών προμηθειών – με στόχο την προώθηση της προσωπικής του ατζέντας. Η διατήρηση της δημόσιας εμπιστοσύνης προς τις διαδικασίες προμηθειών της χώρας, ιδιαίτερα υπό το φως της εντολής του Προέδρου Τραμπ να «ξεσκίσετε την Amazon», απαιτεί την αποκάλυψη των κυβερνητικών αποφάσεων».

Και συνεχίζει η γνωστή εταιρεία: «Το ερώτημα είναι κατά πόσο πρέπει να επιτρέπεται στον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών να χρησιμοποιεί τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Άμυνας για να προωθεί τους δικούς του προσωπικούς και πολιτικούς στόχους».

Τον προηγούμενο μήνα, η Amazon ζήτησε από το δικαστήριο να απαγορεύσει στη Microsoft την έναρξη εργασιών στο πλαίσιο της σύμβασης, το ύψος της οποίας αγγίζει τα 10 δισ. δολάρια σε βάθος δεκαετίας. Το δικαστήριο δεν έχει εκδόσει ακόμα τη σχετική απόφαση.

Keywords
Τυχαία Θέματα