Γιατί ο Warren Buffett τοποθέτησε 6 δισ. δολάρια σε 5 ιαπωνικούς κολοσσούς

19:09 31/8/2020 - Πηγή: Fortune

του Eamon Barrett

Τη Δευτέρα, η Berkshire Hathaway, η γιγαντιαία εταιρεία holding υπό την ηγεσία του Warren Buffett, ανακοίνωσε ότι απέκτησε μερίδιο περίπου 5%, συνολικού ύψους περίπου 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε πέντε από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Ιαπωνίας.

Η αγορά είναι το τελευταίο από μια σειρά «πονταρισμάτων» του Buffett με σκοπό την επέκταση στο εξωτερικό, καθώς η αξίας 520 δισεκατομμυρίων δολαρίων επενδυτική εταιρεία του παραμένει σε μεγάλο βαθμό εστιασμένη στις ΗΠΑ.

«Είμαι ευτυχής που η Berkshire Hathaway θα συμμετέχει στο μέλλον της Ιαπωνίας και στις πέντε εταιρείες που επιλέξαμε για επενδύσεις», δήλωσε ο 90χρονος Buffett σε δήλωση του. Η είδηση εκτόξευσε τις μετοχές και των πέντε εταιρειών τη Δευτέρα.

Η Berkshire Hathaway πέρασε τους τελευταίους 12 μήνες οικοδομώντας αργά αλλά σταθερά το μερίδιό της στις πέντε ακόλουθες εταιρείες: Itochu, Marubeni, Mitsubishi, Mitsui και Sumitomo.

Ο αποκαλούμενος και «Μάντης της Όμαχα» συνήθως επενδύει πιο κοντά στην έδρα του – μόνο στην Apple η Berkshire Hathaway έχει τοποθετήσει 125 δισεκατομμύρια δολάρια. Ως εκ τούτου, η αγορά μετοχών τέτοιας κλίμακας στην Ιαπωνία φαίνεται περίεργη, αλλά με βάση τις αποτιμήσεις αξίας και τις συμμετοχές των πέντε εταιρειών, το σκεπτικό του Buffett παραμένει το ίδιο.

Τέσσερις από τις πέντε ιαπωνικές εταιρείες στις οποίες αγόρασε μερίδιο ο Buffett είναι υποτιμημένες, με χρηματιστηριακή αξία χαμηλότερη από την αξία των στοιχείων ενεργητικού τους, και οι περισσότερες από αυτές έχουν μεγάλο όγκο ρευστού στην άκρη. Αυτό τις καθιστά μια φτηνή και σταθερή επενδυτική ευκαιρία.

Ο Buffett συχνά κατέχει μακροπρόθεσμα παθητικά μερίδια σε κερδοφόρες επιχειρήσεις και, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, η Berkshire Hathaway σκοπεύει να «διατηρήσει τις ιαπωνικές επενδύσεις της μακροπρόθεσμα».

«Αυτή είναι μια συνέχεια της προσπάθειας του Buffett να απλώσει τα φτερά του διεθνώς», δήλωσε ο Stephen Innes, επικεφαλής παγκόσμιος αναλυτής στην εταιρεία forex Axicorp, σε σημείωμα που στάλθηκε τη Δευτέρα. Ο Innes επικαλείται την αγορά μετοχών από τον Buffett στην καναδική εταιρεία εξόρυξης χρυσού Barrick στις αρχές του μήνα ως απόδειξη της πρόθεσής του να προβεί σε αγορές στο εξωτερικό.

Keywords
Τυχαία Θέματα