Γιατί είναι επικίνδυνο να νομίσουμε ότι η πανδημία πλησιάζει στο τέλος της

16:21 11/7/2021 - Πηγή: Fortune

του David Meyer

Οι αγορές πιθανότατα δεν χρειάζεται να το ακούσουν – το γνωρίζουν καλά – αλλά ορισμένοι πολιτικοί και υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ενδέχεται να πρέπει να το εμπεδώσουν: η πανδημία δεν έχει τελειώσει ακόμα. Ούτε κατά διάνοια.

Η Mary Daly, η οποία είναι επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Σαν Φρανσίσκο, σίγουρα πιστεύει ότι αξίζει να το επαναλαμβάνουμε. «Νομίζω ότι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την παγκόσμια ανάπτυξη είναι

ότι διακηρύσσουμε πρόωρα τη νίκη ενάντια στον COVID», είπε στους Financial Times.

Μπορείτε να δείτε τις ενδείξεις στην Ιαπωνία, όπου μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε πρόσφατα σημαίνει ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο θα πραγματοποιηθούν χωρίς θεατές. Μπορείτε να τις δείτε και σε μέρη της Ευρώπης, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιβηρική χερσόνησος, όπου μια αύξηση των κρουσμάτων COVID εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη λήξη του lockdown. (Εδώ στη Γερμανία, τα κρούσματα μόλις άρχισαν να αυξάνονται ξανά, αν και είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν αυτό υποδηλώνει ένα νέο κύμα.)

Αυτό που συμβαίνει στην Αγγλία είναι πολύ ανησυχητικό και αποτελεί παράδειγμα της επικίνδυνης πολιτικής νοοτροπίας που αρχίζουμε να βλέπουμε. Όπως έγραψαν οι συνάδελφοί μου στην ομάδα του Fortune αυτήν την εβδομάδα: «… Αντιμέτωπος με τα αυξανόμενα κρούσματα, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον προχωράει πλήρως με το χαλάρωμα των περιορισμών, την άρση των κανόνων κοινωνικής απόστασης και την εθελοντική χρήση της μάσκας».

Πρόκειται ουσιαστικά για μια πολιτική μη παρέμβασης. Ο υπουργός Υγείας Sajid Javid αναγνωρίζει ότι θα μπορούσε να σημαίνει 100.000 νέα κρούσματα την ημέρα. «Θέλουμε να είμαστε πολύ ξεκάθαροι γι’ αυτό, σχετικά με το τι μπορούμε να αναμένουμε όσον αφορά τους αριθμούς των κρουσμάτων. Αλλά αυτό που έχει σημασία περισσότερο από οτιδήποτε άλλο είναι ο αριθμός των νοσηλειών και των θανάτων», είπε πριν από λίγες ημέρες.

Τα αυξανόμενα κρούσματα του Ηνωμένου Βασιλείου είναι πιο έντονα μεταξύ των νεοτέρων, οι οποίοι είναι σίγουρα λιγότερο πιθανό από τους ηλικιωμένους να αρρωστήσουν σοβαρά με COVID.

Ωστόσο, υπάρχει ένας μη αμελητέος κίνδυνος οι ασθενείς να υποστούν τις επιπτώσεις του λεγόμενου μακροχρόνιου COVID. Υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι το τρίτο κύμα του Ηνωμένου Βασιλείου αναγκάζει τα νοσοκομεία να ακυρώσουν χειρουργεία για ασθένειες όπως ο καρκίνος. Και η επικείμενη «Ημέρα της Ελευθερίας» του Ηνωμένου Βασιλείου σημαίνει ότι τα άτομα με ειδικές ανάγκες και οι ανοσοκατεσταλμένοι ξαφνικά θα βρουν τον έξω κόσμο πολύ πιο επικίνδυνο.

To άρθρο Γιατί είναι επικίνδυνο να νομίσουμε ότι η πανδημία πλησιάζει στο τέλος της δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.

Keywords
Τυχαία Θέματα