Εθνική Τράπεζα: Χορηγήσεις 5 δισ. ευρώ την επόμενη διετία – Δεν υπάρχει ανάγκη για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

20:56 28/5/2021 - Πηγή: Fortune

Σε μια σε ακόμη μεγάλη τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων, η οποία θα ολοκληρωθεί το πρώτο 3μηνο του 2022, θα προχωρήσει η Εθνική Τράπεζα σύμφωνα με όσα τόνισε πριν από λίγο στους αναλυτές ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Παύλος Μυλωνάς .

Ακόμη τόνισε πως η τράπεζα «δεν χρειάζεται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου» και πρόσθεσε πως στόχος είναι να επιτευχθεί το clean up του δανειακού

χαρτοφυλακίου, να αυξηθεί η απόδοση του ενεργητικού στο 9% για φέτος και υψηλότερα για τα επόμενα έτη και να ενισχυθεί περαιτέρω η κερδοφορία της τράπεζας.

Ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας είναι πάνω από το 17%και μετά την ολοκλήρωση των τιτλοποιήσεων και της ολοκλήρωσης της συναλλαγής πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής θα ξεπεράσει το 18% το 2022. «Για μια ακόμη φορά σημειώνουμε ότι η Εθνική Τράπεζα με τα κεφάλαια που έχει δεν χρειάζεται καμία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, αντίθετα, μάλλον θα εξέταζε επιστροφή κεφαλαίου, αν αυτό θα μπορούσε να επιτραπεί στις παρούσες συνθήκες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μυλωνάς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναλυτή.

Σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα Frontier που αφορά στην τιτλοποίηση 6 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων και η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη, ο κ. Μυλωνάς εξήγησε ότι η επιλογή του επενδυτή θα γίνει στις αρχές Ιουλίου με στόχο το κλείσιμο της συναλλαγής το τρίτο 3μηνο του 2021.

Στο μέτωπο των χορηγήσεων, ανέφερε ότι την επόμενη 2ετία (2022-2023) οι χορηγήσεις της τράπεζας σε ετήσια βάση θα ανέλθουν στα 5 δισ. ευρώ.

Οι εγχώριες καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 6% σε ετήσια βάση που αντιστοιχεί σε +2,7 δισ. ευρώ.

Επίσης, ο κ. Μυλωνάς επανέλαβε την πρόβλεψη της Εθνικής Τράπεζας για ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας από το δεύτερο τρίμηνο του 2021 και εξής, με ταυτόχρονη αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας που θα υποστηρίξει τη βιώσιμη ανάπτυξη για τα επόμενα χρόνια. Για το λόγο αυτό, εξήγησε, η Εθνική Τράπεζα έχει λάβει στρατηγική απόφαση να αναπτυχθεί εντός Ελλάδος. Δεν σχεδιάζεται κάποια εξαγορά ή επέκταση στο εξωτερικό.

Στα €578 εκατ. τα κέρδη α’ τριμήνου, με αύξηση 42%

Αύξηση 42% στα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους από συνεχιζόμενες δραστηριότητες, τα οποία έφτασαν στα €578 εκατ., ανακοίνωσε για το α’ τρίμηνο η Εθνική Τράπεζα.

– Τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν κατά 6% σε ετήσια βάση, σε €294 εκατ., αντανακλώντας το όφελος από τη συμμετοχή της ΕΤΕ στο Πρόγραμμα Συναλλαγών Μακροχρόνιας Αναχρηματοδότησης (TLTRO III) και την ανατιμολόγηση των καταθέσεων προθεσμίας. Το χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης αντιστάθμισε τη μείωση των καθαρών επιτοκιακών εσόδων από Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΑ), λόγω της εξυγίανσης του δανειακού χαρτοφυλακίου της ΕΤΕ

– Παρά τη διατήρηση του γενικού απαγορευτικού κατά το Α’ τρίμηνο 2021, τα καθαρά έσοδα από προμήθειες αυξήθηκαν κατά 1% σε ετήσια βάση στα €67 εκατ.

– Η σημαντική περιστολή των λειτουργικών δαπανών στην Ελλάδα (-9% σε ετήσια βάση) αντανακλά την εντυπωσιακή αποκλιμάκωση των δαπανών προσωπικού (-17% σε ετήσια βάση). Ο δείκτης κόστους προς οργανικά έσοδα σημείωσε εντυπωσιακή βελτίωση κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και διαμορφώθηκε στο 52,1% κατά το Α’ τρίμηνο 2021

– Τα κέρδη από χρηματοοικονομικές πράξεις και λοιπά έσοδα διαμορφώθηκαν σε €491 εκατ. το Α’ τρίμηνο 2021, ενσωματώνοντας υψηλά μη επαναλαμβανόμενα κέρδη σχετιζόμενα με την ανταλλαγή και την πώληση Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου (ΟΕΔ)

– Προβλέψεις απομείωσης ύψους €77 εκατ. το Α’ τρίμηνο 2021, ήτοι 114 μ.β. επί του μέσου όρου δανείων μετά από προβλέψεις, σε επίπεδα σύμφωνα µε το στόχο που έχει θέσει η Τράπεζα για το 2021

– Τα οργανικά κέρδη ενισχύθηκαν κατά 42% σε ετήσια βάση, σε €95 εκατ., θέτοντας τις βάσεις για την επίτευξη του στόχου της ΕΤΕ για οργανικά κέρδη ύψους €490 εκατ. σε επίπεδο Ομίλου το 2022.

Η μείωση των ΜΕΑ στην Ελλάδα συνεχίστηκε, με το υπόλοιπο ΜΕΑ να αγγίζει τα €4 δισ. (ήτοι €1,5 δισ. μετά από προβλέψεις)

– Η οργανική μείωση ΜΕΑ διατηρήθηκε κατά το Α’ τρίμηνο 2021, συντελώντας στη μείωση ΜΕΑ σε €4,1 δισ., εκ των οποίων τα ρυθμισμένα ΜΕΑ που παρουσιάζουν καθυστέρηση κάτω των 30 ημερών ανέρχονται σε €1,5 δισ. (37% του συνόλου)

– Ο δείκτης ΜΕΑ στην Ελλάδα διαμορφώθηκε σε 13,3% (μείωση κατά 50 μ.β. σε τριμηνιαία βάση) και σε 13,1%1 σε επίπεδο Ομίλου

– Στην Ελλάδα, ο δείκτης κάλυψης ΜΕΑ από σωρευμένες προβλέψεις αυξήθηκε κατά 200μ.β. περίπου σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σε 64,8%

– Η κατάσταση πληρωμών των πελατών που είχαν ενταχθεί σε προγράμματα διευκόλυνσης καταβολής οφειλών παραμένει ενθαρρυντική, καθώς

Keywords
Τυχαία Θέματα