Ερντογάν: Καμία απειλή δεν θα αποτρέψει τις έρευνές μας στη Μεσόγειο

20:00 19/8/2020 - Πηγή: Fortune

Καμία απειλή δεν μπορεί να αποτρέψει την Τουρκία από το να κάνει έρευνες για φυσικούς πόρους στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να διεκδικήσει τα δικαιώματά της στην ανατολική Μεσόγειο έως το τέλος», είπε ο Ερντογάν σε ομιλία που εκφώνησε στην Άγκυρα.

«Καμία αποικιοκρατική δύναμη ή απειλή δεν μπορεί να αποτρέψει τη χώρα μας από τις πηγές πετρελαίου και

φυσικού αερίου που πιστεύεται ότι υπάρχουν στην περιοχή», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα θέλει να επιλύσει το θέμα μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας, παρά να κλιμακώσει την ένταση.

Οι δράσεις της Τουρκίας στην περιοχή συνδέονται άμεσα με τις προσπάθειες της κυβέρνησης να μειώσει η χώρα την ενεργειακή της εξάρτηση από ξένους προμηθευτές, δήλωσε ο Ερντογάν, και πρόσθεσε ότι μια χώρα που εξαρτάται πλήρως από ξένες πηγές ενέργειας δεν μπορεί να είναι πλήρως ανεξάρτητη.

«Η υπεράσπιση της Γαλάζιας Πατρίδας είναι εξίσου σημαντική με τις προσπάθειες που καταβάλλουμε για την υπεράσπιση της πατρίδας μας», σημείωσε ο Ερντογάν.

«Όπως απορρίψαμε τη Συνθήκη των Σεβρών του 1920, έτσι και τώρα δεν θα σκύψουμε το κεφάλι σε νέα Συνθήκη των Σεβρών που προσπαθούν να μας επιβάλλουν στην ανατολική Μεσόγειο», ορκίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος.

Βρήκε η Τουρκία φυσικό αέριο στη Μαύρη Θάλασσα;

Η Τουρκία ανακάλυψε ενεργειακούς πόρους στη Μαύρη Θάλασσα, πιθανόν φυσικό αέριο, όπως δήλωσαν την Τετάρτη δύο άτομα με γνώσεις του ζητήματος σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Σημειώνεται πως οι δύο αξιωματούχοι έκαναν τις δηλώσεις τους λίγο μετά την υπόσχεση του Ερντογάν για »καλά νέα» την Παρασκευή. Το μέγεθος και το βάθος της ανακάλυψης, και αν θα είναι εφικτό να πραγματοποιηθούν εξαγωγές, είναι ασαφές.

Μετά τις δηλώσεις του Ερντογάν, η τουρκική λίρα επέκτεινε τα κέρδη στο εμπόριο κατά 0,9% υψηλότερα έναντι του δολαρίου, ενώ ο δείκτης αναφοράς Borsa Istanbul 100 Index σημειώνει κέρδη 2,95%. Οι μετοχές του διυλιστηρίου Turkiye Petrol Rafinerileri AS ή της Tupras και του κατασκευαστή πετροχημικών Petkim Petrokimya Holding AS αυξήθηκαν 8,1% και 9,9% αντίστοιχα.

Keywords
Τυχαία Θέματα