Επτά τρόποι με τους οποίους αντιδρούν οι άνθρωποι στις αλλαγές που φέρνει ο κορωνοϊός

10:13 14/3/2020 - Πηγή: Fortune

Από τον Ken Blanchard

Για τους επαγγελματίες της μάθησης και της προσωπικής ανάπτυξης, η πανδημία του COVID-19 έχει αυξήσει τον ρυθμό και τη σημασία της δημιουργίας ευέλικτων επιλογών μάθησης για τους ανθρώπους. Για παράδειγμα, στην παρούσα φάση στρεφόμαστε στους πελάτες μας για να συζητήσουμε τις άμεσες ανησυχίες τους και να τους προσφέρουμε όση περισσότερη ευελιξία μπορούμε για να εξασφαλίσουμε την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων τους. Στο πλαίσιο αυτό, προσφέρουμε εναλλακτικές όπως η εικονική και η ψηφιακή μάθηση.

Όπως, ίσως, παρατηρείτε κι εσείς τώρα, οι άνθρωποι έχουν

ποικίλα συναισθήματα αναφορικά με την αλλαγή. Για χρόνια, στο πλαίσιο των ομιλιών μου, εφαρμόζω μια μικρή άσκηση που βοηθά τους ανθρώπους να βγάλουν στην επιφάνεια αυτά τα συναισθήματα και τις σκέψεις. Συγκεκριμένα, ζητάω από τους συμμετέχοντες να κάτσουν ανά δυάδες και στη συνέχεια τροποποιώ μυστικά την εμφάνισή τους. Έπειτα, ζητάω από το ταίρι του καθενός να πει εάν μπορεί να προσδιορίσει όλες τις αλλαγές που έχει κάνει ο άλλος. Αρχικά, οι αλλαγές είναι πέντε. Στον δεύτερο γύρο, προσθέτω άλλες δέκα αλλαγές.

Οι άνθρωποι μερικές φορές πιστεύουν ότι αυτό δεν είναι παρά μια άσκηση παρατήρησης. Στην πραγματικότητα, όμως, είναι μια άσκηση αλλαγής. Θα πρέπει να δείτε τα βλέμματα στα πρόσωπα των ανθρώπων όταν τους ζητείται να αλλάξουν πέντε πράγματα στην εμφάνισή τους και να ακούσετε τη γκρίνια τους όταν τους ζητείται να αλλάξουν άλλα δέκα!

Κατά τη διάρκεια του debriefing, μοιράζομαι με τους συμμετέχοντες μερικές παρατηρήσεις σχετικά με τις αντιδράσεις των ανθρώπων απέναντι στην αλλαγή. Δείτε κι εσείς εάν έχετε βιώσει κάτι απ’ αυτά:

1) Οι άνθρωποι θα αισθάνονται αμήχανα και άβολα. Η αλλαγή σημαίνει να κάνεις κάτι διαφορετικό και οι άνθρωποι σχεδόν πάντα θα αντιδράσουν με κάποιο βαθμό δυσφορίας. Στην πραγματικότητα, αν δεν αισθάνεστε άβολα όταν δοκιμάζετε κάτι καινούργιο, πιθανότατα δεν κάνετε τίποτα διαφορετικό. Προσέξτε τα συναισθήματα των ανθρώπων κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

2) Οι άνθρωποι αρχικά επικεντρώνονται σε αυτά που πρέπει να εγκαταλείψουν. Η πρώτη αντίδραση ενός ατόμου σε μια αλλαγή είναι μια προσωπική αίσθηση της απώλειας – είναι στην ανθρώπινη φύση αυτό. Για να προχωρήσετε μπροστά, πρέπει να αντιμετωπίσετε αυτή την αίσθηση της απώλειας. Μπορεί να φαίνεται ανόητο, αλλά τα άτομα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να θρηνήσουν τις απώλειές τους, απλώς και μόνο μιλώντας με τους άλλους για το πώς νιώθουν. Δώστε στους ανθρώπους την ευκαιρία να επεξεργαστούν τι συμβαίνει.

3) Οι άνθρωποι θα αισθάνονται μόνοι τους, ακόμα κι αν όλοι οι άλλοι βιώνουν την ίδια αλλαγή. Είναι επίσης στην ανθρώπινη φύση να υιοθετείς μια στάση «Γιατί σε μένα;» έναντι της αλλαγής, ακόμα κι αν όλοι γύρω σου αντιμετωπίζουν το ίδιο πράγμα. Προκειμένου η αλλαγή να είναι επιτυχής, είναι ζωτικής σημασίας για τους ανθρώπους να αισθάνονται κατανοητοί από τους άλλους. Προσφέρετε την υποστήριξη που χρειάζονται οι άνθρωποι.

4) Οι άνθρωποι μπορούν να διαχειριστούν έναν συγκεκριμένο βαθμό αλλαγής. Πέρα από μερικές αλλαγές – ή ακόμη και μόνο μία, αν η αλλαγή είναι σημαντική – οι άνθρωποι παγώνουν και γίνονται λιγότερο παραγωγικοί. Η καλύτερη απάντηση: Φροντίστε να έχετε ένα σαφές σχέδιο και μια στρατηγική για να διοχετεύσετε την ενέργεια των ανθρώπων στις λίγες επιθυμητές συμπεριφορές που θα έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα.

5) Οι άνθρωποι έχουν διαφορετικά επίπεδα ετοιμότητας για αλλαγή. Παρόλο που σχεδόν όλοι θα βιώσουν κάποια αντίσταση στην αλλαγή, μερικοί άνθρωποι θα αρχίσουν να ενθουσιάζονται με την αλλαγή, ενώ άλλοι θα φοβούνται και θα αρνούνται να κάνουν κάτι διαφορετικό για όσο μεγαλύτερο διάστημα μπορούν. Μην περιμένετε όλοι να βρίσκονται στην ίδια φάση ως προς τη στάση τους προς την αλλαγή.

6) Οι άνθρωποι θα ανησυχούν ως προς το κατά πόσο έχουν επαρκείς πόρους. Δεδομένου ότι τα άτομα σε ένα οργανωτικό πλαίσιο καλούνται να κάνουν τα πράγματα με διαφορετικό τρόπο, μπορεί να αισθανθούν ότι εφόσον τους ζητείται να κάνουν περισσότερα, θα χρειαστούν πρόσθετους πόρους. Για να παραμείνουν ανταγωνιστικοί στις σημερινές αγορές, ωστόσο, οι οργανισμοί θα πρέπει να είναι πιο παραγωγικοί με τους ίδιους ή και λιγότερους πόρους. Να είστε έτοιμοι να εξηγήσετε την ανάγκη για σφίξιμο του ζωναριού.

7) Οι άνθρωποι θα ελπίζουν να περάσουν γρήγορα στην παλιά συμπεριφορά τους. Συνήθως, όταν η εστίαση σε μια προσπάθεια αλλαγής τελειώνει, οι άνθρωποι ελπίζουν να επιστρέψουν σε αυτό που έκαναν πριν. Αν και αυτή η συμπεριφορά είναι φυσική, οι μάνατζερ πρέπει να την εξουδετερώσουν. Όταν επιστρέφουμε στις παλιές συμπεριφορές, χάνουμε όλα όσα μάθαμε. Βοηθήστε τους ανθρώπους να καταλάβουν ότι η αλλαγή τούς κρατά όλους εστιασμένους στο μέλλον – και αυτό είναι καλό.

Κρατήστε αυτές τις επτά κοινές αντιδράσεις στο μυαλό σας καθώς αντιμετωπίζετε το παρόν κύμα αλλαγής. Παρέχοντας την υποστήριξη που χρειάζονται οι άνθρωποι για να προσαρμοστούν με επιτυχία στις νέες συνθήκες, ο οργανισμός σας θα μπορέσει να διέλθει με επιτυχία από την τωρινή συγκυρία.

Photo by Tim Mossholder on Unsplash

Keywords
Τυχαία Θέματα