Επίδομα θέρμανσης: Τι αλλάζει με το νέο σύστημα

Κάνοντας πράξη την προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού, το υπουργείο Οικονομικών, ανακοίνωσε ότι το επίδομα θέρμανσης για τη χειμερινή περίοδο 2019-2020, θα δοθεί φέτος νωρίτερα από κάθε άλλη φορά αλλά θα είναι αρκετά υψηλότερο.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, λόγω της αλλαγής του τρόπου καταβολής του επιδόματος, αλλά και λόγω της αύξησης του καταβαλλομένου ποσού, τελικά οι δικαιούχοι θα είναι κατά πολύ περισσότεροι.

Συγκεκριμένα οι δικαιούχοι δεν θα χρειάζεται να αγοράσουν μεγάλες ποσότητες για να επιδοτηθούν και το κυριότερο δεν θα χρειαστεί να περιμένουν μέχρι το

καλοκαίρι του 2020 για να λάβουν τα χρήματα τους. Το νοικοκυριό στο πιο απομακρυσμένο χωριό της βόρειας Ελλάδας, το μόνο που θα χρειαστεί να κάνει είναι να παραγγείλει πετρέλαιο αξίας 500 έως 700 ευρώ και μέσα σε λίγες ημέρες θα δει στον τραπεζικό του λογαριασμό τα μισά λεφτά. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ο δρόμος είναι ανοικτός για να λάβουν περισσότεροι το επίδομα, δεδομένου ότι πέρυσι, χιλιάδες καταναλωτές ενώ πληρούσαν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, τελικώς δεν πήραν το επίδομα που δικαιούνταν μόνο και μόνο επειδή δεν διέθεταν την απαιτούμενη ρευστότητα για να αγοράσουν το πετρέλαιο θέρμανσης.

Οι αλλαγές που έρχονται

Επίσης μια από τις πλέον ουσιώδεις αλλαγές σχετίζεται με το ύψος του επιδόματος και την αποσύνδεσή του από την επιφάνεια του ακινήτου. Μέχρι πέρυσι ένα νοικοκυριό για εισπράξει το σύνολο του επιδόματος θα έπρεπε να αγοράσει μεγάλες ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης, κάτι που δεν θα χρειάζεται να συμβεί εφέτος.

Πιο συγκεκριμένα, πέρυσι είχε δοθεί επίδομα ύψους 0,16 ευρώ ανά λίτρο πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης και υπήρχαν συγκεκριμένα όρια κατανάλωσης με βάση τα τετραγωνικά της κατοικίας και τη γεωγραφική ζώνη.

Ωστόσο, αυτό είχε ως συνέπεια είτε να επιδοτείται ένα μικρό μόνο μέρος του κόστους που κατέβαλε ο δικαιούχος (περί του 15%), είτε νοικοκυριά που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να καταναλώσουν το μέγιστο επιτρεπτό να λαμβάνουν πολύ μικρότερη επιδότηση από αυτή που δικαιούνταν.

Φέτος, για να λάβει ο δικαιούχος το επίδομα πετρελαίου αρκεί να πραγματοποιήσει αγορές πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης αξίας ίσης ή μεγαλύτερης με το διπλάσιο του επιδόματος.

Έτσι, η επιδότηση αυξάνεται στο 50% επί του σχετικού κόστους που καταβάλει ο δικαιούχος για τις αγορές μέχρι του ανωτέρω ύψους.

Με αυτό τον τρόπο νοικοκυριά που δεν έχουν τη δυνατότητα να καταναλώσουν μεγάλες ποσότητες, θα λάβουν σημαντικά υψηλότερο επίδομα.

Επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, προβλέπεται αύξηση του επιδόματος κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, ώστε να καταστεί το επίδομα ακόμη πιο κοινωνικά δίκαιο, λαμβάνοντας υπόψη τα πραγματικά δεδομένα των νοικοκυριών.

Επιπλέον, φέτος για πρώτη φορά, θα λάβουν πρόσθετο επίδομα οι ορεινοί Δήμοι της Α΄ Ζώνης, που αντιμετωπίζονταν ως πεδινοί μέχρι τώρα.

Επίσης, οι ορεινές κοινότητες που ανήκουν σε Δήμους που δεν έχουν χαρακτηριστεί ως ορεινοί, θα λάβουν υψηλότερο επίδομα κατά 20%, όπως προβλέπεται για τους ορεινούς Δήμους.

Το επίδομα θα δοθεί κατόπιν αίτησης του δικαιούχου στην σχετική εφαρμογή του TAXISNET, την οποία θα πρέπει να συμπληρώσει έως τις 20 Δεκεμβρίου 2019 και θα πρέπει να πραγματοποιήσει τις σχετικές αγορές πετρελαίου θέρμανσης από τις 15 Οκτωβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019.

Το επίδομα θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019.

Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος του επιδόματος αναμένεται να ανέλθει στα 68 εκατ. ευρώ, έναντι 57,5 εκατ. ευρώ που είχαν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2019 και αναμενόταν ισόποσο ποσό να δοθεί το 2020.

Ακολουθούν συνημμένοι οι σχετικοί πίνακες:

Keywords
Τυχαία Θέματα