ΕΚΤ προς Ελλάδα: Αν θέλετε επενδυτική βαθμίδα, μεταρρυθμιστείτε

10:09 9/2/2022 - Πηγή: Fortune

Την ανάγκη υιοθέτησης περαιτέρω μεταρρυθμίσεων προέταξε ο mission chief της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Martin Bijsterbosch, αν η χώρα μας επιθυμεί να κατακτήσει την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα, ώστε τα ομόλογά της να είναι επιλέξιμα στη βάση του τρέχοντος προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

«Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μπορεί να υποστηριχθεί από μια στιβαρή πολιτική που θα αποκαταστήσει τις υπολειπόμενες ανισορροπίες εντός του πλαισίου της ελληνικής οικονομίας» είπε ο Bijsterbosch.

Φυσικά, αυτές

οι ανισορροπίες αφορούν το υψηλό δημόσιο χρέος, τις τράπεζες της χώρας, τη δημόσια διοίκηση, αλλά και την ισχυροποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα. Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα υπόκειται ακόμη στη λεγόμενη ενισχυμένη εποπτεία, την οποία έχουν επιβάλει οι δανειστές της από το 2018 και που πρόκειται, εν μέσω αύξησης στις αποδόσεις των ομολόγων, να διαρκέσει τουλάχιστον ως τον Αύγουστο του 2022.

«Παρά τις δυσκολίες που επέφερε η πανδημία, οι ελληνικές αρχές υιοθέτησαν και εφάρμοσαν μια μεταρρυθμιστική ατζέντα που θα βοηθήσουν τα θεμελιώδη της οικονομίας της Ελλάδας, όταν τερματιστεί η ενισχυμένη εποπτεία» αναφέρει ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, προσθέτοντας: «Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης είναι εξαιρετικό και θα βελτιώσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας». 

Υπενθυμίζεται πως η χώρα μας απέχει δύο «σκαλιά» από την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας – κάτι το οποίο αναμένεται, σύμφωνα με την πλειονότητα των αναλυτών, να συμβεί το 2023.

Το σχέδιο Ελλάδα 2.0 προβλέπει τη μετάβαση σε μια πράσινη ενεργειακή πραγματικότητα και την ψηφιοποίηση της χώρας, στοχεύοντας τις χρόνιες διαρθρωτικές αδυναμίες του εγχώριου δημόσιου τομέα, φέρνοντας επενδύσεις, είπε ο Bijsterbosch.

Σε ό,τι αφορά τον χρηματοπιστωτικό τομέα, η μεγαλύτερη πρόκληση είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία είχαν μειωθεί από τα 107 δισ. ευρώ στα 21 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2021.

Τραπεζικά προβλήματα

Ο Bijsterbosch επεσήμανε ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν σημειώσει μεγάλη πρόοδο σε ό,τι αφορά την εξυγίανση των ισολογισμών τους από τα κόκκινα δάνεια, με την πανδημία να μαίνεται. Ωστόσο, οι τραπεζίτες πρέπει να αυξήσουν ρυθμό σε σχέση με την κεφαλαιακή αναδιάρθρωση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων τα οποία υπηρετούν. 

Μάλιστα, ο αξιωματούχος της ΕΚΤ επεσήμανε τι πρέπει να συμβεί:

-Ενώ το νέο πλαίσιο αφερεγγυότητας είναι ένα σαφές βήμα προς τα εμπρός, το λεγόμενο σύστημα πώλησης και εκμίσθωσης δεν ακόμα ολοκληρωθεί

-Πρέπει να γίνουν περισσότερα για την εκκαθάριση των υποθέσεων αφερεγγυότητας των νοικοκυριών

-Η καθυστέρηση στην πληρωμή των κρατικών εγγυήσεων πρέπει να αντιμετωπιστεί ταχύτερα

-Τα ευρωπαϊκά δάνεια που σχετίζονται με την πανδημία θα πρέπει να χορηγούνται με βάση υγιείς οικονομικούς λόγους, ενώ η χρηματοδότηση θα πρέπει να παρέχεται σε υγιείς μικρότερες επιχειρήσεις χωρίς άλλες πηγές χρηματοδότησης

To άρθρο ΕΚΤ προς Ελλάδα: Αν θέλετε επενδυτική βαθμίδα, μεταρρυθμιστείτε δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.

Keywords
Τυχαία Θέματα