Ειδικοί σε θέματα βίας κατά των γυναικών λένε ότι τα AirTags της Apple θα χρησιμοποιούνται από ενοχλητικούς stalker

17:01 24/4/2022 - Πηγή: Fortune

Είναι καιρός να αντιμετωπίσει η Apple τα γεγονότα: είτε της αρέσει είτε όχι, η εταιρεία δραστηριοποιείται στον χώρο της ενοχλητικής παρακολούθησης.

Σίγουρα δεν ήταν αυτός ο στόχος της Apple πριν από 12 μήνες όταν κυκλοφόρησε τα AirTags, τις κομψές συσκευές εντοπισμού θέσης της εταιρείας.

Οι υπεύθυνοι της Apple προώθησαν το προϊόν ως ένα βολικό, προσιτό (29 δολάρια για ένα, 99 δολάρια για τέσσερα) εργαλείο για να παρακολουθείτε κλειδιά, πορτοφόλια, οχήματα και άλλα αντικείμενα που χάνετε εύκολα.

Αλλά όπως αναμενόταν, τα AirTags έχουν γίνει πολύτιμο αξεσουάρ για τους άνδρες που παρακολουθούν γυναίκες. Και όσο κι αν η Apple προσπαθεί να βρει τρόπο να ξεφύγει από αυτό το πρόβλημα, τα στελέχη της εταιρείας θα πρέπει σύντομα να αποφασίσουν αν η πιθανή ζημιά που προκαλούν τα AirTags αντισταθμίζει τα οφέλη για τους καταναλωτές και τα εταιρικά κέρδη.

Μια νέα έκθεση από το VICE προσφέρει μια πρώτη ματιά στο εύρος του προβλήματος των AirTags της Apple, παρέχοντας κάποια προκαταρκτικά στοιχεία για την παράνομη χρήση της τεχνολογίας εντοπισμού.

Ο ειδησεογραφικός οργανισμός υπέβαλε αιτήσεις αρχείων σε δεκάδες μεγάλα αστυνομικά τμήματα των ΗΠΑ, ζητώντας όλες τις αστυνομικές αναφορές κατά τη διάρκεια μιας περιόδου οκτώ μηνών που ανέφεραν τα AirTags. Μόνο οκτώ υπηρεσίες ανταποκρίθηκαν.

Τα εν λόγω τμήματα κατέγραψαν 50 περιπτώσεις γυναικών που κάλεσαν την αστυνομία αφότου έλαβαν ειδοποιήσεις ότι παρακολουθούνταν από ένα AirTag που δεν είχαν στην κατοχή τους. (Οι κάτοχοι iPhone λαμβάνουν αυτόματα ειδοποιήσεις για ύποπτα AirTags που παρακολουθούν τις κινήσεις τους, αλλά οι χρήστες Android πρέπει να κατεβάσουν μια ξεχωριστή εφαρμογή για να λάβουν ειδοποιήσεις).

Οι μισές από τις 50 γυναίκες κατονόμασαν έναν άνδρα παρενοχλητή που ήταν ύποπτος για την τοποθέτηση ενός AirTag, ενώ αρκετές ανέφεραν ότι έβλεπαν συχνά τον παρενοχλητή τους να τις παρακολουθεί απροσδόκητα.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα στοιχεία, μπορούμε εύλογα να εκτιμήσουμε ότι ο αριθμός των περιπτώσεων ανδρών που παρακολουθούν γυναίκες με AirTags φτάνει τουλάχιστον τις εκατοντάδες – και πιο πιθανό τις χιλιάδες.

Αν και η έκθεση του VICE δεν κατονομάζει τις οκτώ υπηρεσίες που παρείχαν αρχεία, τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι οι υπηρεσίες αυτές αντιπροσωπεύουν σίγουρα ένα μικρό κλάσμα της χώρας. Σκεφτείτε ότι τα οκτώ μεγαλύτερα τοπικά αστυνομικά τμήματα της χώρας με βάση τον αριθμό των αστυνομικών – Νέα Υόρκη, Σικάγο, Λος Άντζελες, Φιλαδέλφεια, Χιούστον, Μητροπολιτική Ουάσινγκτον, Ντάλας και Μαϊάμι-Ντέιντ – εξυπηρετούν μόνο το 7% του πληθυσμού των ΗΠΑ.

Γνωρίζουμε επίσης ότι ορισμένες γυναίκες δεν γνωρίζουν ότι παρακολουθούνται, ιδίως εκείνες που δεν έχουν iPhone. Και όπως σημειώνουν οι αναλυτές της ενδοοικογενειακής βίας, ορισμένα θύματα παρακολούθησης δεν επικοινωνούν με την αστυνομία μετά την ανακάλυψη της τεχνολογίας παρακολούθησης, από φόβο μήπως προκαλέσουν έναν βίαιο θύτη.

Αυτό το αποτέλεσμα ήταν απολύτως προβλέψιμο. Από την κυκλοφορία τους, αρκετοί δημοσιογράφοι έχουν γράψει για πειράματα παρακολούθησης που διεξήγαγαν χρησιμοποιώντας AirTags, καταδεικνύοντας τις δυνατότητες ακατάλληλης χρήσης. Οι ειδικοί επί θεμάτων ενδοοικογενειακής βίας προειδοποίησαν επίσης την Apple σχετικά με την τεχνολογία, επικαλούμενοι τις εμπειρίες τους με παλαιότερα, λιγότερο εξελιγμένα προϊόντα εντοπισμού θέσης.

«Δεν περιμένω τα προϊόντα να είναι τέλεια τη στιγμή που θα βγουν στην αγορά, αλλά δεν νομίζω ότι θα είχαν κάνει τις επιλογές που έκαναν αν είχαν συμβουλευτεί έστω και έναν ειδικό σε θέματα κακοποίησης», δήλωσε τον Μάιο του 2021 στην Washington Post η Eva Galperin, διευθύντρια κυβερνοασφάλειας στο Electronic Frontier Foundation.

Η Apple έχει υπερασπιστεί το προϊόν επισημαίνοντας τη συνεπή προσθήκη εργαλείων ασφαλείας, όπως το σύστημα ειδοποιήσεων και τα μοναδικά αναγνωριστικά AirTag, τα οποία επιτρέπουν στην αστυνομία να εντοπίζει ευκολότερα τα άτομα που κάνουν κατάχρηση των συσκευών. Προς τιμήν της, τα AirTags της Apple προσφέρουν σημαντικά περισσότερα χαρακτηριστικά ασφαλείας από άλλα προϊόντα εντοπισμού θέσης που κυκλοφορούν στην αγορά.

Σίγουρα η Apple δεν θα πρέπει να θεωρηθεί υπεύθυνη για όλες τις περιπτώσεις παράνομης χρήσης των προϊόντων της. Κανείς δεν κατηγορεί την Apple όταν οι πελάτες της διαπράττουν εγκλήματα στον κυβερνοχώρο χρησιμοποιώντας ένα MacBook.

Παρ’ όλα αυτά, η Apple εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ένα ηθικό δίλημμα και ένα δίλημμα φήμης: αξίζουν τα σχετικά μέτρια έσοδα που παράγονται από τα AirTags τις βλάβες κατά των γυναικών;

To άρθρο Ειδικοί σε θέματα βίας κατά των γυναικών λένε ότι τα AirTags της Apple θα χρησιμοποιούνται από ενοχλητικούς stalker δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα