Διχασμένη η ΕΚΤ για τα επόμενα βήματα νομισματικής πολιτικής λόγω ομολόγων: Επέκταση ή σύσφιξη;

13:14 11/3/2021 - Πηγή: Fortune

Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας καλούνται να αποφασίσουν εάν η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων αποτελεί απειλή για την οικονομία της Ευρωζώνης ή, αν στον απόηχο της πανδημικής κρίση, η νομισματική πολιτική θα πρέπει να χαλαρώσει ακόμα περισσότερο.

Η ανακοίνωση θα πραγματοποιηθεί στις 1:45 μ.μ. ώρα της Φρανκφούρτης την Πέμπτη 11 Μαρτίου, με την Πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ να αποκαλύπτει ποια τάση θα επικρατήσει – είτε το υψηλότερο κόστος δανεισμού αποτελεί μια αδικαιολόγητη σύσφιξη των χρηματοοικονομικών

συνθηκών, είτε αντικατοπτρίζουν απλώς την αισιοδοξία για την ανάκαμψη από την πανδημία.

Η άνοδος των αποδόσεων παγκοσμίως προκάλεσε αντιδράσεις μεταξύ των υπευθύνων χάραξης πολιτικής. Η οικονομία της ευρωζώνης μπορεί να μην είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει υψηλότερο κόστος δανεισμού – υστερεί σε σχέση με τις ΗΠΑ στη διάθεση εμβολίων, ενώ δεν έχει πακέτο ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Για να αποφευχθεί η αδικαιολόγητη σύσφιξη των όρων χρηματοδότησης – με απλά λόγια, μια αναστάτωση της αγοράς – η ΕΚΤ πρέπει να παρέχει σαφέστερη καθοδήγηση», δήλωσε ο Florian Hense, οικονομολόγος της Berenberg.

Απόφαση πολιτικής

Ενώ οι περισσότεροι οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το Bloomberg λένε ότι η κεντρική τράπεζα θα επεκτείνει το πρόγραμμα πανδημίας 1,85 τρισεκατομμυρίων ευρώ, πέρα ​​από την τρέχουσα ημερομηνία λήξης του Μαρτίου 2022, η απόφαση αυτή φαίνεται απίθανη σε αυτή τη συνάντηση. Καμία αλλαγή δεν αναμένεται ούτε στο επιτόκιο (-0,5%). Αντ ‘αυτού, η εστίαση θα είναι στη γλώσσα και σε τεχνικές τροποποιήσεις του πανδημικού προγράμματος.

Η αύξηση του πληθωρισμού είναι προσωρινή

Πάντως, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Bloomberg,  οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τον πληθωρισμό πιθανόν να δικαιολογούν το τρέχον πρόγραμμα τόνωσης.

Η προβολή που θα παρουσιαστεί στα μέλη της την Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021 «προδικάζει» ότι οι αποταμιεύσεις των νοικοκυριών δεν πρόκειται να πυροδοτήσουν τις καταναλωτικές δαπάνες όταν αρθούν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις.
Αυτό είναι το συμπέρασμα του επικεφαλής οικονομολόγου Philip Lane, το οποίο θα παρουσιάσει στους υπόλοιπους υπεύθυνους χάραξης νομισματικής πολιτικής.
Η ΕΚΤ προβλέπει ότι η άνοδος των τιμών στα καταναλωτικά προϊόντα, που θα εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις το 2021, θα είναι προσωρινή, ήτοι ο πληθωρισμός δεν θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια.
Αυτό σημαίνει ότι σε σχέση με τις εκτιμήσεις του Δεκεμβρίου 2020 οι αναθεωρήσεις είναι ελάχιστες – αν και πάντα υπάρχει περιθώριο για εκπλήξεις.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα