Διχασμένη η Fed για το tapering – Αναταράξεις στις αγορές λόγω πληθωρισμού

10:01 16/6/2021 - Πηγή: Fortune

Διχασμένη παρουσιάζεται η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (Fed) σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και τα αρνητικά επιτόκια, με τις «φωνές» για νομισματική σύσφιξη να εντείνονται. Η υπερβολική ρευστότητα που έχει κατακλύσει την αμερικανική οικονομία μειώνει τις αποδόσεις του χρέους βραχυπρόθεσμης λήξης, απειλώντας με κατάρρευση τη βιομηχανία κεφαλαίων ύψους 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. 

Η Fed, κατά τη συνεδρίαση

της 15ης και της 16ης Ιουνίου, εξετάζει τις εντεινόμενες πιέσεις που υφίστανται οι χρηματαγορές, καθώς μάλιστα στην κεντρική τράπεζα έχoυν σταθμεύσει μετρητά ρεκόρ. Ένα χρόνο μετά την τεραστίας κλίμακας οικονομική ενίσχυσή της, οι επενδυτές λένε ότι πολλά χρήματα αναζητούν «στέγη» σε ομόλογα βραχυπρόθεσμης λήξης και άλλα χρεόγραφα. Ως αποτέλεσμα, αυτό έχει ωθήσει την απόδοση των τίτλων χρέους σε αρνητικό έδαφος.

Τapering

Η μείωση του ρυθμού αγοράς ομολόγων (tapering) είναι το βασικό θέμα συζήτησης για τους υπεύθυνους χάραξης νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ. Ήδη, από την προηγούμενη συνάντηση είχε ζητηθεί, εφόσον υπάρξει αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας, να υπάρξει σχετική περιστολή της ποσοτικής χαλάρωσης. Υπενθυμίζεται πως προς το παρόν η Fed αγοράζει ομόλογα με ρυθμό 120 δισεκ. δολ. τον μήνα.

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, με την ομοσπονδιακή τράπεζα να έχει χωριστεί σε «γεράκια» και «περιστέρια» δεν αναμένεται να ληφθεί συγκεκριμένη απόφαση – αν και προλειαίνεται το έδαφος για αυστηρότερη πολιτική. Σύμφωνα με την Bank of America, το tapering, που εύλογα θα επηρεάσει τη Wall Street, δεν πρόκειται να ξεκινήσει πριν από τον Αύγουστο, ενώ ανάλογες είναι και οι εκτιμήσεις της Goldman Sachs. Σε ό,τι αφορά τα επιτόκια, θεωρείται πως η Fed θα τηρήσει τη δέσμευσή της να τα κρατήσει σε μηδενικά επίπεδα, στο εύρος του 0% έως 0,25%, μέχρι το 2023.

Πληθωρισμός

Σε κάθε περίπτωση, ο πληθωρισμός φαίνεται να ξεφεύγει, παρότι η Fed επιμένει στο χαρακτηριστικό της «προσωρινότητας», που προκύπτει από τη ραγδαία άνοδο στη ζήτηση και τις διαταραχές που διαπιστώνονται στις εφοδιαστικές αλυσίδες. Τον Μάιο έφτασε στα επίπεδα του 5%, με τους οικονομολόγους να επικεντρώνονται στην αύξηση των επιτοκίων. Οι αξιωματούχοι της Fed αναμένουν επί του παρόντος τον βασικό πληθωρισμό PCE στο 2% το 2022 και στο 2,1% το 2023. Στο μεταξύ, η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς είναι στο 1,51%, με τη συντριπτική πλειονότητα των επενδυτών να ανησυχούν για αύξηση πέραν του 2%.

 

 

To άρθρο Διχασμένη η Fed για το tapering – Αναταράξεις στις αγορές λόγω  πληθωρισμού δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.

Keywords
Τυχαία Θέματα