Διάγγελμα Μητσοτάκη στις αρχές της άλλης εβδομάδας για σταδιακή άρση μέτρων – Οι ημερομηνίες που έχουν πέσει στο τραπέζι

20:45 22/4/2020 - Πηγή: Fortune

Στην τελική ευθεία έχει μπει η κυβέρνηση για να παρουσιάσει το σχέδιο για σταδιακή άρση των μέτρων που αφορούν την πανδημία του Covid-19.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, ο πρωθυπουργός ζήτησε το τελικό σχέδιο μέχρι Παρασκευή στο γραφείο του, ώστε να μελετήσει τις επιλογές που θα εισηγηθούν οι ειδικοί, και τη Δευτέρα 27 Απριλίου να απευθυνθεί με διάγγελμα στον ελληνικό λαό.

Σίγουρα σημαντικό ρόλο παίζει και το γεγονός ότι μειώνονται καθημερινά τα κρούσματα, ενώ σήμερα δεν υπήρξε η ανακοίνωση κάποιου θανάτου, μετά από καιρό.

Σύμφωνα

με το ίδιο ρεπορτάζ, οι πιθανές ημερομηνίες που θα πέσουν στο τραπέζι είναι:

Μαΐου να ανοίξουν μικρά καταστήματα στο λιανεμπόριο, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής

Μετά τις 20 Μαΐου να ανοίξουν τα πολυκαταστήματα

Στις 11 Μαΐου να ανοίξουν τα σχολεία μόνο για την Τρίτη Λυκείου για το θέμα των Πανελλαδικών. Η εισήγηση είναι τα υπόλοιπα σχολεία να ανοίξουν  25 του ίδιου μήνα ή 1 Ιουνίου.

Εστιατόρια Καφέ Μπαρ η σκέψη είναι να ανοίξουν 25 Μαΐου έως 5 Ιουνίου, με τραπεζοκαθίσματα σε ανοιχτό χώρο.

Από 1 έως 10 Ιουνίου θα ανοίξουν οι  παραλίες,

Όσον αφορά στα ξενοδοχεία, υπάρχει η σκέψη για άνοιγμα στις 15 Ιουνίου για όσα έχουν ετήσια λειτουργία και 30 Ιουνίου για τα εποχικά.

Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, αφενός, έστειλε το μήνυμα πως δεν βρισκόμαστε ακόμα στη φάση άρσης των μέτρων και θα πρέπει οι πολίτες να εξακολουθήσουν να δείχνουν την πειθαρχία που έδειξαν και το Πάσχα έως –τουλάχιστον– και τις 27 Απριλίου, αφετέρου, αναφέρθηκε για πρώτη φορά τόσο ευκρινώς στο σχέδιο μερικής άρσης του, προαναγγέλλοντας διάγγελμα του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, οπότε θα ανακοινώσει το πλάνο σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα.

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος ανακοίνωσε την πρώτη άρση μέτρων που θα γίνει ήδη από τις 27 Απριλίου, καθώς θα ανοίξουν τα υποθηκοφυλακεία και τα δικαστήρια

Ο κ. Πέτσας, πάντως, τόνισε για ακόμα μία φορά πως η επιστροφή «θα είναι σταδιακή, μακρόσυρτη, και στοχευμένη, ώστε να μην έχουμε πισωγυρίσματα». Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι η άρση να ξεκινήσει από ομάδες του πληθυσμού που στατιστικά έχουν λιγότερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές και από καταστήματα που έχουν τον μικρότερο συνωστισμό όπως αυτά του λιανεμπορίου.

Στην παρούσα φάση οι εισηγήσεις στο πρωθυπουργικό γραφείο είναι πολλές και κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα πού θα καταλήξει ο κ. Μητσοτάκης που έχει και τον τελικό λόγο. Το βέβαιο είναι ένα: πως οι πιο ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι και εκείνοι με υποκείμενα νοσήματα θα προστατευθούν με κάθε τρόπο.

Την αναγκαιότητα συνέχισης τήρησης των μέτρων και των οδηγιών των ειδικών, επισήμανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα. Επανέλαβε ότι τα περιοριστικά μέτρα ισχύσουν στο ακέραιο έως τις 27 Απριλίου και αυτό, όπως ανέφερε, δεν σημαίνει ότι λήγουν στις 28 Απριλίου. Το μόνο μέτρο που αίρεται από την επόμενη εβδομάδα είναι το άνοιγμα Υποθηκοφυλακείων, Ειρηνοδικείων και Πρωτοδικείων. Ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση μεθοδικά και λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα επεξεργάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο το οποίο την ώρα που πρέπει θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός.

Keywords
Τυχαία Θέματα