Δεν υποχωρεί ο Πούτιν: Από αύριο οι πληρωμές για φυσικό αέριο σε ρούβλια μέσω ρωσικών τραπεζών

16:47 31/3/2022 - Πηγή: Fortune

Επιμένει ο Βλ. Πούτιν στο θέμα των πληρωμών φυσικού αερίου σε ρούβλι, δηλώνοντας ότι έχει υπογράψει διάταγμα για το συγκεκριμένο θέμα. Όπως μεταδίδει το Reuters υποστήριξε ότι οι αγοραστές θα πρέπει να ανοίξουν λογαριασμό σε ρούβλι σε ρωσικές τράπεζες και αυτές οι πληρωμές θα αρχίσουν από την 1η Απριλίου.

Σύμφωνα μάλιστα με το Infax διέταξε

να ανοίξουν ειδικοί λογαριασμοί στην Gazprombank.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι αν δεν γίνουν οι πληρωμές θα διακοπούν τα υφιστάμενα συμβόλαια και ότι η Ρωσία έχει κάθε λόγο να πιστεύει ότι ένα τμήμα του φυσικού αερίου που διέθεσε παραδόθηκε ουσιαστικά δωρεάν, λόγω των κυρώσεων στην κεντρική τράπεζα.

Με βάση τις δηλώσεις που μεταδίδει το Reuters οι πρόσοδοι σε ευρώ ή δολάρια μπορούν επίσης να μπλοκαριστούν και ότι δεν είναι «αποδεκτό» αυτό το ρίσκο. Η στροφή στο ρούβλι έχει στόχο να ενισχύσει τη θέση μας υποστήριξε.

Όπως είπε η Ρωσία θα τιμήσει τις υποχρεώσεις της σε όλα τα συμβόλαια και θα παράσχει τις συμφωνημένες ποσότητες στις τιμές που έχουν οριστεί. Σημείωσε δε ότι οι τιμές ρωσικού αερίου είναι σημαντικά μικρότερες από αυτές στην spot αγορά. Υπό αυτό το πρίσμα η Ευρώπη είναι έτομη να αγνοήσει το συμφέρον των πολιτών της.

Ο Ρώσος πρόεδρος επιτέθηκε στις ΗΠΑ λέγοντας ότι θα προσπαθήσουν να λύσουν τα προβλήματά τους σε βάρος των άλλων και ότι θα κερδίσουν από την παγκόσμια αστάθεια.

Όπως υποστήριξε οι ευρωπαϊοι αναγκάζονται να αγοράσουν LNG από τις ΗΠΑ και αυτό θα σημάνει την απώλεια εκατομμυρίων θέσεων εργασίας.

Υποστήριξε ότι ο οικονομικός πόλεμος κατά της χώρας του έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια και ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν για την επίθεση στην Ουκρανία είχαν προετοιμαστεί εκ των προτέρων. Η Δύση εκτιμά θα αναζητήσει λόγους για να επιβάλει νέες κυρώσεις και γι’ αυτό η κυβέρνηση και η ρωσική Κεντρική Τράπεζα περιμένουν ότι η πίεση από αυτές θα συνεχιστεί.

To άρθρο Δεν υποχωρεί ο Πούτιν: Από αύριο οι πληρωμές για φυσικό αέριο σε ρούβλια μέσω ρωσικών τραπεζών δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.

Keywords
Τυχαία Θέματα