ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Στην ηγεσία του ενεργειακού μετασχηματισμού της χώρας

15:05 23/1/2022 - Πηγή: Fortune

Η συνέντευξη που ακολουθεί δημοσιεύεται στην ειδική έκδοση CEO Initiative Book, στο πλαίσιο του CEO Initiative, που κυκλοφορεί στα περίπτερα μαζί με τo νέο τεύχος του Fortune.

Κωνσταντίνος Μαύρος, Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΗ Ανανεώσιμες

Πώς αναπτύσσετε βιώσιμες θέσεις εργασίας με το αναπτυξιακό πλάνο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες και πώς διαχειρίζεστε τις νέες ανάγκες που προκύπτουν για ταλέντα και δεξιότητες;

Με τον µετασχηµατισµό και την αναδιάρθρωση του οµίλου ΔΕΗ,

το νέο φιλόδοξο αναπτυξιακό µας πλάνο και την ενσωµάτωση των νέων µοντέλων «εξ αποστάσεως» εργασίας, δηµιουργείται ένα περιβάλλον απασχόλησης εργαζόµενων µε αυξηµένο βαθµό ατοµικής υπευθυνότητας, αυτοϋποκίνηση, αλλά και ικανότητα προσωπικής οργάνωσης και χρονοπρογραµµατισµού εργασιών. Οι νέες, εξειδικευµένες θέσεις εργασίας απαιτούν, επίσης, ιδιαίτερες ικανότητες ψηφιακής επικοινωνίας και προσαρµοστικότητας σε µεταβαλλόµενα περιβάλλοντα. Η κουλτούρα που ήδη καλλιεργείται δίνει έµφαση στο αποτέλεσµα και στη µέτρησή του.

Πέρα από τα παραπάνω, η ΔΕΗ Ανανεώσιµες διαθέτει υψηλού επιπέδου, εξειδικευµένους επιστήµονες και στηρίζει το υφιστάµενο προσωπικό µε συνεχή εκπαίδευση και ευκαιρίες επιµόρφωσης. Επιπλέον, παρέχει υπερσύγχρονο εξοπλισµό και υποδοµές πληροφορικής για την εύρυθµη λειτουργία όλων των µονάδων της. Τέλος, αναζητά, µέσω της διαδικασίας προσλήψεων, νέο προσωπικό που θα διαθέτει υψηλά χαρακτηριστικά και επιδόσεις, για να ενσωµατωθεί γρήγορα στις υψηλές απαιτήσεις των έργων.

Πώς συνεισφέρει η εταιρεία στους εθνικούς κλιματικούς στόχους;

Στο ενεργειακό περιβάλλον που διαµορφώνεται, η ΔΕΗ Ανανεώσιµες αναµένεται να πρωταγωνιστήσει ως κάτοχος του µεγαλύτερου χαρτοφυλακίου έργων ΑΠΕ. Αποτελεί τη µοναδική ελληνική εταιρεία που έχει ενεργό δραστηριότητα και στις πέντε µορφές ανανεώσιµης ενέργειας, συµβάλλοντας καθοριστικά στην αξιοποίηση των ανεξάντλητων και ανανεώσιµων πόρων που διαθέτει η χώρα, θέτοντας στο επίκεντρο της στρατηγικής της τη βιώσιµη ανάπτυξη, την ενεργειακή ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος.

Με εγκατεστηµένη ισχύ άνω των 250 MW και το επενδυτικό της πλάνο, η εταιρεία φιλοδοξεί να οδηγήσει τον ενεργειακό µετασχηµατισµό στη χώρα. Η ενεργειακή µετάβαση είναι σε εξέλιξη, και ο ενεργειακός τοµέας αναµένεται να διπλασιάσει το µέγεθός του τα επόµενα χρόνια, ενώ η αλλαγή του ενεργειακού µείγµατος µε την προσθήκη έργων ΑΠΕ θα επιτρέψει για πρώτη φορά τη µείωση του κόστους ενέργειας για τα νοικοκυριά.

Εργαζόµαστε µεθοδικά για να κατασκευάσουµε εµβληµατικά έργα στα παλαιά ορυχεία της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης. Μιλάµε για έργα ισχύος 3 GW, που θα αναπτυχθούν στις παλαιές αποθέσεις ορυχείων και θα σηµατοδοτήσουν την ενεργειακή µετάβαση.

Πώς αντιμετωπίζετε την πρόκληση της ενεργειακής μετάβασης;

Η ΔΕΗ επαναπροσδιορίζει τον εαυτό της προκειµένου να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της ενεργειακής µετάβασης µέσα από την υλοποίηση των στρατηγικών προτεραιοτήτων της. Στο πλαίσιο αυτό (α) προχωρά στην απανθρακοποίηση µέσω της επιτάχυνσης της απόσυρσης των λιγνιτικών µονάδων και της προώθησης των επενδύσεων σε ΑΠΕ, (β) εστιάζει στον ψηφιακό µετασχηµατισµό και τη λειτουργική αποδοτικότητα µέσω της εφαρµογής νέων τεχνολογιών σε όλες τις δραστηριότητές του οµίλου και (γ) επιδιώκει ευκαιρίες ανάπτυξης τοποθετώντας τον πελάτη στο επίκεντρο της εµπορικής δραστηριότητάς της, αναλαµβάνοντας παράλληλα πρωταγωνιστικό ρόλο για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα. Η ΔΕΗ Ανανεώσιµες επενδύει προκειµένου να πολλαπλασιάσει την ισχύ τα επόµενα χρόνια, ανακατασκευάζοντας τα υφιστάµενα παλαιά αιολικά και µικρά υδροηλεκτρικά έργα και επεκτείνοντας το διαθέσιµο δυναµικό της µε νέα έργα, που συµπεριλαµβάνουν σταθµούς γεωθερµίας και βιοµάζας, αλλά κυρίως µεγάλα φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα. Τα οικονοµικά αποτελέσµατα της εταιρείας την τοποθετούν στις πιο κερδοφόρες και υγιείς εταιρείες του κλάδου. Επενδύοντας σε αυτό το ποιοτικό χαρακτηριστικό, η εταιρεία σκοπεύει να αναπτυχθεί στα επόµενα έτη. Παράλληλα, ο εξωστρεφής χαρακτήρας της εταιρείας επιβεβαιώνεται από τη δραστηριοποίησή της διαχρονικά µέσω συνδεδεµένων εταιρειών (joint ventures) µε εταιρείες του κλάδου, καθώς και από τη σύναψη συµφωνιών µε σηµαντικές πολυεθνικές ενεργειακές εταιρείες, µε στόχο την από κοινού ανάπτυξη έργων ΑΠΕ στην Ελλάδα.

Σε ποιες τεχνολογίες επενδύετε;

Προωθούµε καινοτόµες σε παγκόσµιο επίπεδο τεχνολογίες ΑΠΕ, όπως τα πλωτά υπεράκτια αιολικά πάρκα και τα πλωτά ηλιακά. Απώτερος σκοπός είναι να πρωταγωνιστήσουµε στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, µε την ολοκλήρωση της εφαρµογής του επιχειρηµατικού µας σχεδίου, ενισχύοντας το µερίδιό µας. Η εταιρεία ήδη δροµολογεί την παρουσία της στον χώρο της αποθήκευσης, ενώ θα διερευνήσει τη δυνατότητα ανάπτυξης νέων τεχνολογιών ΑΠΕ. Το επενδυτικό πλάνο προβλέπει ότι η εταιρεία αναµένεται, τουλάχιστον, να τετραπλασιάσει την εγκατεστηµένη της ισχύ στο χαρτοφυλάκιό της µέχρι το 2024, στοχεύοντας σε µερίδιο αγοράς 15%-20% στην επόµενη τετραετία.

«Οι επιχειρήσεις θα χρειαστούν ένα νέο πρότυπο ηγεσίας, που θα εμπνέει και θα κινητοποιεί το ανθρώπινο δυναμικό, θα προσελκύει ταλέντα και θα επενδύει στις νέες απαραίτητες δεξιότητες».

To άρθρο ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Στην ηγεσία του ενεργειακού μετασχηματισμού της χώρας δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα