Χρόνια πολλά Ελλάδα!

13:31 25/3/2021 - Πηγή: Fortune

Είναι ημέρα γιορτής! Και στοχασμού. Αρκεί να σκεφτούμε το ένδοξο παρελθόν μας, το σπουδαίο παρόν που κατακτήσαμε και το φιλόδοξο μέλλον που διεκδικούμε.

Στην πρώτη γραμμή της επανάστασης που οδήγησε στην ανεξαρτησία της Ελλάδας και στη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους, οι έμποροι, οι ναυτικοί, οι επιχειρηματίες – που ήταν οι ιδρυτές και ο κορμός της Φιλικής Εταιρείας – έπαιξαν καθοριστικό ρόλο.

Tο Fortune Greece, τιμά όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες που αγωνίστηκαν και χάρη σε αυτούς είμαστε σήμερα

εδώ!  Και όχι μόνο. Την ώρα που αποστολή μας είναι να φέρνουμε στο προσκήνιο τους ανθρώπους, τις ιδέες, τις τάσεις και τις ευκαιρίες που αλλάζουν τον κόσμο, είναι μια καλή ευκαιρία να φωτίσουμε τη σημερινή επέτειο με τη ομιλία της ιστορικού Μαρίας Ευθυμίου στο πρόσφατο CEO Initiative Forum.

«Έμποροι και επιχειρηματίες αλλάζουν τη ροή μιας κοινωνίας: Η περίπτωση του 1821»

 

Οι επιχειρηματίες, οι βιομήχανοι και οι εφοπλιστές του 19ου αιώνα στον Δυτικό κόσμο, δεν είναι απλώς επιχειρηματίες. Εμφορούνται από μεγάλες ιδέες. Πιστεύουν ότι αυτό που κάνουν είναι κάτι μεγάλο που αλλάζει την ανθρωπότητα. Και φιλανθρωπικά και ανθρωπιστικά. Η σύλληψή τους αυτή βασίζεται στον 18ο αιώνα με τις δύο επαναστάσεις, την Αμερικανική και την Γαλλική Επανάσταση. Δεν δρουν απλά για να κερδίσουν χρήματα, αλλά για να αλλάξουν τον κόσμο. Και αισθάνονται ότι τον αλλάζουν. Πίσω από αυτή την ιδεολογική και ανθρωπιστική αρματωσιά που συνοδεύει το επιχειρείν στον 18ο αιώνα, κρύβεται και μια άλλη ερμηνεία της επιτυχίας του δυτικού κόσμου που πιστεύει ότι ο Θεός δικαίως οδήγησε τους επιχειρηματίες να ελέγξουν τόσο μεγάλα τμήματα γης σε όλες τις ηπείρους, γιατί με τη  δράση τους και την παρουσία τους μεταφέρουν τον πολιτισμό της Δύσης εκπαιδεύοντας λαούς και μεταμορφώνουν τη ζωή τους προς το καλύτερο.

Αυτό το μεγάλο ωστικό κύμα έφερε τον 19ο αιώνα τον Ευρωπαϊκό διαφωτισμό και  το κύμα του Εθνισμού, τον αγώνα των λαών για να δημιουργηθούν ανεξάρτητα κράτη. Οι έμποροι και επιχειρηματίες ήταν γενναίοι άνθρωποι, άντρες έτοιμοι για αυτή τη μεγάλη ιδέα να πέσουν στις μάχες, να δώσουν τη ζωή τους – και να επενδύσουν τα κεφάλαιά τους – για κάτι πολύ μεγάλο, και επένδυσαν σε πανεπιστήμια, νοσοκομεία, κτίρια, διώρυγες, γέφυρες, ορφανοτροφεία, ακαδημίες, για να βελτιώσουν τις ζωές των ανθρώπων. Πολεμούν ως στρατιώτες του καλού μέσω του χρήματος. Και όπως θα δούμε, στην Ελληνική επανάσταση του 1821, δεν άνοιξαν απλά τα σεντούκια τους, αλλά πολλοί έδωσαν και τη ζωή τους.

Όλη η ομιλία στο video που ακολουθεί:

Keywords
Τυχαία Θέματα