Χρήστος Σταϊκούρας: Ύφεση κατά 5% έως 10% στην Ελλάδα φέτος λόγω τουρισμού

11:43 12/4/2020 - Πηγή: Fortune

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Πρώτου Θέματος έκανε αναφορά στις προβλέψεις για την ύφεση στην Ελλάδα, λόγω της πανδημίας του Covid-19.

Η μεγάλη συμμετοχή του τουρισμού στην ελληνική oικονομία την κάνει πιο ευαίσθητη στην κρίση, επεσήμανε ο ΥΠΟΙΚ, και παραδέχθηκε ότι αν και η αρχική πρόβλεψη για την πορεία του ΑΕΠ

το 2020 ήταν καλύτερη στην Ελλάδα από ό,τι στα άλλα κράτη μέλη, πλέον εκτιμάται, όπως εξήγησε, πως η ύφεση θα είναι στα ίδια επίπεδα με τις προβλέψεις για τα υπόλοιπα κράτη της Ευρώπης, η οποία σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ είναι η μείωση του ΑΕΠ κατά 5%-10% φέτος.

Εξήγησε πως στο τελευταίο Eurogroup η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτίμησε την ύφεση στην Ευρώπη από 5% έως 10% και πως «κάθε εβδομάδα επικαιροποιούνται οι προβλέψεις δυστυχώς προς το δυσμενέστερο».

«Η Ελλάδα που είχε ξεκινήσει με καλύτερη και υψηλότερη δυναμική από τις άλλες χώρες, εκτιμούσαν όλοι θα έχει υπερδιπλάσιο αριθμό οικονομικής μεγέθυνσης σε σχέση με την Ευρώπη, θα είναι περίπου στο ύψος της ύφεσης της Ευρώπης λόγω της μεγαλύτερης έκθεσής από τον τουρισμό μας», ανέφερε σχετικά.

Για τις αποφάσεις του Eurogroup παραδέχθηκε πως δεν είναι αρκετά τα 1,4 δισ. ευρώ που αναλογούν στην Ελλάδα από τα κονδύλια για την απασχόληση (αναφερόμενος στη δανειοδότηση από την Κομισιόν μέσα από το πρόγραμμα SURE). Μάλιστα εξήγησε πως δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί και εκκρεμεί η έγκρισή του από τη Σύνοδο Κορυφής και εν συνεχεία η τελική του κατανομή.

Σχετικά με τη νέα διαπραγμάτευση περί χρέους με την ΕΕ είπε πως «δεν έχουμε συζητήσει θέμα χρέους με τους Θεσμούς», αλλά «ναι, σιγά σιγά χτίζεται το οπλοστάσιό μας για τη μετά την υγειονομική κρίση εποχή. Αφορά, και τους δημοσιονομικούς στόχους αλλά και το χρέος».
Πρόσθεσε, επίσης, πως «με άλλους όρους» θα συνεχισθεί η συζήτηση που είχε αρχίσει πριν από την κρίση.

Keywords
Τυχαία Θέματα