Από το κακό στο χειρότερο το τουρκικό νόμισμα – Υποτιμήθηκε στις 10,4 λίρες ανά δολάριο

Έναν δρόμο άνευ επιστροφής κατάρρευσης φαίνεται πως έχει πάρει η τουρκική λίρα τους τελευταίους μήνες, με το νόμισμα να πιέζεται από το ισχυρό δολάριο, τον υψηλό πληθωρισμό αλλά και την εντελώς ανορθόδοξη νομισματική πολιτική που ασκεί η κεντρική τράπεζα λόγω των επιταγών και της βούλησης του προέδρου Ερντογάν.

Μάλιστα, εν όψει και της νέας περικοπής του βασικού επιτοκίου, η λίρα συνέχισε για έβδομη ημέρα το καθοδικό σερί της, χάνοντας στις 17 Νοεμβρίου -1,3% έναντι του δολαρίου (απώλειες 9% από τις αρχές του

μήνα). Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές ένα δολάριο ισοδυναμούσε με 10,3547 τουρκικές λίρες.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν πλειάδα οικονομολόγων, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, στη συνάντηση πολιτικής της την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου, αναμένεται να αποφασίσει περικοπή του βασικού επιτοκίου κατά 100 έως 200 μονάδες βάσης (από το 16% που ισχύει σήμερα).

Υπενθυμίζεται ότι αυτή δεν είναι η πρώτη μείωση, καθώς είχε προηγηθεί τους προηγούμενους μήνες περιστολή του επιτοκίου κατά 300 μονάδες βάσης.

Σχεδόν όλα τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών σημείωσαν πτώση έναντι του δολαρίου, ωστόσο η τουρκική λίρα κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των αναπτυσσόμενων χωρών το 2021, χάνοντας σχεδόν το ένα τρίτο της αξίας της από την αρχή του έτους. 

To άρθρο Από το κακό στο χειρότερο το τουρκικό νόμισμα – Υποτιμήθηκε στις 10,4 λίρες ανά δολάριο δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.

Keywords
Τυχαία Θέματα