Άμεση Ανάλυση: Πώς αξιολογεί η αγορά το εκλογικό αποτέλεσμα και τις πρόωρες εκλογές

18:22 27/5/2019 - Πηγή: Fortune

Με άνοδο των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών και ταυτόχρονη πτώση στις αποδόσεις των ομολόγων υποδέχτηκε η αγορά την πολιτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και τη διεξαγωγή πρόωρων εθνικών εκλογών στις 30 Ιουνίου. Επιχειρήσεις και αναλυτές κρατούν στάση αναμονής, προσδοκώντας σε ανάταση της ελληνικής οικονομίας που θα τους επιτρέψει να προχωρήσουν σε υλοποίηση των επιχειρηματικών τους σχεδίων.

Ως

θετικά για τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς επίσης και την ανακοίνωση των πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, ο Διευθύνων Σύμβουλος- Επικεφαλής Ευρώπης της Bank of America Merrill Lynch, Θάνος Βαμβακίδης.

Όπως εξηγεί στο fortunegreece.com πρόκειται για ένα αποτέλεσμα που μειώνει ουσιαστικά την πολιτική αβεβαιότητα, καθώς αποφεύγεται μια περιττή μακρά προεκλογική περίοδος και μειώνεται σχεδόν στο μηδέν ο κίνδυνος πρόσθετων εκλογών, μετά τις προεδρικές εκλογές στις αρχές του επόμενου έτους. «Η Ελλάδα είναι πολύ πιθανό να έχει σύντομα μια νέα, πολύ ισχυρή κυβέρνηση, δίχως άλλες εκλογές για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, γεγονός που θα την οδηγήσει σε πολιτική σταθερότητα. Οι αγορές θα συσπειρωθούν, καθώς το σενάριο αυτό έχει κοστολογηθεί» λέει χαρακτηριστικά.

Ο διευθύνων σύμβουλος-επικεφαλής Ευρώπης της Bank of America Merrill Lynch Αθανάσιος Βαμβακίδης.

Πεποίθησή του είναι πως η νέα κυβέρνηση θα έχει στη διάθεσή της άφθονο πολιτικό κεφάλαιο να δαπανήσει και τονίζει πως ο τρόπος που θα το αξιοποιήσει θα καθορίσει το εάν η αγορά μπορεί να οικοδομήσει ένα ισχυρότερο και πιο βιώσιμο momentum για την Ελλάδα.

«Η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση φιλική προς το τρίπτυχο επενδύσεις-ανάπτυξη-απασχόληση. Είναι πολύ σημαντικό για κάθε νέα ελληνική κυβέρνηση να προβεί σε μεταρρυθμίσεις προς αυτή την κατεύθυνση νωρίς για να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στην αγορά ότι μιλάμε πράγματι για ένα νέο κεφάλαιο».

Προσθέτει πως στο επίκεντρο θα πρέπει να τεθούν τα επενδυτικά σχέδια που έχουν κολλήσει για χρόνια εξαιτίας της γραφειοκρατίας, καθώς και οι νέες επενδύσεις, ενώ χρειάζεται να «φτιάξουν» τις ελληνικές τράπεζες, αντιμετωπίζοντας το τεράστιο αποθεματικό τους σε κόκκινα δάνεια, αξιοποιώντας το χώρο από τη δημοσιονομική απόδοση για τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος και τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης. Μεταρρυθμίσεις, ωστόσο, πρέπει να υλοποιηθούν και σε άλλους τομείς, μεταξύ των οποίων, στη δημόσια διοίκηση , στη δικαιοσύνη, στην εκπαίδευση, αλλά και στην απελευθέρωση των αγορών. Σύμφωνα με τον κ. Βαμβακίδη, η πρόοδος σε αυτούς τους τομείς θα αυξήσει τη δυνητική ανάπτυξη της Ελλάδας, θα τονώσει την απασχόληση, θα αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της αγοράς για το υφιστάμενο μεγάλο χρέος, συμβάλλοντας στην οικοδόμηση μιας ισχυρότερης, πιο διαφοροποιημένης και πιο υγιούς οικονομίας.

«Δεν περιμέναμε τόσο μεγάλη διαφορά»

«Θεωρώ ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση κ έτσι όπως είχε διαμορφωθεί η εικόνα μετά τις εκλογές ,η προκήρυξη εκλογών είναι θετικό βήμα για τις αγορές κ φυσικά κ για την δίκη μας ,που παρουσιάζει ιδιαιτερότητες. Εάν πηγαίναμε για εκλογές το φθινόπωρο ,λόγω της έντονης πόλωσης και του παρατεταμένου προεκλογικού κλίματος η ζημιά στις επιχειρήσεις θα ήταν μεγάλη» αναφέρει από την πλευρά του ο Θανάσης Μπίρλης, ιδιοκτήτης των οπτικών καταστημάτων Οφθαλμός. Παραδέχεται πως περίμενε ότι η διαφορά των ποσοστών μεταξύ των δυο , θα ήταν μεγάλη, όχι όμως στο βαθμό που αποτυπώθηκε στην κάλπη.

Στέλνοντας το δικό του μήνυμα προς τη μελλοντική πολιτική ηγεσία, ο κ. Μπίρλης υπενθυμίζει πως στον κλάδο του παραμένουν οι εκκρεμότητες με τον ΕΟΠΠΥ, τόσο σε ότι αφορά τα ληξιπρόθεσμα χρέη ετών, όσο και με τη διαδικασία χορήγησης γυαλιών οράσεως στους ασφαλισμένους, μετά την καθολική άρνηση των οπτικών να αποδεχθούν αλλαγή του τρόπου πληρωμής του οργανισμού.

Πολλά τα μέτωπα για τον Μητσοτάκη

Προεξοφλημένη ήταν η χθεσινοβραδινή διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, για τον ιδιοκτήτη της αλυσίδας δερμάτινων ειδών ΚΕΜ, Γιώργο Μιχαϊλίδη, ο οποίος προέβλεπε πως αν το κυβερνών κόμμα πάθει πανωλεθρία στις Ευρωεκλογές, η προκήρυξη εθνικών εκλογών είναι μονόδρομος.

«Οι επιχειρήσεις έχουν υψηλές προσδοκίες μετά τα όσα πέρασαν στην κρίση. Η άποψή μου είναι πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να κινηθεί πολύ γρήγορα εάν θέλει να κερδίσει το χαμένο χρόνο. Τα μέτωπα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει είναι πολλά και ανοιχτά και νομίζω πως οι ξεκάθαρες εργασιακές σχέσεις και η χαμηλή φορολογία είναι το αυτονόητο», επισημαίνει.

Κάνει λόγο για πολιτικές, οι οποίες στο παρελθόν έχουν «τρομάξει» το ελληνικό κεφάλαιο και προτρέπει τους πολιτικούς να προβούν σε κινήσεις που θα καταστήσουν «sexy» την ελληνική οικονομία για την προσέλκυση επενδύσεων. Τονίζει πως προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στους Έλληνες επιχειρηματίες, αφού είναι οι άνθρωποι που γνωρίζουν καλύτερα τη χώρα και τον τρόπο λειτουργίας της εγχώριας αγοράς.

Τέλος στέκεται στην ανάγκη πάταξης της φοροδιαφυγής και τάσσεται υπέρ της επιβολής ενός flat φόρου, κοντά στο 12% με 15%, τόσο για τους ελεύθερους επαγγελματίες, όσο και για τις επιχειρήσεις, με τη δυνατότητα να εκπίπτουν όλες οι δαπάνες που κάνουν, έτσι ώστε να μην υπάρχει κανένα κίνητρο για πάσης οικονομικής φύσεως παρανομίες.

«Οι εθνικές εκλογές θα είναι αυτές που θα κρίνουν το αποτέλεσμα. Δεν νομίζω ότι η χθεσινή έκβαση θα επηρεάσει την αγορά και πιστεύω ότι θα χρειαστούν αρκετοί μήνες για να ξηλωθούν τα “οδοφράγματα” του ΣΥΡΙΖΑ» καταλήγει ο κ. Μιχαϊλίδης.

Keywords
εκλογες, εκλογες 2012, αγορα, bank of america, αθηνα, συριζα, ιουνίου, ελλαδα, νέα, momentum, τραπεζες, χρεος, εκκρεμότητες, εοππυ, νεα δημοκρατια, κεμ, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εκλογες 2010, χρηματιστηριο, σταση εργασιας, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, φορολογια 2013, αλλαγη ωρας 2013, αποτελεσματα ευρωεκλογων, αποτελεσματα, βημα, δανεια, ηγεσια, ηττα, οικονομια, οφθαλμος, περιοδος, γεγονος, δυνατοτητα, διοικηση, δικη, δοθει, υπαρχει, εκβαση, εκπαιδευση, εκκρεμότητες, επενδυσεις, ετων, ζημια, θετικο, εικονα, κεμ, κεφαλαιο, κυβερνηση, κομμα, λογο, μηνες, μητσοτακης, μηδεν, μειωση, ουσιαστικα, σεναριο, συντομα, σχεδια, υλοποιηση, φυσικα, φθινοπωρο, φορολογια, χρηματιστηριο αθηνων, αγορες, bank of america, ελληνικα, ενωση, χωρα, ιουνίου, momentum, θανασης, θανος, θετικα
Τυχαία Θέματα