Αισιόδοξα μηνύματα από το Ινστιτούτο Ifo: Αύξηση του δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία παρά τον πόλεμο

14:47 25/4/2022 - Πηγή: Fortune

Η γερμανική επιχειρηματική εμπιστοσύνη βελτιώθηκε απροσδόκητα καθώς οι εταιρείες ξεπέρασαν το άμεσο σοκ από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο δείκτης προσδοκιών του Ινστιτούτου Ifo με βάση το Μόναχο αυξήθηκε στο 86,7 τον Απρίλιο από 84,9 τον Μάρτιο. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg είχαν προβλέψει πτώση.

«Το κλίμα στη γερμανική οικονομία έχει σταθεροποιηθεί σε χαμηλό επίπεδο», δήλωσε ο πρόεδρος

του Ifo, Κλέμενς Φουεστ. «Μετά το αρχικό σοκ της ρωσικής επίθεσης, η γερμανική οικονομία έδειξε την ανθεκτικότητά της».

Η βελτίωση έρχεται παρότι οι γερμανικές εταιρείες αντιμετωπίζουν επιδείνωση των προβλημάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας και ραγδαία αύξηση του κόστους ως αποτέλεσμα του πολέμου. Η σύγκρουση έφερε επίσης στους καταναλωτές πρόσθετα βάρη, καθώς το κόστος των τροφίμων και της ενέργειας εκτινάσσονται.

Την ίδια στιγμή αυξάνεται η πίεση στον καγκελάριο Όλαφ Σολτς να στριμώξει ακόμα περισσότερο το Κρεμλίνο και να συμφωνήσει να σταματήσει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου. Η κυβέρνηση έχει αντιταχθεί μέχρι στιγμής στην κίνηση, λέγοντας ότι θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη απώλεια θέσεων εργασίας και ακόμη υψηλότερο κόστος.

Η Bundesbank δήλωσε την Παρασκευή ότι η οικονομία της Γερμανίας θα κινδύνευε να συρρικνωθεί σχεδόν κατά 2% φέτος, εάν ένα εμπάργκο στον ρωσικό άνθρακα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο οδηγήσει σε περιορισμούς στην παροχή ενέργειας.

Τα οικονομικά ινστιτούτα που συμβουλεύουν την κυβέρνηση της Γερμανίας έχουν ήδη μειώσει την πρόβλεψη για την ανάπτυξη φέτος στο 2,7%, ενώ προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός θα είναι κατά μέσο όρο 6,1%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών.

To άρθρο Αισιόδοξα μηνύματα από το Ινστιτούτο Ifo: Αύξηση του δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία παρά τον πόλεμο δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.

Keywords
Τυχαία Θέματα