ΑΑΔΕ: Χρηστικός οδηγός προς φορολογουμένους μισθωτούς και συνταξιούχους

16:16 25/4/2019 - Πηγή: Fortune

Έναν χρηστικό οδηγό για την συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους ανάρτησε στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Περιλαμβάνει συγκεκριμένα βήματα για την συμπλήρωση του εισοδήματος, τα τεκμήρια, τις μειώσεις φόρων και το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος.

Τα βασικά σημεία είναι ο εξής:

Υποβάλλοντας τη φορολογική δήλωση

Η υποβολή δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους είναι μια απλή διαδικασία καθώς πολλά πεδία της δήλωσης είναι

ήδη προσυμπληρωμένα και εσείς θα πρέπει:

– Είτε απλά να ελέγξετε την ορθότητά τους (π.χ. αμοιβές από μισθούς και συντάξεις),

– Είτε να τα ελέγξετε και στη συνέχεια να τα καταχωρίσετε στη δήλωση (π.χ. τόκοι καταθέσεων).

Τη δήλωση θα πρέπει να υποβάλλετε μόνο ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα της Α.Α.Δ.Ε. μέσω της εφαρμογής: Δήλωση Φ.Ε.Φ.Π. (Ε1).

Για το λόγο αυτό θα πρέπει να έχετε αποκτήσει πρόσβαση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του TAXISnet, διαφορετικά μπορείτε να την υποβάλλετε μέσω εξουσιοδοτημένου λογιστή.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την απόκτηση κωδικού πρόσβασης, επισκεφτείτε τιςΥπηρεσίες Πιστοποίησης.

Εάν είστε έγγαμοι μπορείτε να υποβάλλετε:

– κοινή δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος με τον/τη σύζυγό σας. Σε αυτή την περίπτωση υπόχρεος για την υποβολή της δήλωσης είναι ο σύζυγος.

– χωριστή Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος, εφόσον το είχατε δηλώσει μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2019 μέσω της ειδικής εφαρμογής: Γνωστοποίηση χωριστής δήλωσης στον διαδικτυακό τόπο της Α.Α.Δ.Ε.

Είναι χρήσιμο να γνωρίζετε:

Τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης μπορούν αν επιθυμούν να υποβάλλουν κοινή δήλωση, αρκεί να το έχουν δηλώσει στο Τμήμα Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης στη Δ.Ο.Υ. τους, όπου και ορίζουν τον υπόχρεο υποβολής της δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος.

Τα προσωπικά στοιχεία

Αφού εισέλθετε στην εφαρμογή «Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων (Ε1, Ε2, Ε3)» και πριν αρχίσετε τη συμπλήρωσή της στον Πίνακα 1. «Στοιχεία φορολογουμένου»:

– Επιβεβαιώστε τα προσωπικά σας στοιχεία

Εδώ μπορείτε να μεταβάλλετε μόνο τα ακόλουθα στοιχεία:

– Τηλέφωνο

– Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου email

– Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (A.M.K.A.)

Είναι χρήσιμο να γνωρίζετε:

– Εάν έχετε αλλάξει διεύθυνση κατοικίας πρέπει να τη μεταβάλλετε ηλεκτρονικά πατώντας εδώ.

Για οποιαδήποτε άλλη αλλαγή προσωπικών στοιχείων θα πρέπει να απευθυνθείτε στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. με τα σχετικά δικαιολογητικά.

– Στην περίπτωση που είστε έγγαμος/η και έχετε υποβάλλει αίτημα μέσω της ειδικής εφαρμογής για την υποβολή χωριστής δήλωσης, θα πρέπει να συμπληρώσετε τον Α.Φ.Μ. της/του συζύγου σας στο σχετικό πεδίο.

Πληροφοριακά στοιχεία

Δείτε με προσοχή μήπως ανήκετε σε κάποια από τις ειδικές κατηγορίες του πίνακα 2. «Πληροφοριακά στοιχεία» και συμπληρώστε ανάλογα τη σχετική ένδειξη καθώς αποτελούν σημαντική πηγή πληροφόρησης για τα εισοδήματα που δηλώνονται και σε κάποιες περιπτώσεις επηρεάζουν το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της δήλωσής σας, όπως:

– Εάν έχετε γεννηθεί πριν από 31-12-1953 (περίπτωση 8)

– Αν φιλοξενείτε φυσικό πρόσωπο το οποίο δεν είναι εξαρτώμενο μέλος (περίπτωση 19) κ.α.

Μείωση φόρου λόγω αναπηρίας

Εάν εμπίπτετε σε κάποια από τις περιπτώσεις του πίνακα 3. «Μείωση φόρου λόγω αναπηρίας», δικής σας ή των εξαρτώμενων μελών σας, μην ξεχάσετε να το δηλώσετε.

Το βασικό εισόδημα

Τα ποσά για το ετήσιο εισόδημα από μισθούς και συντάξεις είναι προσυμπληρωμένα στην δήλωσή σας.

Θα πρέπει να ελέγξετε τα ποσά που έχουν προσυμπληρωθεί από την Α.Α.Δ.Ε στον πίνακα 4Α.«Εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις – παρακρατηθέντες φόροι και μειώσεις» με βάση τη βεβαίωση αποδοχών που έχετε από τον εργοδότη σας ή αν είστε συνταξιούχος με βάση τη βεβαίωση του ασφαλιστικού σας φορέα.

Σε περίπτωση που διαπιστώσετε διαφορές, δεν μπορείτε να επέμβετε και θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον εργοδότη σας ή τον φορέα από τον οποίο συνταξιοδοτείστε.

Μάθετε ότι:

1. Οι κωδικοί της δήλωσης Ε1 που αφορούν σε εισόδημα από μισθωτή εργασία ή συντάξεις και η αντίστοιχη παρακράτηση φόρου, θα εμφανίζονται στο ηλεκτρονικό έντυπο της φορολογικής δήλωσης σε πορτοκαλί πλαίσιο. Οι κωδικοί θα είναι προσυμπληρωμένοι χωρίς την δυνατότητα τροποποίησης ή διαγραφής τους από τον φορολογούμενο.

2. Εάν έχετε αναδρομικά εισοδήματα πρέπει να τα δηλώσετε με ηλεκτρονική υποβολή τροποποιητικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος στο έτος που αφορούν. Για να δηλώσετε αναδρομικά εισοδήματα πριν από το φορολογικό έτος 2015, θα πρέπει να υποβάλλετε τροποποιητικές δηλώσεις χειρόγραφα στη Δ.Ο.Υ σας.

Το εισόδημα από άλλες πηγές

Σε περίπτωση που αποκτάτε επιπλέον εισόδημα πέραν του μισθού ή της σύνταξής σας, δείτε πώς θα το δηλώσετε:

1. Εάν εισπράττετε εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα ή λαμβάνετε κάποια επιδότηση, θα πρέπει πρώτα να συμπληρώσετε το έντυπο Ε3: «Κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα». Τα ποσά μεταφέρονται αυτόματα στο έντυπο Ε1 της δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος στον πίνακα 4Γ «Εισόδημα από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα».

Μάθετε ότι:

Η σύζυγος υποβάλλει το έντυπο Ε3 με τους δικούς της κωδικούς πρόσβασης στο TAXISnet.

Αναλυτικές οδηγίες για την συμπλήρωση του εντύπου Ε3 θα βρείτε εδώ.

2. Εάν έχετε τόκους καταθέσεων θα βρείτε τα ποσά που αφορούν σ’ εσάς και στη σύζυγο σας, ανά πιστωτικό ίδρυμα, στον πίνακα 4Δ1. «Μερίσματα, Τόκοι, Δικαιώματα» στην ένδειξη: «Για εμφάνιση τόκων πατήστε ΕΔΩ». Ελέγξτε εάν συμφωνείτε πριν τα μεταφέρετε στη δήλωσή σας.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι:

Εάν υπάρχουν κοινοί λογαριασμοί κάθε δικαιούχος θα πρέπει να καταχωρίσει το ποσό των τόκων καταθέσεων που του αναλογεί.

3. Εάν αποκτάτε εισόδημα από εκμίσθωση ακινήτων, μακροχρόνια ή βραχυχρόνια (μέσω ψηφιακών πλατφορμών), θα πρέπει πρώτα να υποβάλλετε την Αναλυτική Κατάσταση για τα Μισθώματα Ακίνητης Περιουσίας (έντυπο Ε2) για κάθε υπόχρεο χωριστά. Τα ποσά μεταφέρονται αυτόματα στους σχετικούς κωδικούς του εντύπου Ε1.

Μην ξεχάσετε:

Να συμπληρώσετε τον αριθμό παροχής της Δ.Ε.Η για κάθε ακίνητο. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει παροχή ρεύματος (μετρητής) ή πρόκειται για αποθήκη ή χώρο στάθμευσης που ηλεκτροδοτείται από την κοινόχρηστη παροχή ρεύματος, η στήλη αυτή συμπληρώνεται με τον αριθμό «999999999».

Οδηγίες για την συμπλήρωση του εντύπου Ε2 θα βρείτε μέσα από τις συχνές ερωτήσεις-απαντήσεις πατώντας εδώ.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι:

Στην περίπτωση που έχετε υποβάλλει δήλωση/δηλώσεις Βραχυχρόνιας Διαμονής για το φορολογικό έτος 2018, κατά την εισαγωγή σας στην εφαρμογή για τη συμπλήρωση του εντύπου Ε1, εμφανίζεται αυτοματοποιημένο μήνυμα που θα σας υπενθυμίζει ότι από διασταύρωση των αρχείων της Α.Α.Δ.Ε. υπάρχουν ποσά από βραχυχρόνια εκμίσθωση ακινήτων (μέσω ψηφιακών πλατφορμών) τα οποία θα πρέπει να δηλώσετε.

Επιπλέον κατά την εισαγωγή σας στην εφαρμογή του εντύπου Ε2 (Αναλυτική Κατάσταση για τα Μισθώματα Ακίνητης Περιουσίας) θα εμφανίζεται ως μήνυμα το ποσό που προκύπτει από τη βραχυχρόνια εκμίσθωση ακινήτων (μέσω ψηφιακών πλατφορμών) και καλείστε να το δηλώσετε.

Το ποσό που εμφανίζεται ως μήνυμα δεν μεταφέρεται αυτόματα στην δήλωση Ε2. Οφείλετε να κάνετε πρόσθετη εγγραφή στο Ε2 δηλώνοντας το εισόδημα που αποκτήσατε από τη βραχυχρόνια εκμίσθωση ακινήτων μέσω ψηφιακών πλατφορμών (στήλη 17).

Τεκμήρια διαβίωσης

1. Η κατοικία σας

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς θα δηλώσετε το ακίνητο που διαμένετε καθώς και τις δευτερεύουσες κατοικίες σας.

Συμπληρώστε τα στοιχεία της κύριας καθώς και των άλλων κατοικιών όπου διαμένετε στον πίνακα 5. «Προσδιορισμός ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης» περ. 1. Μπορείτε να τα καταχωρίσετε με 3 τρόπους:

– με βάση τα δεδομένα που προέρχονται από τη δήλωση Στοιχείων Ακινήτων Ε9,

– με βάση τα όσα είχατε καταχωρίσει στη δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος του προηγούμενου έτους ή

– συμπληρώνοντας τα στοιχεία της κατοικίας σας εκ νέου.

Μην ξεχάσετε:

Να αναγράψετε τον ταχυδρομικό κώδικα της κύριας κατοικίας.

Μάθετε ότι:

– Όσοι φιλοξενούνται δεν συμπληρώνουν αυτόν τον πίνακα.

– Αν δεν είστε ο κάτοχος των ακινήτων που διαμένετε, μην παραλείψετε να συμπληρώσετε αν η κατοικία είναι μισθωμένη ή δωρεάν παραχωρημένη.

Δείτε επίσης:

Ποια η διαφορά της φιλοξενίας από τη δωρεάν παραχώρηση;

Στη φιλοξενία o χρήστης του ακινήτου (ιδιοκτήτης – μισθωτής) διαμένει στην ίδια κατοικία με τον φιλοξενούμενο.

Στη δωρεάν παραχώρηση ο ιδιοκτήτης του ακινήτου παραχωρεί την κατοικία του στον φιλοξενούμενο και δεν διαμένουν μαζί, εκτός της περίπτωσης δωρεάν παραχώρησης τμήματος κατοικίας.

2. Το αυτοκίνητο σας

Ελέγξτε αν εμφανίζονται σωστά τα στοιχεία των επιβατικών αυτοκινήτων σας στον πίνακα 5.«Προσδιορισμός ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης» περ. 1γ. Σε περίπτωση που δεν απεικονίζονται ορθά τα οχήματά σας θα πρέπει να απευθυνθείτε στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

3. Δίδακτρα σε ιδιωτικά

Μην παραλείψετε να δηλώσετε τα ποσά που έχετε καταβάλει για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία.

Μάθετε για:

– Το τεκμήριο διαβίωσης:

Τεκμήριο διαβίωσης είναι το ελάχιστο ετήσιο εισόδημα που απαιτείται να έχετε για να μπορείτε να συντηρείτε τα περιουσιακά σας στοιχεία κινητά και ακίνητα (αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, κατοικίες – κύρια και δευτερεύουσες – κ.λπ.) καθώς και του ελάχιστου κόστους ετήσιας διαβίωσής σας. Το τεκμήριο υπολογίζεται χωριστά για κάθε περιουσιακό στοιχείο με συγκεκριμένα κριτήρια από τη Φορολογική αρχή.

Τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων

Μην παραλείψετε να δηλώσετε τυχόν ποσά που δαπανήσατε για:

– αγορά ή χρηματοδοτική μίσθωση οχημάτων,

– αγορά ή χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτων ή ανέγερση οικοδομών,

– αποπληρωμή δανείων,

– αγορά ή χρηματοδοτική μίσθωση κινητών πραγμάτων αξίας πάνω από 10.000 ευρώ,

– δωρεές άνω των 300 ευρώ εκτός από τις δωρεές προς Δημόσιο, Ο.Τ.Α., Α.Ε.Ι. κ.λπ.

όπως αναλύονται στην περίπτωση 2 του πίνακα 5. «Προσδιορισμός ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης».

Μάθετε για:

– Τα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων

Τα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων είναι τα ποσά που απαιτούνται για την απόκτησή τους και τα οποία προστίθενται στα τεκμήρια διαβίωσης (αναλογικά με τους μήνες κατοχής τους) κατά τη χρήση απόκτησης του περιουσιακού στοιχείου.

Ποσά που απαλλάσσονται από τον φόρο ή φορολογούνται με ειδικό τρόπο

Θα πρέπει να δηλώσετε όλα τα εισοδήματά σας, ανεξάρτητα αν αυτά δεν φορολογούνται ή φορολογούνται με ειδικό τρόπο, στον πίνακα 6. «Πρόσθετα πληροφοριακά στοιχεία εισοδήματος», όπως:

– πώληση περιουσιακών στοιχείων όπως ακίνητα, αυτοκίνητα κ.λπ.

– δάνεια

– δωρεές

– εφάπαξ συνταξιοδότησης

επίδομα ανεργίας

επίδομα παιδιού

– κοινωνικό μέρισμα κ.λπ.

Μην παραλείψετε:

να συμπληρώσετε και τον φόρο που παρακρατείται κατά περίπτωση.

Δώστε προσοχή:

σε περιπτώσεις που υπάρχει αναδυόμενο παράθυρο με περαιτέρω διευκρινήσεις για την πηγή απόκτησης του σχετικού εισοδήματος (όπως για παράδειγμα στην περίπτωση 17, χρηματικά ποσά που αποκτήσατε από διάθεση περιουσιακών στοιχείων, δάνεια, δωρεές, κ.λπ.)

Στον ίδιο πίνακα θα δηλώσετε και το ενοίκιο που πληρώσατε για κατοικία της οικογένειάς σας, καθώς και αν είστε φιλοξενούμενος ή διαμένετε σε δωρεάν παραχωρημένη κατοικία

– Θα πρέπει να συμπληρώσετε τα στοιχεία του ιδιοκτήτη καθώς και το μίσθωμα που καταβάλατε στην περίπτωση 12 του πίνακα 6. «Πρόσθετα πληροφοριακά στοιχεία εισοδήματος».

– Εάν είστε φιλοξενούμενος ή κατοικείτε σε δωρεάν παραχωρημένη κατοικία θα πρέπει να συμπληρώσετε τα στοιχεία του ιδιοκτήτη και την ένδειξη της φιλοξενίας.

Μάθετε ότι:

– Η φιλοξενία θα πρέπει να δηλωθεί από τον φορολογούμενο που την παρέχει, καθώς και από τον φορολογούμενο που φιλοξενείται.

– Αν είστε έγγαμος και με αίτημά σας υποβάλλετε χωριστή δήλωση, προσέξτε αν δεν έχετε κανένα εμπράγματο δικαίωμα στην κύρια κατοικία σας είτε είναι ιδιόκτητη, μισθωμένη ή δωρεάν παραχωρημένη, πρέπει να συμπληρώσετε τον Α.Φ.Μ. του συζύγου σας, καθώς και τον σχετικό κωδικό που αφορά στη φιλοξενία επιλέγοντας κατά την ηλεκτρονική υποβολή την ένδειξη που έχει προστεθεί «συνοίκηση με σύζυγο».

Εάν πληρώσατε ενοίκιο για κατοικία των παιδιών σας που σπουδάζουν:

– Καταχωρίστε τα στοιχεία του ιδιοκτήτη καθώς και το μίσθωμα που καταβάλατε στην περίπτωση 13 του πίνακα 6. «Πρόσθετα πληροφοριακά στοιχεία εισοδήματος».

Πώς χτίζεται το αφορολόγητο ποσό για μισθωτούς – συνταξιούχους

Θα βρείτε τα ποσά που καταβάλατε με ηλεκτρονική πληρωμή για αγορά αγαθών και υπηρεσιών, μέσω πλαστικού χρήματος ή e-banking, για κάθε υπόχρεο χωριστά στον πίνακα 7. «Ποσά δαπανών που αφαιρούνται από το εισόδημα ή από τον φόρο».

Ελέγξτε και μεταφέρετε τα ποσά στους σχετικούς κωδικούς της δήλωσης.

Μάθετε ότι:

– Οι ιατρικές δαπάνες πλέον δεν λαμβάνονται υπόψη για μείωση φόρου, απλά προστίθενται στις δαπάνες για το χτίσιμο του αφορολόγητου.

– Αν είστε άνω των 70 ετών, για το τρέχον δηλαδή έτος όσοι έχουν γεννηθεί έως και την 31/12/1948, δικαιούστε το αφορολόγητο ποσό χωρίς τη συγκέντρωση αποδείξεων με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, αρκεί να έχετε συμπληρώσει το σχετικό πεδίο στα πληροφοριακά στοιχεία της δήλωσης, βάσει των αποδείξεων που έχετε πραγματικά συλλέξει.

Αν υπάρχουν παιδιά ή άλλα εξαρτώμενα μέλη

Δηλώστε τα στοιχεία τους στον πίνακα 8. «Στοιχεία Εξαρτώμενων Μελών»

1. Για τα παιδιά που είναι άγαμα και γεννήθηκαν από 1/1/2000 έως 31/12/2018, καθώς και τα άγαμα παιδιά που γεννήθηκαν από 1/1/1993 και φοιτούν ή υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία ή είναι εγγεγραμμένα στα μητρώα του Ο.Α.Ε.Δ., καταχωρήστε τα στοιχεία τους στα αντίστοιχα πεδία.

Μάθετε ότι:

Α) Πρέπει να συμπληρώσετε οπωσδήποτε τον Α.Φ.Μ.:

– για τα παιδιά που είναι άνω των 18 ετών,

– για τα ανήλικα παιδιά που τους έχει αποδοθεί Α.Φ.Μ.

Β) Εάν είστε έγγαμοι και έχετε επιλέξει να υποβάλλετε χωριστές δηλώσεις, συμπληρώστε και οι δύο γονείς τα στοιχεία των παιδιών.

Συμπληρώστε τα σχετικά στοιχεία για άλλα εξαρτώμενα μέλη που πιθανόν να έχετε.

Δήλωση στοιχείων τραπεζικού λογαριασμού

Στον πίνακα. 10 της δήλωσης συμπληρώστε τα πλήρη στοιχεία του τραπεζικού σας λογαριασμού στον οποίο θα θέλατε να κατατεθεί από τη Φορολογική Αρχή τυχόν επιστρεφόμενο ποσό που θα προκύψει από την εκκαθάριση της φορολογικής σας δήλωσης. Στον λογαριασμό αυτό θα πρέπει να είστε πρώτος δικαιούχος.

Μάθετε ότι:

Στις κοινές δηλώσεις εγγάμων θα πρέπει να συμπληρώσετε δύο λογαριασμούς ΙΒΑΝ για τον υπόχρεο και τη σύζυγο αντίστοιχα. Στη περίπτωση που ο λογαριασμός είναι κοινός μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο ίδιος λογαριασμός IBAN.

Η εκκαθάριση της δήλωσης

Αφού ολοκληρώσετε τη συμπλήρωση της φορολογικής σας δήλωσης, δείτε το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης και μετά προχωρήστε στην οριστική υποβολή της.

Αν το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι:

1. Χρεωστικό: εκτυπώστε την «Πράξη Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου» (σε περίπτωση έγγαμων θα πρέπει να εκτυπώσετε δύο Πράξεις Διοικητικού Προσδιορισμού) όπου θα βρείτε την ταυτότητα οφειλής (Τ.Ο.), την οποία θα χρησιμοποιήσετε για να πληρώσετε το φόρο εφάπαξ ή σε τρεις (3) ισόποσες διμηνιαίες δόσεις σε πιστωτικά ιδρύματα.

Η λήξη της προθεσμίας για την καταβολή της πρώτης δόσης (εφόσον προκύψει φόρος) είναι η τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Ιουλίου 2019 και των επόμενων δόσεων η τελευταία εργάσιμη ημέρα των μηνών Σεπτεμβρίου 2019 και Νοεμβρίου 2019 αντίστοιχα.

2. Πιστωτικό: Το ποσό της επιστροφής θα κατατεθεί στον λογαριασμό που έχετε δηλώσει εφόσον δεν έχετε οφειλές.

3. Μηδενικό: Δεν χρειάζονται περαιτέρω ενέργειες από εσάς.

Για τους έγγαμους που υποβάλλουν κοινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος διενεργείται πλέον ξεχωριστή βεβαίωση του φόρου και εκδίδονται δύο πράξεις προσδιορισμού φόρου, μία για κάθε σύζυγο. Πιστωτικά ποσά του ενός συζύγου δεν συμψηφίζονται με χρεωστικά του άλλου, ενώ στην περίπτωση που έχουν και οι δύο πιστωτικά ποσά επιστρέφονται στον κάθε δικαιούχο χωριστά.

Keywords
ααδε, οδηγος, τεκμηρια, taxisnet, φοροι, βεβαίωση, ηλεκτρονική, εμφάνιση, σχολεια, επιδομα, ιβαν, φορολογικη δηλωση 2011, τεκμηρια αυτοκινητων 2011, τεκμηρια διαβιωσης 2011, www.taxisnet.gr, εκκαθαριση φορολογικης δηλωσης 2011, τελος ακινητης περιουσιας, τελος ακινητων, οφειλετες δημοσιου, μειωση μισθων, η ημέρα της γης, Ημέρα του παιδιού, ογα επιδοματα, δικαιολογητικα, επιδομα παιδιου, αμοιβες, ηλεκτρονική, ακινητα, αυτοκινητα, αυτοκινητο, αφορολογητο, δανεια, δωρεαν, εργασια, θητεια, ιβαν, ιδιωτικα σχολεια, κινητα, πλαισιο, αγορα, αγροτικη, απλα, βεβαίωση, βρειτε, γονεις, διδακτρα, διευθυνση, δυνατοτητα, δημοσιο, δειτε, δηλωση, δηλωσεις, εγγραφη, ευρω, υπαρχει, εκκαθαριση, εμφάνιση, ετων, ετος, εφαπαξ, ιδια, ιδιο, υπηρεσιες, ιδρυμα, κυρια, ληξη, λογο, μηνες, μειωση, μπορειτε, οπωσδηποτε, οχηματων, οχηματα, παιδια, πεδια, πεδιο, πηγη, συγκεκριμενα, συζυγο, συνεχεια, συγκεντρωση, σκαφη, ταυτοτητα, τεκμηριο, τμημα, φυσικα, φυσικο, φορολογικη, χτισιμο, βηματα, δικαιωμα, εφαρμογη, ερωτησεις, ηλεκτρονικα, υπουργειο, κωδικοι, πληροφοριες, πωληση
Τυχαία Θέματα