Voyager: Η νέα πτώχευση στα crypto και οι «παγωμένες» αποταμιεύσεις

10:07 10/7/2022 - Πηγή: Fortune

της Taylor Locke

Ο Robert έμαθε για πρώτη φορά για τη Voyager Digital τον Μάρτιο του 2020. Όπως και πολλοί άλλοι, αποφάσισε να δοκιμάσει την εταιρεία μεσιτείας κρυπτονομισμάτων. Η πλατφόρμα ήταν εύκολη στην χρήση. Του προσέφερε έως και 9% ετήσια απόδοση – πολύ υψηλότερη από έναν παραδοσιακό λογαριασμό ταμιευτηρίου. Ισχυριζόταν ότι ήταν ασφαλισμένη στην FDIC

(Federal Deposit Insurance Corporation). Και ως εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Τορόντο, σκέφτηκε, πόσο επικίνδυνη θα μπορούσε να είναι;

Ο Robert, ο οποίος ζήτησε να κατονομαστεί μόνο με το μικρό του όνομα για λόγους προστασίας της ιδιωτικής ζωής, επένδυσε τελικά ένα μεγάλο ποσό στη Voyager, ή το 70% των αποταμιεύσεών του, λέει στο Fortune. Ένας άλλος χρήστης, ο οποίος ήταν πελάτης στη Voyager για περίπου έξι χρόνια και ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος για λόγους ασφαλείας, έχει επενδύσει περίπου 38.000 δολάρια στην πλατφόρμα.

Τώρα, όμως, και οι δύο δεν μπορούν να κάνουν ανάληψη στα χρήματά τους, καθώς η εταιρεία ανέστειλε τις συναλλαγές την 1η Ιουλίου και κατέθεσε αίτηση προστασίας από πτώχευση αργά την Τρίτη.

Η Voyager δεν είναι επίσης ασφαλισμένη στην FDIC, παρά τις διαβεβαιώσεις της ότι «στην σπάνια περίπτωση που τα κεφάλαιά σας σε δολάρια ΗΠΑ βρεθούν σε κίνδυνο λόγω προβλήματος της εταιρείας ή του τραπεζικού μας συνεργάτη, έχετε εγγυημένη πλήρη αποζημίωση (έως 250.000 δολάρια)». Ο «τραπεζικός συνεργάτης» της, η Metropolitan Commercial Bank, είναι ασφαλισμένη στην FDIC, αλλά η Voyager δεν είναι.

Η Voyager κατηγορεί το hedge fund Three Arrows Capital (3AC) για τα προβλήματά της, λέγοντας ότι το 3AC δεν έχει αποπληρώσει δάνειο 650 εκατομμυρίων δολαρίων.

Όπως και η υπόλοιπη αγορά κρυπτονομισμάτων, το 3AC υπέστη πλήγμα μετά την κατάρρευση του οικοσυστήματος Terra τον Μάιο. Μέχρι τον Ιούνιο, ο κύριος δανειστής κρυπτονομισμάτων Celsius Network φημολογείτο ότι είχε χρεοκοπήσει και το 3AC δεν απείχε πολύ. Οι καταρρεύσεις τους προκάλεσαν ένα φαινόμενο ντόμινο σε ολόκληρο τον κλάδο, καθώς πολλοί από τους μεγαλύτερους δανειστές και κεφάλαια κρυπτονομισμάτων φαινόταν να είναι εκτεθειμένοι μεταξύ τους και την περασμένη εβδομάδα, οι πιστωτές του 3AC ζήτησαν την εκκαθάρισή του σε δικαστήριο στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους.

Η Voyager, ωστόσο, προσπαθεί να κάνει αναδιάρθρωση και όχι ρευστοποίηση, πράγμα που σημαίνει ότι ελπίζει να επιστρέψει τουλάχιστον ένα μέρος των επενδύσεων των πελατών της, σύμφωνα με τις δικαστικές καταθέσεις της. Η Voyager ανέφερε επίσης σε δικαστικές καταθέσεις ότι ενδέχεται να προσφέρει μετοχές ή κρυπτονομίσματα στην αναδιαρθρωμένη εταιρεία της σε πελάτες μετά την πτώχευση. Ωστόσο, στο μεταξύ, οι πελάτες της δοκιμάζονται επειδή δεν μπορούν να αποσύρουν τις αποταμιεύσεις τους. Καθώς περιμένουν τα επόμενα βήματα, ορισμένοι εκφράζουν τα έντονα αρνητικά τους συναισθήματα.

«Είναι αποκαρδιωτικό», λέει ο Robert. «Αισθάνομαι απαίσια γιατί ήμουν απροετοίμαστος».

Η Voyager διαφημιζόταν σαν τράπεζα και οι περισσότεροι χρήστες της την αντιμετώπιζαν ως τράπεζα. Με την πάροδο του χρόνου, άρχισε να προσφέρει στους πελάτες υψηλές αποδόσεις για τις καταθέσεις τους. Για να ικανοποιήσει τις προσδοκίες τους, η Voyager δάνειζε κεφάλαια σε άλλους έναντι ακόμη υψηλότερης απόδοσης.

Και μέχρι τη στιγμή που η εταιρεία ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις αναλήψεις και καταθέτει αίτηση για πτωχευτική προστασία, η Voyager συνέχιζε να λέει στους πελάτες της ότι τα πήγαινε καλά…

To άρθρο Voyager: Η νέα πτώχευση στα crypto και οι «παγωμένες» αποταμιεύσεις δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα