Standard & Poor’s: Ύφεση 9% στην Ελλάδα το 2020 – Αμετάβλητη η αξιολόγηση

Την πιστοληπτική αξιολόγηση ΒΒ-/Β και το σταθερό outlook επιβεβαίωσε για την Ελλάδα ο οίκος Standard and Poor’s

Όπως αναφέρει, η ελληνική οικονομία αναμένεται να καταγράψει ύφεση 9% το 2020, λόγω της αρνητικής επίδρασης της πανδημίας, προτού ανακάμψει το 2021. Ο οίκος, στο βασικό του σενάριο, προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει σημαντική ανάκαμψη 6,8% το 2021, 5,5% το 2022 και 3,9% το 2023. 

Ο

οίκος εκτιμά ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει επαρκή δημοσιονομικά περιθώρια, εν όψει των επιπλοκών της πανδημίας στην οικονομία και τον προϋπολογισμό, κάτι που υποστηρίζει το ελληνικό αξιόχρεο.

Σε σχέση με την πανδημία, ο οίκος υποθέτει ότι θα υπάρχει ευρέως διαθέσιμο ένα εμβόλιο ή αποτελεσματική θεραπεία ως τα μέσα του 2021. Σε αυτό το σενάριο, η ελληνική οικονομία ανακάμπτει το 2021, σε συνδυασμό με σταθερή πορεία του προϋπολογισμού και μείωση του λόγου χρέος / ΑΕΠ έως και το 2022.

Το ελληνικό αξιόχρεο ωφελείται από τη δημοσιονομική υπεραπόδοση των τελευταίων ετών. Επίσης, η θέση της χώρας σε όρους χρηματοδότησης έχει βελτιωθεί σημαντικά εντός του 2020 λόγω της αποδοχής των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ ως εχέγγυα αλλά και τη συμφωνία για τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ενώ το πρώτο έχει οδηγήσει σε σημαντική βελτίωση της πρόσβασης της χώρας στις αγορές με χαμηλό κόστος, το δεύτερο θα στηρίξει και θα επιταχύνει την οικονομική ανάκαμψη και, εάν χρησιμοποιηθεί αποδοτικά, θα δράσει ως καταλύτης για περαιτέρω δομικές βελτιώσεις στην ελληνική οικονομία.

Σε όρους ωρίμανσης και μέσου επιτοκιακού κόστους, η Ελλάδα έχει ένα από τα πιο πλεονεκτικά προφίλ χρέους από όλες τις χώρες που καλύπτει ο οίκος. Μετά από μεγάλη αύξηση το 2020, η S&P προβλέπει ότι το χρέος γενικής κυβέρνησης και ο δείκτης χρέους / ΑΕΠ θα αρχίσουν να υποχωρούν από το 2021, υποβοηθούμενα από την ανάκαμψη και την ομαλοποίηση του προϋπολογισμού.

Ο οίκος εκτιμά ότι το 2021 η πορεία του προϋπολογισμού θα εξακολουθήσει να επηρεάζεται από την πανδημία, αν και η πλειονότητα των μέτρων στήριξης θα αποσυρθούν. Αναφέρει ότι το έλλειμμα θα περιοριστεί στο 3,8% του ΑΕΠ και το πρωτογενές στο 1,2% το ΑΕΠ.

Σε ότι αφορά το χρέος αναμένει ότι φέτος θα εκτιναχθεί στο 198% του ΑΕΠ και θα υποχωρήσει το 2021. Εξαιρουμένου του «μαξιλαριού» ρευστότητας υπολογίζει το χρέος στο 183%, στο υψηλότερο επίπεδο από όλες τις χώρες που αξιολογεί.

Παρά την παραπάνω ζοφερή εικόνα ο οίκος εξηγεί ότι η χώρα μπήκε στην πανδημία έχοντας ουσιαστικά «μαξιλάρια». Αυτό απεικονίζεται όχι μόνο στο ότι η υποκείμενη δομική θέση του προϋπολογισμού την οποία η S&P υπολογίζει στο 2% του ΑΕΠ το 2019, αλλά και στο ότι διαθέτει ταμειακά διαθέσιμα περί το 20% του ΑΕΠ, κάτι που περιορίζει δραματικά τις δανειακές ανάγκες. Επιπλέον, η S&P περιμένει ότι οι πληρωμές από τα ομόλογα SMP/ANFAs θα συνεχιστούν, παρά την χειροτέρευση των δημόσιων οικονομικών. Επιπρόσθετα η απόφαση της ΕΚΤ να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο QE είναι κλειδί ώστε η χώρα να δανείζεται με προσιτά επιτόκια.

Οι ελληνικές τράπεζες μείωσαν τα κόκκινα δάνεια (NPEs) στα 59,7 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2020 αντί 68 δισ. ευρώ στα τέλη του 2019 (εξαιρουμένων αυτών εκτός ισολογισμού). Οι αρχές λανσάρισαν το σχέδιο Ηρακλής και όπως επισημαίνεται αυτές οι κινήσεις θα βοηθήσουν ώστε να «επιδιορθωθεί» ο μηχανισμός δημοσιονομικής μετάδοσης και να επιταχυνθεί η οικονομική ανάκαμψη.

Ωστόσο, επισημαίνει η S&P, εξαιτίας της πανδημίας αναμένεται αντιστροφή στη θετική τάση σχηματισμού νέων NPEs. Εκτιμά δε ότι, σε αυτό το περιβάλλον, η εφαρμογή του «Ηρακλή» είναι απίθανο να επιταχύνει τον αναμενόμενο ρυθμό μείωσης των κόκκινων δανείων.

Keywords
Τυχαία Θέματα