Nomura: Ασφυκτική η πίεση του δολαρίου σε οικονομίες και αγορές, δεμένα τα χέρια της Fed

12:14 24/8/2022 - Πηγή: Fortune

Ασφυκτική πίεση ασκεί στις οικονομίες το ισχυρό δολάριο, που έχει μετατραπεί σε… ολετήρα, κρατώντας τα χέρια της Fed δεμένα σε σχέση με τον πληθωρισμό, αναφέρει σε ανάλυσή της η Nomura.

Πιο συγκεκριμένα, ενώ η ανησυχία των επενδυτών για το τι θα ειπωθεί από τον πρόεδρο της Fed Jerome Powell στο οικονομικό συμπόσιο του Jackson Hole διογκώνεται, η ύφεση τόσο στις ΗΠΑ

όσο και στην Ευρώπη ισχυροποιείται ως πιθανότητα, αν επιδεινωθεί η ενεργειακή κρίση, σε συνδυασμό με τις πληθωριστικές πιέσεις και την εν εξελίξει νομισματική σύσφιξη.

Σημειώνεται πως το ευρώ έχει υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 20 ετών έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

Αν μη τι άλλο, λέει η Nomura, τα παραπάνω λειτουργούν ως καταλύτης μεταβλητότητας και ασάφειας για τις επιλογές πολιτικής… Και όσον αφορά το χάος που προκαλεί η αστάθεια του  δολαρίου, η εβδομάδα που έρχεται είναι… φορτωμένη, δεδομένου ότι ενεργοποιείται το QT με την απορροή «μέγιστων ανώτατων ορίων» από τον ισολογισμό της Fed (στα 95 δισεκατομμύρια δολάρια τον Σεπτέμβριο – ποσό διπλάσιο από τα τρέχοντα ανώτατα όρια) και τη δημοπρασία αμερικανικών ομολόγων, που θα στερήσουν πολύτιμη ρευστότητα από τις υπόλοιπες αγορές.

Ως εκ τούτου, η πεποίθηση ότι ο Πρόεδρος Powell θα πρέπει να αποστείλει μηνύματα αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής στο Jackson Hole, τα οποία θα μπορούσαν κάλλιστα να στείλουν τις προσδοκίες για το τερματικό επιτόκιο σε υψηλότερα επίπεδα, όπως σημειώνει σθεναρά ο αναλυτής της ιαπωνικής επενδυτικής εταιρείας McElligott, μάλλον είναι σε λάθος κατεύθυνση. Άλλωστε, δύσκολα τα λόγια του Powell θα επιτύχουν καταπολέμηση των ανατιμήσεων σκοτώνοντας τη ζήτηση…

Στο… χειρότερο σενάριο, τα επιτόκια δεν θα αυξηθούν πέραν του 4%, όπερ σημαίνει πως τα χέρια της Fed είναι… δεμένα, δεδομένου μάλιστα ότι τα στοιχεία για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι αρκετά καλά – αν και η Εργασία και οι Μισθοί συνεχίζουν να «λυσσομανούν»…

Ως αποτέλεσμα, αυτή τη στιγμή ο S&P 500 είναι «κολλημένος» στο άβολο εύρος των 3.850-4.300 μονάδων και, βέβαια, σε αυτό το περιβάλλον είναι δύσκολο να είναι κανείς bullish στις μετοχές των ΗΠΑ – παρεκτός αν υπάρξουν απώλειες θέσεων εργασίας.

Πρόκειται λοιπόν για το απόλυτο pain trade, λέει η Nomura… που μπορεί να οδηγήσει σε άλλη μία παρόρμηση χαλάρωσης και νέα short squeezes. Προς το παρόν, η ζήτηση αντιστάθμισης κινδύνου αυξάνεται, με τον δείκτη VIX να εκτινάσσεται.

To άρθρο Nomura: Ασφυκτική η πίεση του δολαρίου σε οικονομίες και αγορές, δεμένα τα χέρια της Fed δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.

Keywords
Τυχαία Θέματα