Mohamed El-Erian: Ο στασιμοπληθωρισμός» έχει ξεκινήσει

18:15 3/7/2022 - Πηγή: Fortune

Της Erin Prater

Οι ΗΠΑ μπορεί να περάσουν σε ύφεση τα επόμενα χρόνια, υποστηρίζουν κορυφαίοι οικονομολόγοι.

Αλλά ένα πράγμα είναι βέβαιο: ο «στασιμοπληθωρισμός» έχει ξεκινήσει ήδη.

Αυτό είπε ο Mohamed El-Erian, οικονομολόγος και πρόεδρος του Queens’ College στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, στο Yahoo Finance σε πρόσφατη συνέντευξή του. 

«Η

βασική υπόθεση είναι ο στασιμοπληθωρισμός, αυτό που βιώνουμε τώρα – πληθωρισμός υψηλός, επιβράδυνση της ανάπτυξης», είπε. «Το ισοζύγιο κινδύνου έχει μετατοπιστεί σημαντικά προς όφελος της… ύφεσης».

Η πιθανότητα μιας «ήπιας προσγείωσης» για την οικονομία των ΗΠΑ έχει «μειωθεί σημαντικά» λόγω πολλαπλών λαθών της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, είπε ο El-Erian, προσθέτοντας ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα δεν αντέδρασε αρκετά γρήγορα στον πληθωρισμό.

«Δυστυχώς, είναι πιθανό η Fed να ‘πατήσει φρένο’ και να μας ωθήσει σε ύφεση», είπε, προσθέτοντας ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα έχει «χαμηλή αξιοπιστία» και «καθυστερεί συνεχώς».

Νωρίτερα αυτό το μήνα είπε στο Face the Nation του CBS ότι φοβόταν ότι οι τιμές καταναλωτή θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 9% σε σύγκριση με πέρυσι. Τον Μάιο, οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ ήταν 8,6% υψηλότερες – υψηλό 40 ετών.

Ο στασιμοπληθωρισμός είναι ένας συνδυασμός οικονομικής στασιμότητας και υψηλού πληθωρισμού, με το πρόσθετο πρόβλημα της αυξημένης ανεργίας, είπε πρόσφατα στο δίκτυο The Conversation η Veronika Dolar, οικονομολόγος στο State University of New York στο Old Westbury και επισκέπτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Stony Brook της Νέας Υόρκης.

Συνήθως, οι οικονομολόγοι επικεντρώνονται σε «τρεις μεγάλες μακροοικονομικές μεταβλητές», είπε: το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, την ανεργία και τον πληθωρισμό.

«Κάθε μεταβλητή λέει τη δική της ‘ιστορία’ για το πώς πάει η οικονομία», είπε η Dolar. «Το ΑΕΠ  – ή η συνολική παραγωγή όλων των παραγόμενων αγαθών και υπηρεσιών –  μας δείχνει τι κάνει η ευρύτερη οικονομία, η ανεργία μας λέει για την κατάσταση της εργασίας και ο πληθωρισμός μετρά την κίνηση των τιμών».

«Αλλά οι ‘ιστορίες’ τους αλληλεπικαλύπτονται επίσης», συνέχισε. «Και δυστυχώς, συνήθως δεν μας λένε όλες καλά νέα ταυτόχρονα».

Δεν είναι ασυνήθιστο να βλέπουμε ένα ισχυρό ΑΕΠ με χαμηλή ανεργία να αντισταθμίζεται από υψηλότερο πληθωρισμό – ή χαμηλότερο πληθωρισμό με χαμηλότερο ΑΕΠ και, ίσως, υψηλότερη ανεργία, πρόσθεσε η Dolar.

«Λοιπόν, συνήθως υπάρχουν κάποια καλά νέα και κάποια άσχημα νέα. Αλλά με τον στασιμοπληθωρισμό, δεν υπάρχουν καλά νέα», είπε.

To άρθρο Mohamed El-Erian: Ο στασιμοπληθωρισμός» έχει ξεκινήσει δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.

Keywords
Τυχαία Θέματα