Kραχ στη Wall Street λόγω πληθωρισμού – Εξαϋλώθηκαν 1,6 τρισ. δολάρια

09:25 14/9/2022 - Πηγή: Fortune

Μίνι κραχ σημειώθηκε στη Wall Street στη συνεδρίαση της 13ης Σεπτεμβρίου, στη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούνιο του 2020… 

Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε -3,94%, στις 31.104 μονάδες, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κατρακύλησε -4,33%, στις 3.932 μονάδες ενώ ο σύνθετος τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση -5,16%, στις 11.633 μονάδες. 

Aρνητικός καταλύτης ήταν τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ…

Εν προκειμένω υπενθυμίζεται πως ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή του Αυγούστου 2022 επιβραδύνθηκε στο 8,3%, από 8,5% τον Ιούλιο, αυτό όμως που προβλημάτισε τις αγορές είναι ότι σε επίπεδο μήνα ο δείκτης καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,1%, ενώ αναμενόταν μείωση 0,1%, με τον δομικό πληθωρισμό να αυξάνεται κατά 0,6%.

Πλέον, λοιπόν, η Fed καλείται στις 21 Σεπτεμβρίου να λάβει αποφάσεις, στο πλαίσιο της δέσμευσής της για άνευ όρων και με κάθε κόστος τιθάσευση των πληθωριστικών πιέσεων, με μια επιθετική επιτοκιακή αύξηση να είναι στο τραπέζι…

«Εάν υπήρχε καμία αμφιβολία για τις 75 μ.β., πλέον και η τελευταία έχει εξαλειφθεί» δήλωσε ο Jay Bryson, επικεφαλής οικονομολόγος της Wells Fargo & Co.

«Σκεφτήκαμε ότι η Fed θα επιβράδυνε τις αυξήσεις τον Νοέμβριο, στο 0,5%, αλλά πλέον οι 75 μ.β. είναι σίγουρα στο τραπέζι» λέει η ING, η οποία, πάντως, εκτιμά ότι «τον Δεκέμβριο το επιτόκιο θα διαμορφωθεί στο 3,75-4%, έπειτα από αύξηση 50 μ.β. τον Νοέμβριο και μια τελική κίνηση 25 μ.β. τον Δεκέμβριο.

«Δεν βλέπουμε πλέον λόγο για τη Fed να επιλέξει πιο αργό ρυθμό αύξησης των επιτοκίων αυτόν τον μήνα» δήλωσε ο Brian Coulton, επικεφαλής οικονομολόγος της Fitch Ratings. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η άποψη της Nomura. Σύμφωνα με την ιαπωνική επενδυτική εταιρεία, τον Σεπτέμβριο η Fed θα αυξήσει το επιτόκιο 100 μ.β., με το τερματικό επιτόκιο να ανέρχεται στο 4,50-4,75%.

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι αγορές υποτιμούν το πόσο παγιωμένος έχει γίνει ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ και το μέγεθος της απάντησης που πιθανότατα θα απαιτηθεί από τη Fed για να τον αποβάλει» λέει ο αναλυτής της ιαπωνικής επενδυτικής εταιρείας.

Υπενθυμίζεται πως ο Christopher Waller, αξιωματούχος της Fed που συμμετέχει στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς, δήλωσε την Παρασκευή ότι θα υποστηρίξει «άλλη μια σημαντική αύξηση» του επιτοκίου στη συνάντηση του Σεπτεμβρίου.

Σημείωσε δε ότι η ανθεκτικότητα της οικονομίας των ΗΠΑ και η ισχύς της αγοράς εργασίας έδωσαν στη Fed «την ευελιξία να είναι επιθετική» στη μάχη κατά του πληθωρισμού. 

Η χειρότερη ημερήσια πτώση

Εν συνόλω επρόκειτο για τη χειρότερη συνεδρίαση από τις 11 Ιουνίου 2020: Μέσα σε μία ημέρα χάθηκαν 1,6 τρισ. από την κεφαλαιοποίηση της Wall Street. Βαρίδι ήταν ο Nasdaq… Πέντε μετοχές της Wall Street μάλιστα, έχασαν 477 δισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίησή τους, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία για το πόσο είναι πλέον ασφαλές να τοποθετηθεί κανείς στον υπερεκτιμημένο τεχνολογικό κλάδο.

Η Nvidia με -9,47% και η Meta Platforms με -9,37% οδήγησαν στη βουτιά των μεγαλύτερων τεχνολογικά προσανατολισμένων εταιρειών στον S&P 500, ακολουθούμενες από την Advanced Micro Devices που σημείωσε πτώση 8,8%.

To άρθρο Kραχ στη Wall Street λόγω πληθωρισμού – Εξαϋλώθηκαν 1,6 τρισ. δολάρια δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα