Πέτσας: Φέτος θα κάνουμε Πάσχα στο σπίτι- Παραμένει το αίτημα για έκδοση ευρωομολόγου

14:17 30/3/2020 - Πηγή: Fortune

Μετά την ανακοίνωση νέων μέτρων από τους τρεις υπουργούς του οικονομικού επιτελείου, Χρήστο Σταϊκούρα, Άδωνη Γεωργιάδη και Γιάννη Βρούτση για το νέο πακέτο μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία, την σκυτάλη παίρνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

«Φέτος το Πάσχα θα είναι αλλιώς, δεν θα γιορτάσουμε στο χωριό, δεν θα ψήσουμε αρνί στις αυλές των σπιτιών μας. Έχουμε μπροστά μας πολλά χρόνια να γιορτάσουμε. Γιατί καμία μέρα δεν

θα είναι πια ίδια, αν από επιπολαιότητα χάσουμε κάποιον δικό μας» ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κόβοντας κάθε περιθώριο για σχεδιασμούς μετακινήσεις την περίοδο των εορτών του Πάσχα.

Η κυβέρνηση εδώ και λίγες ημέρες στέλνει μήνυμα στους πολίτες ότι το φετινό Πάσχα θα είναι διαφορετικό και πιο… μαζεμένο, αφού δεν θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις, πόσο μάλλον ταξίδια στα χωριά και στα νησιά.

Το μήνυμα αναμένεται να συνεχιστεί να αποστέλλεται στους πολίτες όλο το επόμενο διάστημα με μεγαλύτερη ένταση, αφού οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα ήταν καταστροφικό να ατροφήσουν τα μέτρα τις ημέρες του Πάσχα, όταν και αναμένεται κορύφωση της επιδημίας.

«Ναι» στο ευρωομόλογο

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε επίσης ότι «η αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού γίνεται σε δύο επίπεδα, το κοινοτικό και το εθνικό. Πλέον η χώρα αντιμετωπίζεται ισότιμα εντός της ΕΕ και όχι ως μαύρο πρόβατο».

Σημείωσε ότι πέραν των άλλων μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, «παραμένει το αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού μαζί και άλλων οκτώ ηγετών για έκδοση ευρωομολόγου» συμπλήρωσε.

Η Ελλάδα πιστεύει ότι η Ευρώπη μπορεί να κάνει περισσότερα σε αυτή την συγκυρία, σημείωσε ο κ. Πέτσας.

Τα μέτρα μας αγοράζουν χρόνο, για να αντέξει το σύστημα υγείας και να προμηθευτούμε περισσότερο υλικό, ώστε όλοι όσοι το χρειάζονται να το έχουν, συμπλήρωσε.

Για τις έξι κατηγορίες των επιστημόνων, ο κ. Πέτσας είπε ότι εκτός του voucher των 600 ευρώ για τον Απρίλιο κι αν η κρίση συνεχιστεί, από τον Μάιο και μετά θα λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ.

Μισθοί στο Δημόσιο

Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να μειωθούν οι μισθοί στο Δημόσιο, ο κ. Πέτσας απάντησε: «Δεν εξετάζεται κάτι τέτοιο. Αν γίνει κάτι τέτοιο, θα έχουμε φύγει πολύ πέρα από το όριο που έχουμε βάλει για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού».

Τα βασικά σημεία της ενημέρωσης του Στέλιου Πέτσα

Μετά την διακοπή των πτήσεων προς και από χώρες υψηλού κινδύνου, διευκρινίστηκε ότι δεν θα γίνει γενικός επαναπατρισμός Ελλήνων, γιατί πρώτη μας προτεραιότητα είναι η δημόσια υγεία.Σήμερα οι ΜΕΘ είναι 870.Σήμερα διεξάγεται ένας παγκόσμιος πόλεμος για την προμήθεια υγειονομικού υλικού. Δεν υπάρχει επαρκής παραγωγή. Εμείς επειδή κινηθήκαμε νωρίς εξασφαλίσαμε σημαντικές ποσότητες.Τι επόμενες ημέρες αναμένονται τουλάχιστον άλλες 3 πτήσεις από τους δωρητές υγειονομικού υλικού προς την Ελλάδα.Τα μέτρα που πήραμε είναι αυτά που σήμερα μας αγοράζουν χρόνο.Το υπ. Υγείας έχει από το ΓΛΚ όσες πιστώσεις χρειαστεί για να αντιμετωπίσει την πανδημία.Η αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών γίνεται σε 2 επίπεδα: ευρωπαϊκό και εθνικό.Μπροστά στην μεγαλύτερη κρίση από τον Β’ΠΠ ο πρωθυπουργός ενώνει τη φωνή του με τους ηγέτες που πιστεύουν ότι η ΕΕ πρέπει να κάνει περισσότερα.Οι επιχειρήσεις που εξαιρούνται από τα μέτρα στήριξης είναι πλέον ελάχιστες.Το δώρο Πάσχα στους εργαζόμενους θα καταβληθεί στο ακέραιο, το κράτος θα καταβάλει τη διαφορά για τις μέρες που δεν εργάστηκαν.Στόχος, το αργότερο αρχές Μαΐου οι επιχειρήσεις να λάβουν δάνεια εγγυημένα από το κράτος στο μεγαλύτερο μέρος τους.Το Απρίλιο ενεργοποιείται το πρόγραμμα κοινοφελούς εργασίας για ανέργους.Ο πολιτικός κόσμος πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Σε μια συμβολική πρωτοβουλία ο πρωθυπουργός κάλεσε τους βουλευτές & υπουργούς της ΝΔ να καταθέσουν το 50% του μισθού τους στη μάχη κατά του κορωνοϊού.Εκφράζω τα συλλυπητήρια της κυβέρνησης για τον θάνατο του Μανώλη Γλέζου.Η δημοσιονομική επίπτωση μιας παρέμβασης είναι διαφορετικό πράγμα από την ύπαρξη ρευστότητας που αυτή απαιτεί.Σε αυτή τη χρονική συγκυρία κανείς δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει πότε θα γίνουν οι Πανελλαδικές εξετάσεις.Θα συνεχίσουμε να διευρύνουμε τις ΜΕΘ, φροντίζοντας για τον εξοπλισμό τους και για το ανθρώπινο δυναμικό που αυτές απαιτούν.Στη μάχη κατά του κορονοϊού λάβαμε πολύ γρήγορα μέτρα που έχουν αρχίσει να αποδίδουν. Κανένας εφησυχασμός. Να συνεχίσουμε να τηρούμε αυτά τα αυστηρά μέτρα ώστε να βγούμε όλοι από την κρίση.Η Ιερά Σύνοδος είναι σε συνεχή επικοινωνία με την κυβέρνηση. Θα είμαστε σε θέση να εξετάσουμε το αίτημά της για λειτουργία των ιερών ναών κεκλεισμένων των θυρών τη Μεγάλη Εβδομάδα, τις επόμενες μέρες.Δεν εξετάζουμε περισσότερα περιοριστικά μέτρα. Είναι ήδη συγκινητική η τήρησή τους από την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Οι παραβάτες θα συνεχίσουν να εντοπίζονται.Δεν εξετάζεται αυτή τη στιγμή ενδεχόμενο περικοπής μισθών στο Δημόσιο.Δεν θα υπάρξει καμία παράταση του 1 μήνα αναστολής αιτήσεων ασύλου.Η Ελλάδα ήταν πάντα υπέρ της ευρ.προοπτικής των δυτ. Βαλκανίων. Η Ελλάδα θα ασκήσει όλα τα μέσα πίεσης για να εξυπηρετήσει τα εθν. της συμφέροντα. Ελπίζουμε να προχωρήσει με ομαλό τρόπο κάθε κεφάλαιο της ενταξιακής διαδικασίας της Β.Μακεδονίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα