Lamda Dnt: Ενίσχυσε σημαντικά την κερδοφορία της, σε πρώτο πλάνο το Ελληνικό

17:03 11/9/2019 - Πηγή: Fortune

Ενοποιημένα καθαρά κέρδη ύψους 37,2 εκατ. ευρώ κατέγραψε κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο η Lamda Development, αυξημένα κατά 48,2% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Όπως αναφέρει η διοίκηση της εταιρείας, σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή διαδραμάτισε η εμφάνιση κερδών ύψους 49,68 εκατ. ευρώ από την αναπροσαρμογή των ακινήτων στην εύλογη αξία. Κατά το περυσινό εξάμηνο, τα σχετικά κέρδη είχαν διαμορφωθεί σε 45,5 εκατ. ευρώ, επομένως φέτος προέκυψε πρόσθετο όφελος της τάξεως του 9%.

Πάντως, χωρίς τα

κέρδη από την αποτίμηση το λειτουργικό αποτέλεσμα της Lamda διαμορφώθηκε σε 27 εκατ. ευρώ, από 25 εκατ. ευρώ κατά το περυσινό πρώτο εξάμηνο. Αντιστοίχως, μικρή βελτίωση σημείωσε και ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της εταιρείας, που διαμορφώθηκε σε 39,51 εκατ. ευρώ, από 38,48 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Σε ό,τι αφορά την πορεία των εμπορικών κέντρων του ομίλου, ο κύκλος εργασιών ενισχύθηκε κατά 1,1% σε 260 εκατ. ευρώ. Αντιστοίχως, τα συνολικά λειτουργικά κέρδη (EBITDA) αυξήθηκε κατά 6% σε 32 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, το εμπορικό κέντρο The Mall Athens εμφάνισε οριακή βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας κατά 0,7%, σε 14,4 εκατ. ευρώ.

Αντιστοίχως, στο εμπορικό κέντρο Golden Hall, τα λειτουργικά κέρδη παρέμειναν σταθερά κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο σε 8,6 εκατ. ευρώ.

Αισθητά υψηλότερη ήταν η επίδοση του εμπορικού κέντρου Mediterranean Cosmos στην Πυλαία Θεσσαλονίκης, καθώς τα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν σε 9 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 23,3%, ως αποτέλεσμα της εφαρμογή του νέου λογιστικού προτύπου IFRS 16.  Σύμφωνα με το νέο αυτό πρότυπο, μέρος του μισθώματος της τρέχουσας περιόδου λογίζεται εφεξής ως χρηματοοικονομικό έξοδο, το ύψος του οποίου ανήλθε στο πόσο του 1,7 εκατ. ευρώ.

Όπως προκύπτει πάντως, κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο του έτους καταγράφηκε μείωση της επισκεψιμότητας στα εν λόγω εμπορικά κέντρα κατά 2,4% σε ετήσια βάση. Στον αντίποδα, οι πωλήσεις των καταστημάτων σημείωσαν ενίσχυση της τάξεως του 1,1%.

Μάλιστα, τον Ιούλιο, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 7,3% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018, ενώ σημαντικά ενισχυμένος σε ποσοστό 5,4% ήταν και ο δείκτης επισκεψιμότητας.

Επιπλέον, σύμφωνα με τη διοίκηση της Lamda Development, η επένδυση για την αξιοποίηση του όμορου του Golden Hall κτιρίου του πρώην Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης εξελίσσεται ομαλά. Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ, το οποίο εκτελείται βάσει χρονοδιαγράμματος και θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει πριν από το τέλος του 2019.

Σε πρώτο πλάνο το Ελληνικό

Η διοίκηση της Lamda βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό της, ενώ εξετάζει και τα σενάρια για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης της ανάπτυξης στο Ελληνικό, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι στο τραπέζι της συζήτησης βρίσκεται η σύναψη ενός νέου κοινοπρακτικού δανείου σε συνδυασμό με αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένονται το επόμενο διάστημα. Το ποσό που θα πρέπει να εξασφαλίσει αρχικά, μαζί με τους δύο εταίρους της, για το Ελληνικό αφορά την προκαταβολή των 300 εκατ. ευρώ, προκειμένου να υπογραφεί η σύμβαση με το Δημόσιο, ενώ στη συνέχεια θα χρειαστεί κεφάλαια για τα έργα υποδομών. Για κάθε επιμέρους ανάπτυξη που θα ξεκινά στο Ελληνικό θα αναζητείται επενδυτής.

Να σημειωθεί, πάντως, πως βάσει των ρεαλιστικότερων εκτιμήσεων στην αγορά των ακινήτων, ο στόχος για την υπογραφή της σύμβασης για το Ελληνικό στο τέλος του 2019 με αρχές του 2020 είναι δύσκολος και αυτό σχετίζεται κυρίως με τις δικαστικές εκκρεμότητες.

Όπως ξεκάθαρα αναφέρει η Lamda στο ενημερωτικό υλικό που επικαιροποιεί τακτικά, ως αναβλητική αίρεση για να ξεκινήσει το έργο παραμένει να μην υπάρχουν εκκρεμείς αιτήσεις ακύρωσης οποιασδήποτε διοικητικής πράξης που σχετίζεται με την έγκριση των πολεοδομικών μελετών διά Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων (ΚΥΑ), τη διανομή του δικαιώματος κυριότητας μεταξύ των συνιδιοκτητών (το πρώτο βήμα για την ιδιοκτησιακή ωρίμανση) και τη μεταβίβαση στην Ελληνικό Α.Ε. των εμπραγμάτων δικαιωμάτων επί του ακινήτου (το δεύτερο βήμα για την ιδιοκτησιακή ωρίμανση του ακινήτου).

Keywords
Τυχαία Θέματα