Jungheinrich: Η γερμανική υπερδύναμη παρουσίασε το ηλεκτρικό μέλλον των logistics

17:13 4/2/2020 - Πηγή: Fortune

Aποστολή στη Γερμανία

Η επίσκεψη στο Αμβούργο, στη πόλη του γερμανικού βορρά που μοιάζει με πλωτό κρατίδιο, είναι από μόνη της μια εμπειρία. Σε μια από τις πλουσιότερες πόλεις της Γερμανίας, με το κατά κεφαλήν διαθέσιμο εισόδημα να ξεπερνάει τα 24.000 ευρώ, το νερό είναι το βασικό στοιχείο, μια κι εδώ το μεγάλο ρεύμα του Έλβα συναντά τον ποταμό Άλστερ, σχηματίζοντας λιμνούλες και πάμπολλα κανάλια.

Στο βόρειο κομμάτι της «Πόλης του λιμανιού», διαχρονικό σύμβολο του Αμβούργου, βρίσκεται το μεγαλύτερο συνεχόμενο συγκρότημα αποθηκών του κόσμου, το Speicherstadt. Το Αμβούργο είναι ταυτισμένο

εδώ και χρόνια με το εμπόριο και τον κλάδο των μεταφορών και τα τελευταία χρόνια έχει βάλει πλώρη για να μετατραπεί και σε μία «HafenCity», «παραδεισένια πόλη» δηλαδή, με βασικούς άξονες την τεχνολογία, την αυτοματοποίηση, αλλά και την αρχιτεκτονική και το real estate, σε ένα project που όταν ολοκληρωθεί θα φιλοξενεί πάνω από 12.000 μόνιμους κατοίκους και 40.000 εργαζόμενους.

Αφορμή για την επίσκεψή μας στο Αμβούργο, το ευρωπαϊκό press conference «Innovations & Highlights 2020» της Jungheinrich, της γερμανικής πολυεθνικής που έχει ταυτίσει τη λειτουργία της με τη πόλη. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι μπορεί κάποιος να δει σημαίες της σε κομβικά σημεία του Αμβούργου, καθώς από εκεί ξεκίνησε η εταιρεία που σήμερα κατατάσσεται μεταξύ των κορυφαίων παρόχων λύσεων στον τομέα των intralogistics παγκοσμίως. Η Jungheinrich, που ασχολείται με την οργάνωση και τον εξοπλισμό αποθηκών και είναι κατασκευάστρια περονοφόρων ανυψωτικών μηχανημάτων, συγκέντρωσε δημοσιογράφους από όλη την  Ευρώπη για να παρουσιάσει νέες λύσεις και καινοτομίες σε έναν κλάδο που η ηλεκτροκίνηση και η αυτοματοποίηση είναι λέξεις – «κλειδιά» για τις προκλήσεις που θέτει η η Βιομηχανία 4.0.

Πριν τη συνέντευξη τύπου, που έλαβε χώρα σε μια μεγάλη αποθήκη στη καρδιά του λιμανιού, προηγήθηκε η ξενάγηση στο εργοστάσιο στο προάστιο του Norderstedt, το οποίο δεσπόζει στην περιοχή πριν ακόμη δημιουργηθεί η ίδια η πόλη. Από εκεί παράγονται ετησίως πάνω από 40.000 μηχανήματα εναπόθεσης φορτίου με χαμηλό ιστό (stacker), μηχανήματα υψηλής εναπόθεσης φορτίου μετατοπιζόμενου ιστού (reach trucks), καθώς και μηχανήματα οριζόντιας μεταφοράς, για περισσότερα από 40 χρόνια. Η ξενάγηση στους χώρους του ήταν ενδεικτική της φιλοσοφίας με την οποία λειτουργεί η Jungheinrich, δίνοντας έμφαση στην οργάνωση, στην ασφάλεια και φυσικά στα logistics, με το κίτρινο χρώμα – σήμα κατατεθέν της εταιρείας- να κυριαρχεί.

Werk Norderstedt.

Όλα ξεκίνησαν το 1953 όταν ο Dr Jungheinrich κατασκεύασε το πρώτο ηλεκτροκίνητο περονοφόρο. Από τότε μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση κατάφερε να μετατραπεί σε ένα παγκόσμιο όμιλο με επτά εργοστάσια παραγωγής, που εκπροσωπείται σε 40 χώρες με δικές του εταιρείες άμεσης πώλησης και σε περίπου 80 άλλες χώρες μέσω συνεργαζόμενων εταιρειών. Η Jungheinrich απασχολεί σήμερα 18.000 άτομα παγκοσμίως και το 2018 είχε ενοποιημένα έσοδα ύψους 3,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ η συνολική παραγωγή μηχανημάτων ξεπερνάει τα 120.000. Μάλιστα διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα για after sales υπηρεσίες που μετράει 5.300 τεχνικούς.

Τα αυτόματα μηχανήματα και η επανάσταση του λιθίου

Στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε οι υπεύθυνοι της εταιρείας έδωσαν έμφαση στη φιλοσοφία της Jungheinrich να εστιάζει στις ξεχωριστές ανάγκες του κάθε πελάτη και όχι να προωθεί μία κοινή λύση για όλους. Έχοντας μία cross-industry προσέγγιση των Intralogistics, κύρια δέσμευση της Jungheinrich είναι να εξελίσσεται και να αναπτύσσει νέες λύσεις για τους πελάτες της. Συμπερασματικά οι τέσσερις άξονες που διέπουν τη λειτουργία της πολυεθνικής είναι η καινοτομία, οι υπηρεσίες- «πακέτο» από μια μόνο πηγή από την πώληση των μηχανημάτων μέχρι το «after sales services», οι εξατομικευμένες λύσεις και η εξάλειψη των ενεργειακών απωλειών, δηλαδή η χρήση λιγότερης ενέργειας για την εκτέλεση των ίδιων εργασιών.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα νέα αυτόματα μηχανήματα, όπως το ERC 213a, ένα νέο μοντέλο ειδικά σχεδιασμένο για αυτόματες διαδικασίες μεταφοράς και ανύψωσης σε περιορισμένους χώρους. Τα εξελιγμένα μηχανήματα της Jungheinrich χρησιμοποιούν σύγχρονη τεχνολογία ιόντων λιθίου, τομέα στον οποίο η γερμανική πολυεθνική έχει εστιάσει ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια..

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Jungheinrich, που το 2019 σύμφωνα με εκτιμήσεις έκλεισε το έτος με πωλήσεις 4,05 δισ. ευρώ και EBIT της τάξης των 260 εκατ. ευρώ, έγινε ο πρώτος προμηθευτής στον κλάδο των intralogistics που σε συνεργασία με την εταιρεία Triathlon επένδυσε στη δημιουργία ειδικού κέντρου για την παραγωγή και την ανακύκλωση συστημάτων μπαταρίας με βάση τη τεχνολογία ιόντων λιθίου, με την ονομασία  «JT ENERGY Systems GmbH».

Παράλληλα η εταιρεία παρουσίασε νέες λύσεις στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, το όραμα της για «πράσινες» λύσεις που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον αλλά και διάφορες τεχνολογικές εξελίξεις που αφορούν τα συστήματα υποβοήθησης των μηχανημάτων, όπως το σύστημα operation control  το οποίο είναι ένα σύστημα ασφαλείας που ειδοποιεί το χειριστή ηχητικά και οπτικά, όταν το βάρος του φορτίου ξεπερνά την ανυψωτική ικανότητα του μηχανήματος.

Τις εντυπώσεις «έκλεψε» και η παρουσίαση του νέου EFG P30i, ενός ηλεκτροκίνητου μηχανήματος αντιβάρου με τεχνολογία ιόντων λιθίου, που έχει όλα τα πλεονεκτήματα ενός συμβατικού diesel truck (υποδύναμη, άνεση οδήγησης), αλλά παράλληλα την οικονομική απόδοση και μη εκπομπή ρύπων ενός electric truck όπως ανέφερε ο Christian Erlach, Board Member for Sales and Marketing της Jungheinrich AG. Το νέο μοντέλο, «game changer» για την αγορά, αναμένεται να κυκλοφορήσει τα τέλη του 2021.

Όλα τα παραπάνω εντάσσονται στα νέα χαρακτηριστικά που έχει αποκτήσει ο κλάδος των smart intralogistics παγκοσμίως, καθώς δίνεται από τις εταιρείες ιδιαίτερη έμφαση στην αλληλεπίδραση μεταξύ ανθρώπων, μηχανών και λογισμικού.  Στο ίδιο το εργοστάσιο της Jungheinrich για παράδειγμα είναι σαν να λειτουργούν δύο παράλληλοι κόσμοι, αυτοί των ανθρώπων και των μηχανών, που όμως με τη χρήση της τεχνολογίας και των απαραίτητων λογισμικών βρίσκονται σε απόλυτη αρμονία. Έτσι αυτόματα μηχανήματα με ειδικούς αισθητήρες σταματούν στους διαδρόμους, όταν συναντούν εμπόδια , ενώ ρομποτικοί βραχίονες ολοκληρώνουν την παραγωγή εξαρτημάτων που έχουν πρώτα περάσει τον απαραίτητο έλεγχο από τεχνικούς της εταιρείας.

Η Jungheinrich στην Ελλάδα

Η Jungheinrich Hellas ιδρύθηκε το 2000 στην Αθήνα και σήμερα απαριθμεί 80 εργαζόμενους. Όπως αναφέρουν στελέχη της εταιρείας  «βασικός μας στόχος είναι η ικανοποίηση των πελατών μας, καθώς προσπαθούμε καθημερινά να βελτιώνουμε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που παρέχουμε. Η ουσιαστική δύναμη της Jungheinrich Hellas είναι οι άνθρωποί της, οι οποίοι μέσα από τα διάφορα τμήματα της εταιρείας (Πωλήσεις, Marketing, Logistic Systems, After Sales Service, Μεταχειρισμένα Μηχανήματα & Ενοικιάσεις) προσπαθούν να καλύψουν κάθε ανάγκη».

Η εταιρεία, η οποία φέτος κλείνει 20 χρόνια ζωής στην ελληνική αγορά, προέκυψε από τη  συγχώνευση και εξαγορά της οικογενειακής εταιρείας “Δ. Καλλονάς και Υιός ΕΠΕ” το 2002, την οποία διηύθυνε  η νυν γενική διευθύντρια Έλενα Καλλονά. Υπό τη δική της καθοδήγηση, η εταιρεία έχει κατορθώσει να κερδίσει μεγάλο μερίδιο αγοράς και να συνεργάζεται με πολλούς σημαντικούς πελάτες..

Η Jungheinrich Hellas αναπτύσσεται διαρκώς και επενδύει στον πλέον αναδυόμενο τομέα της εγχώριας οικονομίας, τα logistics, καθώς  ο κλάδος παράγει το 6% περίπου του ΑΕΠ, ή το 9,5%, συμπεριλαμβανομένων των ιδίων των υπηρεσιών logistics που παρέχονται εσωτερικά από πολλές εμπορικές και μεταποιητικές επιχειρήσεις, ενώ απασχολεί σήμερα περί τους 200.000 εργαζόμενους, ήτοι το 4,7% των συνολικά απασχολούμενων στη χώρα.

Η Έλενα Καλλονά, ως Managing Director της Jungheinrich στην Ελλάδα, είναι από τις λίγες γυναίκες στον κλάδο από το 1992 έως σήμερα, με πείρα 28 ετών, καθώς βρίσκεται ανάμεσα σε περονοφόρα ανυψωτικά και αποθήκες για μια ολόκληρη επαγγελματική ζωή. Μιλώντας στο FortuneGreece με αφορμή τη συμπλήρωση των 20 χρόνων ανέφερε σχετικά:  «To 2020 για τη Jungheinrich Hellas είναι σημαντική χρονιά γιατί κλείνουμε 20 χρόνια παρουσίας στην Ελληνική αγορά. Κουβαλάμε όμως μία πολύ πιο βαριά ιστορία καθώς η εταιρεία, είναι η συνέχεια της Δ. Καλλονάς και Υιος ΕΠΕ που το 2020 θα γιόρταζε τα 63 χρόνια παρουσίας στο χώρο καθώς το 1957 ο ιδρυτής της Δ. Καλλονάς και παππούς μου εισήγαγε το πρώτο ανυψωτικό μηχάνημα. Με την εξαγορά και συγχώνευση της οικογενειακής μας επιχείρησης από τη Jungheinrich το 2002, εξασφαλίστηκε η συνέχεια αυτής της ιστορίας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει και γίνεται ολοένα και πιο απαιτητικός και διασυνδεδεμένος, οι εταιρείες αδιαμφισβήτητα συμμετέχουν σε έναν αδιάλειπτο αγώνα ταχύτητας. Κοιτάζοντας τη μέχρι σήμερα πορεία, με πολλούς από τους  συνεργάτες μας να είναι μαζί μας για περισσότερα από 30 χρόνια, διαπιστώνω ότι αυτό που μας ξεχωρίζει από άλλες εταιρείες και αποτελεί ένα ισχυρό όπλο για το παρόν και το μέλλον είναι οι άνθρωποί μας και η  πελατοκεντρική μας πολιτική. Στη Jungheinrich ανέκαθεν πιστεύαμε ότι η ανάπτυξη και η επιτυχία είναι συνώνυμα του πάθους, της συνέπειας και της σκληρής δουλειάς».

Το γκρουπ στη χώρα μας παρουσιάζει κερδοφορία και πωλήσεις άνω των 18 εκατ. ευρώ στη βασική του δραστηριότητα, καταφέροντας να διατηρήσει τις δυνάμεις του κατά τη διάρκεια της κρίσης και να έχει περάσει σε μια νέα φάση κερδοφορίας.  Η κύρια δραστηριότητα της εταιρείας είναι η εκμίσθωση και εμπορία περονοφόρων ανυψωτικών μηχανημάτων και αποθηκευτικού βιομηχανικού εξοπλισμού, καθώς και η παροχή υπηρεσιών συντήρησης και επισκευής αυτών.

Η κ. Καλλονά σχολιάζοντας τους στόχους για τη νέα χρονιά δήλωσε: «Σημαντικά γεγονότα για το 2019 αποτέλεσαν οι εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η εξέλιξη του Brexit καθώς και η συνολική πολιτική και εμπορική αστάθεια μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, η οποία πρόσθεσε αβεβαιότητα στο μακροοικονομικό περιβάλλον.  Παρόλα αυτά, για την Ελλάδα ειδικότερα, μετά από δύο χρόνια εξισορρόπησης, η ελληνική οικονομία αρχίζει να αποκτά ταχύτητα. Παρά τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετώπισε η χώρα για πάνω από μία δεκαετία, η Jungheinrich κατάφερε να παραμείνει πιστή στους πελάτες της, παρέχοντας τις καλύτερες δυνατές λύσεις intralogistics καθώς και ισχυρή υποστήριξη μέσω του δικτύου after sales της. Το 2020 ξεκινάμε γεμάτοι θετική ενέργεια και καινοτόμες ιδέες, με τη δέσμευση ότι θα παρέχουμε στους πελάτες μας εξατομικευμένα προϊόντα και λύσεις, βάσει των απαιτήσεων και αναγκών τους».

Οι εγκαταστάσεις της εταιρείας στην Ελλάδα.

Στην ερώτηση για το ποιοι είναι οι βασικοί τομείς στους οποίους εστιάζει η Jungheinrich για το 2020, η Μanaging Director στην Ελλάδα επισημαίνει: 

Βελτίωση των συνθηκών ασφαλείας: Με πλήρη επίγνωση της ευθύνης που συνεπάγεται ο ηγετικός μας ρόλος, φροντίζουμε πάντα η ασφάλεια να αποτελεί σημαντικό παράγοντα, κάθε επιχειρηματικής μας απόφασης. Η ευρεία γκάμα των συστημάτων ασφαλείας και του υποστηρικτικού εξοπλισμού που παρέχουμε, προσφέρει προστασία 360°, μειώνοντας τον κίνδυνο πρόκλησης εργατικών ατυχημάτων και διατηρώντας ταυτόχρονα υψηλά τα επίπεδα παραγωγικότητας, διασφαλίζοντας τις επενδύσεις των πελατών μας.Μείωση της Ενεργειακής Κατανάλωσης & προστασία του περιβάλλοντος: Η Jungheinrich δεσμεύεται να διατηρεί τις περιβαλλοντικές της επιπτώσεις, την κατανάλωση ενέργειας και τις εκπομπές CO2 στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο, επενδύοντας στην ανάπτυξη και πώληση προϊόντων και υπηρεσιών φιλικών προς το περιβάλλον και καταγράφοντας και αξιολογώντας πληροφορίες σχετικές με σημαντικά θέματα που αφορούν το περιβάλλον και την κατανάλωση ενέργειαςΑύξηση της Παραγωγικότητας: Στόχος μας είναι να προσφέρουμε προϊόντα και υπηρεσίες που μπορούν να αναβαθμίσουν ουσιαστικά κάθε αποθηκευτικό χώρο, αυξάνοντας την παραγωγικότητα των διαδικασιών και μειώνοντας τα κόστη. Τα μηχανήματά μας είναι σχεδιασμένα και εξοπλισμένα έτσι ώστε να εξασφαλίζουν χαμηλότερο κόστος λειτουργίας και υψηλές επιδόσεις ενισχύοντας την αποδοτικότητα της επένδυσης των πελατών μας.Επένδυση στην Τεχνολογία: Οι συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις της αγοράς, οδηγούν σε ολοένα και πιο σύνθετες διαδικασίες intralogistics.  Οι έξυπνες λύσεις ψηφιακού μετασχηματισμού και αυτοματισμού της Jungheinrich, είναι εδώ για να μειώσουν την πολυπλοκότητα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι πελάτες, καθώς και να τους προετοιμάσουν για τις διάφορες μελλοντικές προκλήσεις.

Keywords
ηλεκτρικος, logistics, logistics, real, project, press, εταιρεία, λύση, νέα, energy, systems, gmbh, efg, diesel, member, game, smart, hellas, αθηνα, αεπ, ήτοι, ελλαδα, υιος, επε, εκλογες, ηπα, κινηση στους δρομους, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, εκλογες 2012, εκλογες ηπα, συνωνυμα, ήτοι, χωρες, αεπ, ανακυκλωση, εμπορικη, ηπα, οικονομια, σημαιες, υιος, diesel, efg, real, smart, αγορα, αμβουργο, αξονες, αρμονια, αρχιτεκτονικη, αφορμη, βρισκεται, γεγονοτα, γινεται, δυναμη, δικη, δικτυα, δοθηκε, εγινε, ελενα, ευρω, ενεργεια, εξελιξη, επε, επενδυσεις, επτα, επιτυχια, εταιρεία, ετων, ετος, ευρωπη, τεχνολογια, ζωη, ζωης, ιδεες, ιδια, ιδιο, υπηρεσιες, ηχητικα, θετικη ενεργεια, κυρια, λειτουργια, λύση, μειωση, μεταχειρισμενα, νερο, παντα, οπτικα, οραμα, ουσιαστικα, παρουσιαση, περιβαλλον, πηγη, πιστη, πλωρη, πωλησεις, ρευμα, συνεχεια, φυσικα, χρωμα, ασφαλεια, cross, εκπομπες, εμφαση, energy, hellas, χωρα, ιδιαιτερα, project, κομματι, καρδια, λεξεις, member, μοιαζει, πληροφοριες, press, πωληση, σημα, systems, θεματα, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα