H Premier League είναι το πλουσιότερο πρωτάθλημα στον κόσμο

19:23 1/12/2020 - Πηγή: Fortune

Το αγγλικό πρωτάθλημα είναι ένα από τα καλύτερα παγκοσμίως και αδιαμφισβήτητα το πλουσιότερο! Αρκεί μόνο μια ματιά στα νούμερα των εσόδων και των εξόδων για να καταλάβει κανείς το τεράστιο οικονομικό της μέγεθος.

Τη σεζόν 2018/19 τα έσοδα της Premier League ανήλθαν στα 5,8 δισ. ευρώ, ενώ οι πληρωμές στις ομάδες έφτασαν τα 2,76 δισ. ευρώ. Από τις 20 ομάδες της λίγκας, οι πρώτες 6 έλαβαν συνολικά 996,4 εκατ. ευρώ, με κάποιες διαβαθμίσεις ανά ομάδα. Το μεγαλύτερο ποσό έλαβε η Λίβερπουλ, ενώ ακολούθησαν

η Μάντσεστερ Σίτι, η Τσέλσι, η Τότεναμ, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Άρσεναλ.

Στον πολύ θετικό απολογισμό της σεζόν 2018/19 συνέβαλε το γεγονός της συμμετοχής 4 αγγλικών ομάδων σε τελικούς ευρωπαϊκών διοργανώσεων της UEFA – αυτές ήταν οι Λίβερπουλ, Τότεναμ, Τσέλσι και Άρσεναλ. Τα έσοδα της Premier League αυξήθηκαν συνολικά 7% σε σχέση με τη σεζόν 2017/18 και έτσι παρέμεινε στην κορυφή των πλουσιότερων πρωταθλημάτων.

Αυτή την ξέφρενη ανοδική πορεία ήρθε να αντιστρέψει ο κορωνοϊός, καθώς με το κλείσιμο της φετινής σεζόν 2019/20 προβλέπεται ζημία 1,1 δισ. ευρώ. Ωστόσο, άρθρο στο Forbes υποστηρίζει πως η τρέχουσα χρονιά ανοίγει ένα νέο τριετές κύκλο στα δικαιώματα αναμετάδοσης, ο οποίος αναμένεται να αυξήσει τις πληρωμές κατά 200 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, ενώ τα εγχώρια δικαιώματα θα μειωθούν κατά 450 εκατ. ευρώ, η εκχώρηση δικαιωμάτων σε διάφορα διεθνή μέσα θα αποφέρει την επόμενη τριετία  περίπου 1,24 δισ. ευρώ.

Η Premier League φαίνεται να κερδίζει από παντού, καθώς το ενδιαφέρον για το αγγλικό πρωτάθλημα παραμένει αμείωτο. Άλλωστε, η συμμετοχη αρκετών αγγλικών ομάδων σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις φέρνει πρόσθετα έσοδα, κάνοντας την Premier League  την πιο πλούσια λίγκα παγκοσμίως.

Η φετινή σεζόν είχε φυσικά ανακατατάξεις λόγω της έξαρσης της πανδημίας, όμως αυτό δε φαίνεται να επηρεάζει ιδιαίτερα το αγγλικό ποδόσφαιρο. Οι αγώνες έχουν ξεκινήσει και η μάχη της διεκδίκησης του νέου τίτλου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Μάντσεστερ Σίτι, Λίβερπουλ και Τσέλσι δείχνει το στοίχημα bwin ως κορυφαία φαβορί για το αγγλικό πρωτάθλημα φέτος. Προς το παρόν στις 3 πρώτες θέσεις της βαθμολογίας της Premier League βρίσκονται οι Τότεναμ, Λίβερπουλ και Τσέλσι, με τη Μάντσεστερ Σίτι να είναι στην 11η θέση του πίνακα. Η βαθμολογία ωστόσο έχει αρκετό χρόνο για να ανατραπεί καθώς έπονται άλλες 28 αγωνιστικές για τη λήξη του φετινού πρωταθλήματος.

Μπορεί το μέλλον για τις αθλητικές διοργανώσεις να φαντάζει δυσοίωνο λόγω του κορονοϊού, όμως η Premier League έχει χτίσει εδώ και χρόνια μια φήμη και ένα πρωτάθλημα που δύσκολα θα επηρεαστούν. Απόδειξη γι’ αυτό είναι και τα έσοδα που αυξάνονται χρόνο με το χρόνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα