Citi: Τα καλά και τα κακά νέα για τις τράπεζες και την ελληνική οικονομία

13:22 23/6/2020 - Πηγή: Fortune

Ελκυστικές για τους επενδυτές χαρακτηρίζει τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών η Citi, επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι μεγάλες προκλήσεις για το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα παραμένουν.

Η επενδυτική τράπεζα εκτιμάει ότι οι πιέσεις στο ΑΕΠ φέτος θα είναι ισχυρές, εκτιμώντας ότι θα καλυφθεί σε μεγάλο βαθμό, αλλά όχι πλήρως, το έδαφος το 2021. Συγκεκριμένα για το 2021 αναμένει

ρυθμούς ανάπτυξης περίπου 7% ύστερα από συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά σχεδόν 8% φέτος. Η οικονομική δραστηριότητα θα επιστρέψει στα προ κρίσεως επίπεδα στο τέταρτο τρίμηνο του 2021.

Στο σημείωμά της η αμερικανική επενδυτική τράπεζα κάνει λόγο για «παρατεταμένη αδυναμία του ΑΕΠ», καθώς αυτό εξαρτάται υπερβολικά από τον τουρισμό. Θεωρεί μάλιστα ότι οι πιέσεις ενδεχομένως να επιμείνουν έως και τα τέλη του έτους. Το μεγάλο καμπανάκι από τη Citi έρχεται για τη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη, αφού επισημαίνει ότι βλέπει ρυθμούς κοντά στο 1% δεδομένων των δυσμενών δημογραφικών δεδομένων και των πολύ χαμηλών αποταμιεύσεων των νοικοκυριών.

Όσον αφορά στις τράπεζες επισημαίνει ότι το μεγάλο ατού τους δεν είναι άλλο από τις «φθηνές αποτιμήσεις» τους, αφού έχουν από τις αρχές του έτους υποστεί μία διόρθωση της τάξης του 50%. Η Citi όπως επισημαίνει εκτιμά επίσης την πρόοδο των τραπεζών στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (και ειδικά της Eurobank), αλλά κάπου εδώ σταματούν τα «καλά νέα».

Το υψηλό μακροοικονομικό ρίσκο ρίχνει τη σκιά του στα σχέδια των τραπεζών για τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων και άλλες διαδικασίες μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικές καθυστερήσεις.

‘Όσον αφορά στην πτώση στα καθαρά επιτοκιακά έσοδα οι διοικήσεις των τραπεζών εκτιμούν ότι θα κινηθεί σε μονοψήφια επίπεδα και κοντά στο 5% το 2020. Τα ισχυρότερα κέρδη από συναλλαγές στήριξαν τα κέρδη του πρώτου τριμήνου, αλλά θα είναι δύσκολο να διατηρηθούν και στο υπόλοιπο σημειώνει η Citi.

Οι τιμές στόχοι που δίνει η Citi στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών φαίνονται στον ακόλουθο πίνακα:

Keywords
Τυχαία Θέματα