Amazon: Ισχυρές πιέσεις από τους συνδικαλιστές

20:08 14/2/2021 - Πηγή: Fortune

Με το που αφήσει η Jennifer Bates το πόστο της στην αποθήκη της Amazon όπου εργάζεται, το ρολόι αρχίζει να τρέχει. Έχει ακριβώς 30 λεπτά να πάει στην καφετέρια και πίσω, για το διάλειμμά της για μεσημεριανό. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να διασχίσει μια αποθήκη που το μέγεθός της αντιστοιχεί σε 14 γήπεδα ποδοσφαίρου, γεγονός που της τρώει πολύτιμο χρόνο. Δεν φέρνει φαί από το σπίτι

επειδή για να το ζεστάνει στον φούρνο μικροκυμάτων θα χάσει ακόμα περισσότερο χρόνο. Αντίθετα, επιλέγει κρύα σάντουιτς των 4 δολαρίων από τον αυτόματο πωλητή, και τρέχει πίσω στο πόστο της.

Αν προλάβει, είναι τυχερή. Αν δεν προλάβει, η Amazon μπορεί να περικόψει τον μισθό της ή, χειρότερα, να την απολύσει. Αυτού του είδους η πίεση έχει οδηγήσει κάποιους εργαζομένους της Amazon να οργανώσουν τη μεγαλύτερη απόπειρα συνδικαλιστικής οργάνωσης στην εταιρεία από τότε που ιδρύθηκε. Κι αυτό συμβαίνει σε μια μάλλον απρόσμενη περιοχή: την Αλαμπάμα, μια πολιτεία των ΗΠΑ με νόμους που δεν ευνοούν τα συνδικάτα.

Κρίνονται πολλά. Αν η προσπάθεια των εργαζομένων επιτύχει εδώ, στο Μπέσεμερ της Αλαμπάμα, τότε θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια αλυσιδωτή αντίδραση σε όλες τις λειτουργίες της Amazon στις ΗΠΑ, με χιλιάδες εργαζομένων να καταλήγουν να απαιτούν καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Αλλά η προσπάθεια αυτή είναι δύσκολη. Η Amazon, ο δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης στις ΗΠΑ, έχει μια ιστορία εναντίωσης στα συνδικάτα και κατάπνιξης κάθε προσπάθειας συνδικαλιστικής οργάνωσης, τόσο στις αποθήκες της όσο και στα σουπερμάρκετ της αλυσίδας Whole Foods που κατέχει.

Οι προσπάθειες της Amazon να καθυστερήσει τη σχετική ψηφοφορία στο Μπέσεμερ έχουν αποτύχει. Και εξίσου έχουν αποτύχει και οι απαιτήσεις της να ψηφίσουν οι εργαζόμενοι αυτοπροσώπως, κάτι που εν μέσω της πανδημίας δεν θα ήταν ασφαλές, όπως επισημαίνουν και οι ηγέτες της πρωτοβουλίας. Η ταχυδρομική ψηφοφορία ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα και θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Για να προκύψει σωματείο, θα πρέπει να ψηφίσει υπέρ αυτής της απόφασης η πλειοψηφία των 6.000 εργαζομένων που απασχολούνται εκεί. Η Amazon, της οποίας τα κέρδη και τα έσοδα έχουν εκτοξευθεί εν μέσω της πανδημίας, έχει προσπαθήσει πολύ να πείσει τους εργαζομένους ότι ένα σωματείο απλώς θα παίρνει λεφτά από τον μισθό τους χωρίς οφέλη. Η εκπρόσωπος της εταιρείας, Rachael Lighty, λέει ότι η εταιρεία ήδη προσφέρει αυτό που θέλουν τα συνδικάτα: απολαβές, προοπτικές καριέρας, και ωρομίσθιο που ξεκινάει από τα 15 δολάρια.

Η Bates βγάζει 15,30 δολάρια την ώρα, ανοίγοντας και κλείνοντας κούτες αποσμητικών, ρούχων και άλλων προϊόντων που εν τέλει αποστέλλονται σε πελάτες της Amazon. Για τις ανάγκες της δουλειάς, η 48χρονη στέκεται όρθια για το μεγαλύτερο μέρος της 10ωρης βάρδιάς της. Η ίδια λέει ότι κάθε διάλειμμά της, για να πάει στην τουαλέτα ή για να πιεί νερό, παρακολουθείται στενά. Η Amazon το αρνείται, λέγοντας ότι προσφέρει δύο 30λεπτα διαλείμματα για γεύμα σε κάθε βάρδια και επιπλέον χρόνο για τη χρήση της τουαλέτας ή για νερό.

Η ίδια η Bates, πάντως, ελπίζει ότι θα υπάρξει εν τέλει ένα σωματείο. Τι περιμένει από τη δράση του; Περισσότερα διαλείμματα, απαγόρευση απολύσεων για …ψύλλου πήδημα, και πίεση για αύξηση των αποδοχών. «Θα είναι η φωνή μας, όταν δεν μπορούμε να μιλήσουμε» καταλήγει.

Keywords
Τυχαία Θέματα