6η Διάσκεψη ΕΕΝΕ: Για να κερδίσουμε από την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση πρέπει να κλείσουμε οριστικά τις εκκρεμότητές με την τρίτη

18:54 1/10/2019 - Πηγή: Fortune

Σε μια ζωντανή συζήτηση για τη ψηφιακή στρατηγική της χώρας, στο πλαίσιο της 6ης ετήσιας διάσκεψης της ΕΕΝΕ συμμετείχαν χθες ο Υφυπουργός Ψηφιακής Στρατηγικής, Γρηγόρης Ζαριφόπουλος και ο γνωστός επενδυτής και επιχειρηματίας Μάρκος Βερέμης.

Τη συζήτηση με θέμα « «Το Ψηφιακό Στοίχημα της Χώρας: Μία Ολοκληρωμένη Στρατηγική» συντόνισε ο Τάσος Ζάχος, Editor in Chief του Fortune Greece, ο οποίος στην αρχική του τοποθέτηση ανέφερε ότι η Ελλάδα για να κερδίσει το στοίχημα της 4ης βιομηχανικής ανάπτυξης, πρέπει πρώτα να κλείσει

τις εκκρεμότητες της με την τρίτη. Μάλιστα αναφέρθηκε και σε μια φράση του καθηγητή Γιάννη Χαραλαμπίδη, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγίου, ο οποίος είναι ένας από τους 100 πιο σημαντικούς ανθρώπους στα θέματα ψηφιακής διακυβέρνησης παγκοσμίως.

«Ξέρετε, όπως αναφέρει και ο καθηγητής Γιάννης Χαραλαμπίδης, ο οποίος θεωρείται ένας από τους 100 πιο σημαντικούς ανθρώπους στα θέματα ψηφιακής διακυβέρνησης παγκοσμίως, η Ελλάδα μοιάζει με ένα αυτοκίνητο με τεράστιο αμάξωμα αλλά πολύ ασθενικό κινητήρα: όσο και να επενδύουμε σε δερμάτινα καθίσματα, δεν θα πάει πιο γρήγορα». Με αυτό εννοεί ότι η δραστική αναμόρφωση των διαδικασιών και του ρυθμιστικού πλαισίου της δημόσιας διοίκησης πρέπει να προηγηθεί, κατά το δυνατόν, οποιασδήποτε παρέμβασης ψηφιοποίησης. Αλλιώς θα συνεχίσουμε να αναπαράγουμε το πρόβλημα, επενδύοντας δισεκατομμύρια σε υποδομές και συστήματα αλλά παραμένοντας τελευταίοι σε αποτελεσματικότητα. Ότι η ψηφιακή αναμόρφωση, για να έχει αποτέλεσμα, πρέπει να συνδυαστεί με τη θεσμική».

Ο υφυπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, για θέματα ψηφιακής στρατηγικής, Γρήγορης Ζαριφόπουλος, μιλά κατά τη διάρκεια της 6ης ετήσιας οικονομικής διάσκεψης της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών, Αθήνα Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019. ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Από την πλευρά του ο κ. Ζαριφόπουλος αναφέρθηκε στη ψηφιακή στρατηγική της κυβέρνησης μέχρι το 2021, διευκρινίζοντας ότι εκτός από τη συνδεσιμότητα και τη ψηφιοποίηση, βασικό κομμάτι είναι η απλοποίηση των διαδικασιών.

«Ο πρώτος πυλώνας, σύμφωνα με τον υφυπουργό είναι η συνδεσιμότητα, καθώς δεν υφίσταται ψηφιακός μετασχηματισμός. Σε αυτό το κομμάτι είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. Δεύτερος πυλώνας του ψηφιακού μετασχηματισμού είναι το ανθρώπινο δυναμικό και οι ψηφιακές δεξιότητες. Οι δεξιότητες αυτές αφορούν τους πολίτες -για την εξυπηρέτησή τους- αλλά και όλον τον κόσμο, μαθητές, φοιτητές και ανέργους που θέλουν να «βγουν» στην αγορά εργασίας».

Για να γίνουν όλα αυτά, σημείωσε ο υφυπουργός, η κυβέρνηση δεν χρειάζεται να καταφύγει απευθείας σε μεγάλα μέσα όπως η τεχνητή νοημοσύνη. Αντιθέτως, πρέπει να ξεκινήσει σεμνά και ταπεινά, με προσήλωση στο στόχο και μεθοδευμένα. Αυτό που πρέπει να δει είναι ποιες είναι οι τεχνολογίες που ήδη βρίσκουν εφαρμογή στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτές τις τεχνολογίες να μπορέσει να τις διαθέσει στους πολίτες.

«Πριν μιλήσουμε για τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να ασχοληθούμε με τα πιο απλά και αυτονόητα που ακόμα δεν έχουμε» τόνισε, συμπληρώνοντας ότι παράλληλα πρέπει να εξεταστεί πως θα γίνει η ψηφιοποίηση και άλλων τομέων -πέραν των υπηρεσιών- όπως της υγείας και της δικαιοσύνης, με τεχνολογίες όπως η τηλεϊατρική και το e-justice. Δήλωσε επίσης ότι προτεραιότητα του υπουργείου είναι η δημιουργία του gov.gr, μιας πύλης στα πρότυπα του gov.uk από την οποία ο χρήστης θα μπορεί βρει όλες τις υπηρεσίες που του προσφέρει το κράτος.

Ο τρίτος πυλώνας που έθεσε ο υφυπουργός είναι οι ψηφιακές υπηρεσίες. Σχετικά με αυτό, προανήγγειλε τo λανσάρισμα του gov.gr ένα public beta μέχρι το τέλος του α τριμήνου του 2020 με περιορισμένη αλλά καλή λειτουργικότητα. Εκεί, εξήγησε, θα «κουμπώνονται» συνεχώς μεμονωμένες δράσεις που ήδη έχουν προγραμματιστεί.

Αναφερόμενος σε μια μεγάλη συζήτηση που υπάρχει γύρω από το αν η Ελλάδα μπορεί να γίνει Εσθονία και όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η χώρα της Βαλτικής αποτελεί για την Ελλάδα πυξίδα και όχι τον χάρτη.

Όπως εξήγησε ο κ. Ζαριφόπουλος, η Εσθονία είναι μια σχετικά σύγχρονη χώρα και είχε τη σωστή στρατηγική γύρω από την ψηφιοποίηση των διαδικασιών της από την αρχή της σύστασής της. «Η Ελλάδα έχει μια πολύ μεγάλη ιστορία γραφειοκρατίας και θα βασιστεί περισσότερο στο μοντέλο της Βρετανίας» τόνισε υφυπουργός συμπληρώνοντας ότι «δεν θέλουμε να ψηφιοποιήσουμε την γραφειοκρατία αλλά πρώτα να απλοποιήσουμε τις διαδικασίες και μετά να τις ψηφιοποιήσουμε».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Junior Achievement Greece, Co- Founder και Executive Chairman της Upstream και General Partner του Big Pi, Μάρκος Βερέμης στάθηκε επίσης στον κρίσιμο ρόλο που θα παίξει το ανθρώπινο δυναμικό και η εκπαίδευση του, ώστε να αποκτήσει τις κατάλληλες ψηφιακές δεξιότητες, που απαιτεί η νέα εποχή.

Αναφέρθη στο Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων και το έργο του με τους μαθητές και τις «εικονικές επιχειρήσεις» που τους βοηθά να δημιουργήσουν, βήμα, βήμα. Μίλησε για τα μαθήματα που διδάσκονται τα παιδιά μέσα από αυτό το πρόγραμμα και πώς τους «ανοίγει τα μάτια» σχετικά με τις ανάγκες της αγοράς και το πώς αυτή λειτουργεί στην πραγματικότητα.

Ο κ. Βερέμης μίλησε επίσης για το ρόλο των startups στη διαμόρφωση μιας νέας κουλτούρας και στο ήθος που κομίζουν στην επιχειρηματικότητα, ενώ παράλληλα δημιουργούν γνώση και «γεννούν» νέες εταιρείες.

Υπογράμμισε στη συνέχεια την ανάγκη να μην δημιουργούνται στην Ελλάδα υπερβολικές προσδοκίες, ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να γίνει «η Silicon Valley της Ευρώπης» αλλά να δημιουργηθεί ένας υγιής τομέας τεχνολογίας με αξία 10 δις. τα επόμενα χρόνια.

Το θετικό, όπως είπε είναι ότι οι εταιρείες πλέον βρίσκονται σε πολύ ανοιχτή συνομιλία με υπουργείο και κυβέρνηση. Αυτό που ζητάει ουσιαστικά ο κλάδος, εξήγησε είναι κάποια βασικά πράγματα όπως η επιστροφή ικανού ανθρώπινου δυναμικού στην Ελλάδα, γιατί η χώρα έχει προοπτικές αλλά δεν έχει ανθρώπους. Επομένως αυτός είναι ο νούμερο ένα στόχος, είπε, και ακολουθεί μια δέσμη θεμάτων γύρω από τα κίνητρα που θα πρέπει να έχουν οι επενδυτές στην Ελλάδα.

Δείτε το βίντεο: 

Keywords
Τυχαία Θέματα