Mικροϋπολογιστης από νανοσωλήνες άνθρακα

Επιστήμονες στο Stanford University κατάφεραν να δημιουργήσουν τον πρώτο υπολογιστή με νανοσωλήνες άνθρακα.

Αν και ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο, είναι το πρώτο βήμα για πιο γρήγορες και πιο οικονομικές ηλεκτρονικές συσκευές. Το πυρίτιο έχει φτάσει στα όρια του, καθώς τα όλο και μικρότερα τρανζίστορ γίνονται ενεργοβόρα, άρα και θερμαίνονται ευκολότερα.

Αντίθετα , οι νανοσωλήνες είναι εξαιρετικά μικροί σε μέγεθος και καταναλώνουν ελάχιστη ενέργεια κατά την λειτουργία τους. Βέβαια, οι ερευνητές πρέπει να ξεπεράσουν τα προβλήματα που προκύπτουν στην παραγωγή, όπως σε τι ποσότητες

μπορούν να τους παράγουν αλλά και να αποφύγουν σχεδιαστικές ατέλειες.

Ευτυχώς, οι επιστήμονες κατάφεραν να βρουν λύσεις ώστε να κατασκευάζονται νανοσωλήνες άνθρακα σε ευθείες γραμμές με ποσοστό επιτυχίας 99.5%, όμως αυτό το 0.5% αποτελεί μεγάλο αριθμό ελαττωματικών τρανζίστορ αν σκεφτείτε ότι σε ένα τσιπ υπάρχουν δισεκατομμύρια, ίσως και τρισεκατομμύρια σε μερικά χρόνια.

Έτσι, οι ειδικοί του Stanford βρήκαν μια έξυπνη ιδέα για να εντοπίζουν τα προβληματικά τρανζίστορ. Εφάρμοσαν τάση στο κύκλωμα του τσιπ, αφού πρώτα απενεργοποίησαν αυτά που λειτουργούσαν κανονικά, με αποτέλεσμα τα ελαττωματικά να αυτοκαταστρέφονται από την υπερθέρμανση. Από την άλλη, για τους μη-γραμμικούς νανοσωλήνες έχει αναπτυχθεί ένας αλγόριθμος που ουσιαστικά αγνοεί τα προβληματικά τρανζίστορ. Σε πρώτη φάση, ο μικροϋπολογιστής αποτελείται από, λίγα μεν αλλά αρκετά για να υλοποιηθούν οι απλές λειτουργίες υπολογιστών όπως ταξινόμηση και αρίθμηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα