Tomb Raider Review

Έλα να πάμε στο νησί, η Lara σου, εγώ και συ…

Δεκαεπτά ολόκληρα χρόνια πέρασαν από την κυκλοφορία του πρώτου Tomb Raider και την αρχική γνωριμία μας με την καμπυλωτή δεσποινίδα που έμελε να γίνει θρύλος και ακούει στο όνομα Lara Croft. Πολλές συνέχειες της σειράς ακολούθησαν με μερικές να σημειώνουν επιτυχία αλλά όσο πλησιάζαμε στο παρόν το franchise έδειχνε να έχει χάσει την αίγλη του. Η Crystal

Dynamics και η Square Enix αποφάσισαν να επαναπροσδιορίσουν τον τίτλο μέσω ενός reboot που έφτασε πριν από λίγες μέρες στα χέρια μας. Από τα trailers και τα screenshots που βλέπαμε κατά διαστήματα μέχρι την επίσημη κυκλοφορία αρκετοί έβγαλαν το συμπέρασμα ότι πρόκειται για έναν τίτλο πρώτης γραμμής που μάλιστα έχει πολλά κοινά με τον κορυφαίο αποκλειστικό τίτλο του PS3, Uncharted. Είναι όμως έτσι στη πραγματικότητα;

To νησί της αμαρτίας – Υπόθεση

Ξεκινώντας το Tomb Raider, δεν αργεί να μας εισάγει για τα καλά στη δράση αφού εμείς και οι συνταξιδιώτες μας βρισκόμαστε θύματα ενός μεγάλου ναυαγίου που σαν να μην έφτανε αυτό καταλήγουμε φυλακισμένοι και καταδιωκόμενοι σε ένα τροπικό νησί στα πέριξ της Ιαπωνίας. Δεν θα αργήσουμε να ελευθερωθούμε από τα δεσμά μας και να βυθιστούμε στο δράμα που περνάει η νεαρή Lara Croft ενώ κατά τα πρώτα λεπτά της γνωριμία μας με το παιχνίδι θα αρκεστούμε σε μερικά QTE (Quick Time Events). Από αυτό το σημείο και έπειτα θα ξεχάσετε να αφήσετε το χειριστήριο από τα χέρια καθώς το παιχνίδι καταφέρνει να σας ταυτίσει με την ηρωίδα και να ξεδιπλώσετε την πανέμορφη πλοκή που έχει να επιδείξει ο τίτλος. Η αγωνία της για επιβίωση τόσο της δική της όσο και της παρέας της βρίσκεται μονίμως στο προσκήνιο και σ’ αυτό βοηθάει η εξαιρετική σκηνοθεσία του παιχνιδιού.

Η αγωνία για επιβίωση βρίσκεται μονίμως στο προσκήνιο.

Λιώμα στο γκρεμό – Gameplay

H Lara θα πρέπει να κυνηγήσει, να αναρριχηθεί, να αναζητήσει και να σκοτώσει προκειμένου να επιβιώσει και να βοηθήσει τους φίλους της. Πάντως αν και το παιχνίδι στη εισαγωγή του μας ζητά να κυνηγήσουμε για να τραφούμε παρόλα αυτά δεν χρησιμεύει ούτε απαιτείται ιδιαίτερα στη συνέχεια καθώς η θανάτωση ζώων μας εξυπηρετεί μόνον στη συλλογή κάποιων βαθμών XP. Στο γενικό κλίμα του παιδιχνιδιού, δεν δημιουργεί εντύπωση πως όλοι οι μηχανισμοί gameplay συμπεριλαμβανομένου και του shooting, η χρηση του τόξου για παράδειγμα ειναι απλά εθιστική, λειτουργούν εξαιρετικά και δεν ανακαλύψαμε κανένα ψεγάδι. Η ανάβαθμιση των ικανοτήτων της Lara επιτυγχάνεται μέσω skill points που αποκτάμε κάθε φορά που συκγεντρώνουμε ένα σύνολο βαθμών XP. Τα xp δεν μας χαρίζονται αλλά κερδίζονται κατά τη πρόοδο της ιστορίας, τα kills ή takedowns, το κυνήγι ζώων και από το looting. Μέσω τον ίδιων σχεδόν μηχανισμών συλλέγουμε salvage, το οποίο εξυπηρετεί στην έξυπνη και χρηστική αναβάθμιση των όπλων μας. Στις εστίες φωτιές που συναντάμε και χρησιμεύουν ως hotspots στο χάρτη, μπορούμε να προβούμε στις προαναφερόμενες αναβαθμίσεις αλλά και σε fast travel μεταξύ των hotspots που έχουμε ανακαλύψει, ένα στοιχείο ιδιαίτερα χρήσιμο για την μετά τερματισμού του παιχνιδιού εποχή όπου ξεκλειδώνεται ο χάρτης για να συλλέξετε τα κρυφά artifacts. Από τον τίτλο δεν λείπει το online multiplayer mode αλλά και κάποια challenges που παρατείνουν την ενασχόλησή μας και παρόλο που δεν έχουν να επιδείξουν κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί κάνουν εξαιρετικά τη δουλειά τους και προσμετρώνται στα θετικά, που δεν είναι λίγα εδώ που τα λέμε.

Κατεργασμένο διαμάντι – Τεχνικό τομέας

Χωρίς να θέλουμε να υπερβάλουμε μιλάμε ίσως για ένα από τα αρτιότερα παιχνίδια, μάλιστα multiplatform, που έχει να επιδείξει η τωρινή γενιά. Ο σχεδιασμός των χαρακτήρων ειναι λεπτομερέστατος ενώ τα περιβάλλοντα απλά μαγευτικά. Ακόμη θυμόμαστε να σκαρφαλώνουμε στο πανύψηλο radio tower και να μένουμε με το στόμα ανοιχτό! Εντύπωση μας προκάλεσε επίσης τα εφέ της φωτιάς και των εκρήξεων μέσα σε κλειστούς χώρους. Τα ηχητικά εφέ και η ορχηστρική μουσική που πλαισιώνουν τον τίτλο κάνουν εξαιρετική δουλειά και τα συναισθήματα που μας δημιουργούν αντανακλούν την ένταση και την αγωνία της Lara. Το animation από την πλευρά του προσδίδει απίστευτο ρεαλισμό στο παιχνίδι και η Camilla Luddington που υποδύεται τη πρωταγωνιστρία φαντάζει ότι ήταν η ιδανική γι’ αυτό το ρόλο, παρά τις αμφισβητήσεις που είχε δεχθεί αρχικά καθώς η πρώτη της εμφάνιση επί της οθόνης ήταν η άκρως αισθησιακή συμμετοχή της στη δημοφιλή σειρά Californication με αποκορύφωμα τη γυμνή sex scene (μην πατήσετε αν είστε κάτω των 18).

Tomb Raider ή Uncharted ;

Καλώς ή κακώς πολλοί συγκρίνουν το reboot του Tomb Raider με τον επιτυχημένο αποκλειστικό τίτλο του PS3, Uncharted. Η αλήθεια είναι πως όσες ομοιότητες έχουν αλλές τόσες διαφορές υπάρχουν στο πολλαπλάσιο. Δηλαδή κανένας δεν μπορεί να προσπεράσει ότι το Tomb Raider μπορεί να συγκριθεί στον τεχνικό του τομέα μόνο με το Uncharted 3 αλλά και στα τροπικά περιβάλλοντα που δραστηριοποιούμαστε. Από εκεί και πέρα δεν υπάρχουν άλλες ομοιότητες όυτε ως προς τους χαρακτήρες ούτε ως προς τους μηχανισμούς gameplay. Η Lara κατά τη εξέλιξη του παιχνιδιού και μέσω των κακουχιών που περνάει γίνεται μαχητής που αρχικά ζητάει συγνώμη από το ελαφάκι που σκοτώνει και στο τέλος καθαρίζει τους αντιπάλους της με το ορειβατικό εργαλείο, ενώ από την άλλη ο Drake(του Uncharted) είναι o cool τυπος εξερευνητή που κατέχει τη τέχνη του σκαρφαλώματος και των όπλων. Το μόνο σίγουρο είναι πως τα Tomb Raider και Uncharted αποτελούν κορυφαίους τίτλους και σε καμμία περίπτωση δεν θα πρέπει να τα ξεπεράσετε πριν περάσετε στα PS4 και επόμενο Xbox.

Ό,τι λάμπει είναι χρυσός – Επίλογος

Το Tomb Raider κυκλοφόρησε στις 05/03/13 και εντυπωσίασε κοινό και κριτικούς όχι άδικα. Δεν ξέρω αν φταίει ο ενθουσιασμός μου που δεν έχει κατευνάσει ακόμα καθώς το τελείωσα πρόσφατα αλλά αν με ρωτούσαν ποιο σύγχρονο action παιχνίδι θα έβαζα στη κορυφή ,αυτό θα ήταν το τελευταίο πόνημα της Crystal Dynamics. Η εν λόγω εταιρία ανάπτυξης δίδαξε με τον καλύτερο τρόπο πως ανασταίνουν ένα franchise και το ένστικτό μας(και όχι μόνο) λέει ότι θα δούμε και συνέχεια από τη νέα συμπαθέστατη Lara Croft.

Θετικά

- Άριστος τεχνικός τομέας
- Εθιστικό gameplay
- Υπέροχη ιστορία με πρωταγωνιστρία τη Lara Croft
- Συναρπαστική ατμόσφαιρα
- Εξαιρετικό acting και δημιουργία χαρακτήρων

Αρνητικά

- Το μπέρδεμα που δημιουργείται στην αρχή με το κυνήγι

Ταυτότητα παιχνιδιού

Κονσόλα που χρησιμοποιηθήκε για Review: PS3Είδος: ActionΚυκλοφορεί για: XBOX 360, PS3, PC
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 15/01/2013Εκδότρια εταιρία: Square Enix Εταιρία ανάπτυξης: Crystal Dynamics
Διάθεση για την Ελλάδα: CD MediaΕπίσημη ιστοσελίδα: http://www.tombraider.com

The post Tomb Raider Review appeared first on busted.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα