Βρέθηκαν 50 αργυρά μαχαιροπίρουνα του 1880 στην Πλάκα

Στην Αυλή των Θαυμάτων, στην Πλάκα, εκεί όπου συνεχίζονται ολοταχώς οι εργασίες στο συγκρότημα του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης που εδώ και χρόνια ετοιμάζει τη μεγάλη του επιστροφή στην Αθήνα, με την μετεγκατάστασή του εκεί, ανακαλύφθηκε ένας εντυπωσιακός θησαυρός.

Προ μηνός τεχνίτες που εργάζονταν στο κτίριο Κ του συγκροτήματος, καθώς αφαιρούσαν τους παλιούς σοβάδες, ανακάλυψαν έκπληκτοι ένα «θησαυρό», όπως οι αρχαιολόγοι χαρακτηρίζουν πολύτιμα, για τον ιδιοκτήτη, αντικείμενα που έχουν αποθηκευθεί

κατά το παρελθόν, προκειμένου να προστατευθούν: ανακάλυψαν, συγκεκριμένα, 50 αργυρά μαχαιροπίρουνα που χρονολογούνται περίπου στο 1880. Τα αντικείμενα, που σώζονται σε εξαιρετική κατάσταση, φυλάσσονται σήμερα προκειμένου να προστεθούν στα εκθέματα του μουσείου, όπως άλλωστε και δυο ξιφολόγχες που εντοπίστηκαν κάτω από το δάπεδο μιας αυλής, ξύλινα ψυγεία πάγου και ένα παιδικό παιχνίδι, ένα αλογάκι από πεπιεσμένο χαρτί, που ανακαλύφθηκε στο πατάρι ενός σπιτιού.

Η γειτονιά

Οταν ολοκληρωθεί, το μουσείο θα στεγάσει τις συλλογές 20 χιλιάδων αντικειμένων που χρονολογούνται από τον 17ο έως τον 20ο αιώνα, έχουν δε συγκεντρωθεί όχι μόνο από όλη τη χώρα, αλλά και από περιοχές εκτός αυτής όπου έδρασε ο Ελληνισμός. Μοναδικά δείγματα υφαντικής, τοπικών ενδυμασιών, θεάτρου σκιών, αργυροχοϊας, μεταλλοτεχνίας, ξυλογλυπτικής, κεραμικής και λαϊκής ζωγραφικής θα εκτεθούν εκ νέου, ενώ το μουσείο θα περιλαμβάνει πλέον και χώρους εκπαιδευτικών προγραμμάτων και περιοδικών εκθέσεων, ταινιοθήκης, φωτογραφικού αρχείου κ.α.

Στην περιοχή εντοπίζονται ερείπια του υστερορωμαϊκού τείχους που έχουν εντοιχιστεί σε νεότερα κτίσματα. Εδώ συγκέντρωσε ο Ελγιν τα λεηλατημένα Γλυπτά του Παρθενώνα προκειμένου να τα φυγαδεύσει στη Βρετανία, εδώ έψελνε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης.

Το έργο της στερέωσης και αποκατάστασης προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός του 2015. Οι εκθέσεις θα στηθούν το 2016, ώστε, έως το καλοκαίρι του 2017, το νέο μουσείο να υποδεχθεί το κοινό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρωτομαγιά στην Αθήνα με μουσική και μαγιάτικα στεφάνια

Ρεκόρ επισκεψιμότητας έκθεσης Ελληνικών αρχαίων (ΦΩΤΟ)

Τελικές υποψηφιότητες των Βραβείων Βιβλίου Public 2015

Το tweet βρετανού συγγραφέα υπέρ των μαρμάρων του Παρθενώνα

Αρχίζει η προπώληση για το Φεστιβάλ Αθηνών

Keywords
Τυχαία Θέματα