Βόμβα Βαρουφάκη: Τέλος το αίτημα για κούρεμα του χρέους (VIDEO)

Τις προτάσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, όσον αφορά στην αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους, που θα βάλουν τέλος στη διαμάχη με τους δανειστές, παρουσιάζει με δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Financial Times. Το σχέδιο του Έλληνα υπουργού Οικονομικών που παρουσιάζει η εφημερίδα δεν κάνει λόγο για διαγραφή χρέους ενώ προβλέπει τα γνωστά σε όλους swaps από την εποχή Σημίτη.

Ο κ. Βαρουφάκης είπε πως η πρότασή του για αντικατάσταση χρέους θα διαμορφώσει μία

«έξυπνη μηχανική χρέους», με την οποία θα μπορούσε να αποφευχθεί η ανάγκη χρήσης ενός όρου όπως το «κούρεμα χρέους», που είναι πολιτικά μη αποδεκτός στη Γερμανία και σε άλλες πιστώτριες χώρες, επειδή ακούγεται στα αυτιά των φορολογούμενων ως σαφή απώλεια.

«Αυτό που θα πω στους εταίρους μας είναι ότι δημιουργούμε ένα συνδυασμό πρωτογενούς πλεονάσματος και μεταρρυθμιστικής ατζέντας», πρόσθεσε ο κ. Βαρουφάκης. «Βοηθήστε μας να μεταρρυθμίσουμε τη χώρα μας και δώστε μας δημοσιονομικά περιθώρια για να το πετύχουμε, αλλιώς θα συνεχίσουμε να ασφυκτιούμε και θα γίνουμε μία παραμορφωμένη αντί για μεταρρυθμισμένη Ελλάδα».

Ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε στου F.T. ότι το σχέδιο θα περιλαμβάνει δύο τύπους νέων ομολόγων.

Ο πρώτος θα αφορά ομόλογα που θα συνδέονται με το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τα οποία θα αντικαταστήσουν τα δάνεια διάσωσης και ο δεύτερος τύπος αυτός των «ομολόγων στο διηνεκές» (perpetual bonds), δηλαδή χωρίς λήξη, που θα αντικαταστήσουν τα ομόλογα που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Δείτε ακόμα:

Διευκρινιστική δήλωση Βαρουφάκη για το χρέος

Keywords
Τυχαία Θέματα