"Βόμβα" από το Reuters: Η Ελλάδα προετοιμάζεται για χρεοκοπία

Μία "βομβα" χρεοκοπίας εξαπέλυσε το απόγευμα της Δευτέρας του Πάσχα το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Ελλάδα προετοιμάζεται για χρεοκοπία σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις καταλήξουν σε αδιέξοδο, τονίζοντας παράλληλα ότι η μοναδική περίπτωση

να μην χρεοκοπήσει η Ελλάδα είναι να υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος Απριλίου, οπότε λήγει και η συμφωνία γέφυρα με τους εταίρους. Σύμφωνα με το δημοσίευμα μια χρεοκοπία θα οδηγούσε στην αναστολή της επείγουσας παροχής ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στον ελληνικό χρηματοπιστωτικό τομέα, στο κλείσιμο των ελληνικών, στον έλεγχο των κεφαλαίων και σε γενικότερη οικονομική αστάθεια στην χώρα.

Το δημοσίευμα των FT επικαλείται αξιωματούχο της ελληνικής κυβέρνησης και δηλώσεις του, σύμφωνα με τις οποίες "φτάσαμε πλέον στο τέλος του δρόμου. Αν οι Ευρωπαίοι δεν αποδεσμεύσουν άμεσα τα χρήματα της επόμενης δόσης δεν υπάρχει εναλλακτική -εκτός από την χρεοκοπία".

Σύμφωνα με τους Financial Times, μια ελληνική χρεοκοπία θα αποτελούσε ένα σοκ «δίχως προηγούμενο» για την Οικονομική και Νομισματική Ένωση της Ευρώπης, πέντε μόλις χρόνια αφότου η Ελλάδα έλαβε τα δύο πρώτα πακέτα-διάσωσης από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Η προειδοποίηση μιας επικείμενης χρεοκοπίας από κυβερνητικό αξιωματούχο, σύμφωνα πάντα με τους FT, μπορεί να αποτελεί μια διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης, η οποία επιχειρεί με αυτόν τον τρόπο να επιτύχει πιο ευνοϊκούς όρους σε μια νέα συμφωνία με τους δανειστές.

Οι Financial Times σημειώνουν, επίσης, ότι και άλλες χώρες της ΕΕ έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται και να κάνουν τα δικά τους σχέδια, προκειμένου να είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν τις αρνητικές συνέπειες ενός Grexit, όταν και αν αυτό γίνει.

Keywords
Τυχαία Θέματα