Βαρουφάκης: "Η συμφωνία είναι σκόπιμα γεμάτη με ασάφειες"

Συνέντευξη στον ΑΝΤ 1 και στην πρωινή εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη παραχώρησε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, ο οποίος αποκάλυψε μεγάλο μέρος του παρασκηνίου των διαπραγματεύσεων και της συμφωνίας με τους εταίρους.
"Θέσαμε βέτο σε δύο συνεχόμενα Eurogroup" ανέφερε ο υπουργός ξεκινώντας τη συνέντευξη. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν. Παράλληλα, υποστήριξε πως η κυβέρνηση δεν βρίσκεται σε απομόνωση. "Μας έλεγαν ότι ήμασταν σε απομόνωση. Το ανατρέψαμε

αυτό" είπε χαρακτηριστικά.
«Το μνημόνιο τελείωσε» τόνισε για άλλη μία φορά ο κ. Βαρουφάκης, συμπληρώνοντας πως η κυβέρνηση συμφωνούσε με τους εταίρους "θα ήταν σαν να καταργούσαμε τις εκλογές". "Είχα εντολή από το λαό να πω ότι το Μνημόνιο τελείωσε" είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε λέγοντας πως τα μνημόνια απαξίωσαν κάθε έννοια μεταρρύθμισης.
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε πως η συμφωνία είναι γεμάτη από ασάφειες. Ωστόσο, εξήγησε ότι είναι κάτι που έγινε σκόπιμα. "Το κάναμε σκόπιμα. Έχει δημιουργικές ασάφειες και είμαστε υπερήφανοι για αυτό" είπε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, διευκρίνισε πως και οι Ευρωπαίοι ήθελαν ασάφειες για να περάσουν τη συμφωνία".
Παράλληλα, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε πως ως υπουργός Οικονομικών δεν θα αναφερθεί σε νούμερα αν δεν μπορεί να τα πετύχει.
Ερωτηθείς για τον ΦΠΑ, δεσμεύτηκε πως δεν θα αυξηθεί στα νησιά, στα φάρμακα, στα νησιά και στις παραμεθώριες περιοχές.
"Για πρώτη φορά γίναμε συγγραφείς του μέλλοντος"
Σχολιάζοντας τη συμφωνία με τους εταίρους ανέφερε πως πρόκειται για μία συμφωνία που δεσμεύει τη χώρα για τέσσερις μήνες "Για πρώτη φορά γίναμε συγγραφείς του μέλλοντός μας" ανέφερε χαρακτηριστικά. Την ίδια στιγμή, αποκάλυψε πως όταν μίλησαν στην Ευρώπη για ανθρωπιστική κρίση κατηγορήθηκαν ότι πολιτικοποιούν τη συζήτηση. Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως τρόικα και θεσμοί δεν είναι το ίδιο. "Αυτό το κείμενο γράφτηκε με ένα στόχο. Το τέλος του μνημονίου" ξεκαθάρισε για άλλη μία φορά.
"Μου λένε μπράβο Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών για ότι κάναμε" ανέφερε, μεταξύ άλλων. Την ίδια στιγμή υποστήριξε πως τα μνημόνια που πέρασαν για μία δημοκρατία είναι συνονθύλευμα παρανομιών. "Είμαστε σε μία Ευρώπη που έχει αυτοϋπονομευθεί", είπε. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε Γερμανός αστυνομικός τον ευχαρίστησε που η ελληνική κυβέρνηση αλλάζει την Ευρώπη.
Μέσα στο ΣΚ θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές
Ο Γιάννης Βαρουφάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης αποκάλυψε πως μέσα στο Σαββατοκύριακο θα έχει η κυβέρνηση έτοιμο το μονοσχέδιο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Σχετικά με τη συμφωνία και ερωτηθείς για τις δευσμέσεις της κυβέρνησης απάντησε πως αυτό το κείμενο δεν είναι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.
Παράλληλα δεσμεύτηκε πως το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης θα γίνει, ενώ αποκάλυψε πως "θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα αλλά όχι αυτό που μας επέβαλλαν" διευκρίνισε.

Keywords
Τυχαία Θέματα